Jornada de Contencions en Geriatria

Allibera el moviment per la dignitat de les persones

La Fundació Sociosanitària de Manresa, ibada i UManresa-FUB organitzen la Jornada de Contencions en Geriatria titulada Allibera el moviment per la dignitat de les persones i adreçada a professionals del sector sociosanitari i residencial i estudiants de Ciències de la Salut.

 

DIA

25 de gener de 2018

 

HORARI

de les 8.30h a les 18h

 

LLOC

FUB-UManresa

Avinguda Universitària 4-6

Manresa

 

PREU

20 €

Descompte del 100% per a:

Alumnes de Grau d'UManresa

Professionals d'IBADA i de la Fundació Sociosanitària de Manresa

Geriatria

Programa

08.30. Lliurament de la documentació
___
PROGRAMA

08.30. Lliurament de la documentació
09.00. Inauguració a càrrec de:
• Sra. Maria Bosch Gall, directora general d'IBADA
• Dr. Valentí Martínez Espinosa, director general de la FUB
• Sr. Manel Valls Martorell, director general de Sant Andreu Salut Fundació
___
09.15. Taula 1. Moderada pel Sr. Josep París, director de desenvolupament corporatiu de Mèmora
___
09.15.
L'atenció integral i centrada en la persona
a càrrec de la Dra. Anna Bonafont Castillo
Infermera, Llicenciada en Antropologia Social i Cultural, Psicologia i Envelliment. Doctora en Salut, Benestar i Qualitat de Vida. Professora de Gerontologia Social i Geriatria, Comunicació i Treball Social, Salut Comunitària i Ciències Psicosocials Aplicades. Coordinadora del Centre d'Estudis Sanitaris i Socials de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya.
___
09.45.
Aspectes ètics de l'aplicació de contencions
a càrrec de la Sra. Montserrat Busquets Surribas
Professora jubilada Universitat de Barcelona. Vocal de la Comissió Deontològica del Col·legi d’Infermeres i Infermers de Barcelona.
___

10.15.
Pausa cafè
___
10.45.
Método Libera-Care® per a l'eliminació de subjeccions
a càrrec de la Dra. Anna Urrutia Beaskoa
Metgessa especialista en Geriatra. Doctora en Geriatria. Gerontòloga. Experta en Bioètica y Biodret. Ashoka. Premi Emprenedoria Social Ashoka 2016.

___
11.15. Taula 2. Moderada per Cristina Pardo Bustamante, metgessa psicogeriatra Hospital Sant Andreu
Situacions difícils, decisions compartides
amb els experts:
• Dra. Odda Cardona Gubert, metgessa especialista en Medicina Familiar i Comunitària. Metgessa de l'ICS i d'IBADA Navarcles
• Sra. Cecília Barnaus Vila. Fisioterapeuta Hospital Sant Andreu
• Sra. Roser Comella Rendon, Gerocultora d'IBADA Navarcles
• Sr. Rafael Tejada Palacios, Fisioterapeuta d'IBADA Castellgalí
• Sra. Montse Monferrer Feliu, Infermera Hospital Sant Andreu

Tallers

(de 16.00h a 17.00h i de 17.00h a 18.00h)
Cada participant podrà realitzar dos tallers. En la inscripció ha fer una tria per prioritats

___
A.- Productes de suport: Impartit per Ruth Vilanova Masana i Núria Padrós Sallés, terapeutes ocupacionals de Mundoabuelo i Althaia de Manresa. Aquest taller treballarà diferents productes de suport i ajudes tècniques en diferents àrees: ajudes per adaptar l’entorn i reduir riscos; adaptacions per al bany, habitació, sales comuns, alarmes i vigilància; ajudes per empoderar la persona; mesures per promocionar la salut i reduir conseqüències dels riscos que hi pugui haver.
___
B.- Taller Vivencial: VESTIT MODULAR DE SIMULACIÓ “MAX”. Impartit per Stephan Biel, Infermer, assessor i formador en innovació en gerontologia social, canvi demogràfic i assistencial. Bones pràctiques per una Atenció Centrada a la Persona. L’ús del vestit modular de simulació d’edat MAX, per millorar la sensibilització i empatia vers les persones amb limitacions i el foment de competències. L’objectiu serà conèixer les possibilitats d’ús del vestit MAX en l’àmbit assistencial.
___
C.- Basale Stimulation®: Impartit per Queralt Pérez Fàbregas, terapeuta ocupacional d’IBADA Navarcles i Montserrat Alberch Viladomat, fisioterapeuta i terapeuta ocupacional d’IBADA Navarcles i IBADA Castellgalí. La Basale Stimulation® parteix de la idea que des del naixement i fins a la mort són possibles i tenen sentit nous processos de desenvolupament, malgrat les greus limitacions que pugui tenir una persona. Ofereix una oferta d’aprenentatge, estimulació i orientació centrada en el cos. La Basale Stimulation® es pot fer servir com a eina per valorar i tractar l’origen de les conductes disruptives que podrien derivar en l’ús d’una contenció.
___
D.- Mètode de Validació®: Impartida per Dolors Cano, Psicòloga Clínica a IBADA Navarcles, Experta practicant en Validació® individual i grupal i presentadora del Mètode de Validació®. Es tracta d’una eina per treballar i comunicar-se amb les persones grans desorientades, construïda mitjançant una interacció empàtica amb la persona i des d’una visió multidimensional de la mateixa. L’objectiu serà presentar el mètode de Validació® i la seva aplicació en la reducció de les contencions físiques i químiques.

Organitzen

 

 

 

 

Patrocina

Col·labora