Premis UManresa

Premis a treballs de recerca d'estudiants de batxillerat

L’objectiu dels premis és promoure i incentivar la recerca entre els estudiants de batxillerat. Poden participar tots els estudiants de 2n de batxillerat dels centres d’ensenyament secundari de Catalunya. Es premien els millors treballs de recerca (individuals o col·lectius), realitzats durant el curs acadèmic de la convocatòria vigent, en les modalitats de Salut, Empresa i Educació.

Bases de la 20a edició dels Premis UManresa

OBJECTIU DELS PREMIS I PARTICIPANTS

L’objectiu dels premis és promoure i incentivar la recerca entre els estudiants de batxillerat. Poden participar tots els estudiants de 2n de batxillerat dels centres d’ensenyament secundari de Catalunya.
___
PRESENTACIÓ DELS TREBALLS

Es premiaran els millors treballs de recerca (individuals o col·lectius) de les tres modalitats, realitzats durant el curs acadèmic de la convocatòria vigent.

Els treballs es presentaran acompanyats d’un resum d’una pàgina amb els objectius, la metodologia, els resultats i les conclusions de la recerca. En els treballs NO hi constarà el nom de l’autor/s ni el del centre docent.
___
PREMIS

S’admetran a concurs un màxim de tres treballs per institut i modalitat. Per a cada modalitat, s’atorgarà:

o Un primer premi de 700 euros i la docència gratuïta per a un primer curs de qualsevol de les titulacions de grau que s’imparteixen a UManresa, exceptuant el grau en Medicina (validesa fins el curs 2023-24)

o Un accèssit de 300 euros.

o L’institut del treball del primer premi rebrà 150 euros.

El termini màxim de presentació de treballs finalitza el 16 d'abril de 2021.
___
JURAT DELS PREMIS

El jurat dels premis estarà format per professorat d'UManresa, un professor/a de secundària i un membre de l’empresa patrocinadora per a cada modalitat. El veredicte s’emetrà durant el mes de maig de la convocatòria vigent i es farà públic durant l’acte de lliurament dels premis. El jurat es reserva el dret de declarar desert algun dels premis en el cas de considerar-ho oportú. Igualment, podrà decidir traslladar un treball a una modalitat del premi diferent de l'escollida per l'autor/s, si considera que el seu contingut s'hi ajusta més.


Guanyadors 2020

 

Modalitat SALUT

1r PREMI

“Estudi del gen EGFR en càncer de pulmó no microcític”, de Jaume Meinhardt Catalan

(Institut  Taradell) 

 

El jurat ha valorat la rigurositat en un estudi de recerca bàsica, destacant la capacitat de l’alumne per arribar a conclusions,  a partir d’uns objectius molt clars, així com la seva capacitat per reflexionar sobre el propi procés d’aprenentatge. És un treball metodològicament excel·lent. Es valora la capacitat de l’autor per integrar-se en un equip de recerca pioner. Així mateix, es vol agrair la gran tasca que fan els centres de recerca posant les seves instal·lacions, professionals i coneixement, a ’abast dels estudiants.  

 

El primer premi consisteix en 700 euros i la docència gratuïta per a un primer curs de qualsevol de les titulacions de grau que s’imparteixen a la UManresa. 

 

Per la seva part, l’Institut  Taradell, s’emporta un premi de 150 euros. 

 

Lliura els premis Catalana Occident. 

Catalana Occident

ACCÈSSIT

“Les dones i la medicina a Catalunya els darrers 150 anys”, de Paula Carbonell Godayol 

(La Salle Manlleu) 

 

El jurat ha valorat l’originalitat del projecte i el seu enfoc en clau de gènere. També n’ha destacat la magnífica feina de cerca històrica, metodològicament adequada, i diversa i profunda. El jurat vol destacar el treball descriptiu realitzat, així com l’anàlisi crítica que l’acompanya.  

 

L’accèssit consisteix en 300 euros. 

 

Lliura l’accèssit Catalana Occident. 

Catalana Occident


Modalitat EDUCACIÓ

1r PREMI

“Tornen les serps, però muden les pells” de Joan Olaf Subirachs Garcia 

(Daina-Isard Cooperativa d'Ensenyament d’Olesa de Montserrat)

 

El jurat destaca que es tracta d’un treball excepcional que també reflecteix l'excepcionalitat del moment en què l'escenari mundial està veient una pujada de partits d'extrema dreta arreu. L’autor/a ha volgut indagar sobre un tema complex i impactant a través d'una recerca curosa on s'ha sabut trobar l'equilibri entre la recerca fonamentada i la reflexió crítica.L'ampli espectre ideològic i professional, en relació al perfil de les persones entrevistades, mostra també una voluntat de tenir un coneixement ampli i ben contrastat sobre el tema des d'una multiplicitat àmplia de punts de vista. És molt destacable també l'esforç de voler dotar d'eines al professorat per treballar temes tan actuals i urgents de tractar amb l'alumnat com són el racisme, les fake news o l'ús de les xarxes socials per part de l'extrema dreta.

 

El premi consisteix en 700 euros i la docència gratuïta per a un primer curs de qualsevol de les titulacions de grau que s’imparteixen a la UManresa.

 

Per la seva part, el centre Daina-Isard Cooperativa d'Ensenyament s’emporta un premi de 150 euros.

 

Lliura els premis Control Sistemes, patrocinador del Premi.

Control

ACCÈSSIT

‘Anatomia de la violència sexual‘ de María García Valenzuela 

(Institut El Castell d’Esparreguera)

 

El jurat destaca del treball que es centra en una temàtica de molta actualitat i forta repercussió social i valora molt positivament que un Treball de Recerca visibilitzi i reflexioni sobre la violència de gènere des de la mirada d’estudiants adolescents.

Així mateix, el jurat destaca el valor de posar de manifest la situació de desigualtat entre homes i dones, així com la reflexió i el compromís que té l’escola en aquest sentit. Com diu Santos Guerra, les qüestions relatives al gènere, afecten a tothom i en totes les esferes de la nostra vida: ens els sentiments, els valors, les creences, els hàbits, els comportaments i les idees.

El treball posa de relleu que els patrons sexistes que encara estan tant arrelats, són un dels elements que no permeten una societat més justa. Cal una educació que tracti per igual nens i nenes, que senti unes bases sòlides allunyades del patriarcat, perquè quan aquests infants siguin grans, entenguin que no pot existir la violència sexual.

 

L’accèssit consisteix en 300 euros. 

 

Lliura l’accèssit Control Sistemes.

Control


Modalitat ECONOMIA I EMPRESA

1r PREMI

“La marca ens marca?” d'Alba Fustegueres Soler 

(Institut Guissona)

 

El tribunal ha decidit premiar un treball sobre les marques. Concretament, sobre les marques blanques o de distribuidor, que han tingut darrerament en el sector alimentari un gran increment de la quota de mercat. Després de l'enquadrament teòric del tema, analitza amb criteris estadístics la diferència de preu existent entre marques blanques i marques originals en diferents centres de distribució comercial. Investiga també les preferències d'adquisició dels productes discriminant per motiu de gènere i edat, i conclou el treball amb un tast a cegues on en la majoria de casos no es reconeix correctament el producte de marca blanca respecte l'original.

 

El premi consisteix en 700 euros i la docència gratuïta per a un primer curs de qualsevol de les titulacions de grau que s’imparteixen a la UManresa.

 

Per la seva part, el centre Institut Guissona s’emporta un premi de 150 euros.

 

Lliura els premis Denso Barcelona.

Denso

ACCÈSSIT

“Health Help” d'Oriol López Rubio 

(Institut El Castell d’Esparreguera)

 

El tribunal ha decidit premiar un treball que desenvolupa empresarialment una aplicació tecnològica en l'àmbit de la salut. Concretament, desenvolupa una oportunitat de negoci en les assegurances mèdiques basat en el servei a l'usuari mitjançant una aplicació informàtica. En uns moments com els actuals en què la pandèmia vírica obliga a revisar els canals relacionals entre el personal sanitari i els pacients, aquest treball incideix oportunament en la gestió de la informació mèdica en benefici de les dues parts, generant un estalvi econòmic i un major valor assistencial.

 

L’accèssit consisteix en 300 euros. 

 

Lliura l’accèssit Denso Barcelona.

Denso

Premis de recerca

Participants 2020

MODALITAT SALUT

 • Curar-se en salut - Adrià Herreros Fernández - Institut Joan Brudieu La Seu d'Urgell 
 • Les dones i la medicina a Catalunya els darrers 150 anys - Paula Carbonell Godayol - La Salle Manlleu 
 • La neuropsicologia i l'efecte del cannabis en el cervell - Gemma Comas Caravaca - La Salle Manlleu 
 • Estudi de la percepció de risc a la població d'Esparreguera - Paula Romero Rojas - Ariadna  Rubio Carrillo - Institut El Castell 
 • Cosmètica natural - Míriam Vilaró González - INS Manuel de Montsuar 
 • Esterilització o neteja? Guia pediàtrica - Mireia Molina Gil - IES Ramon Turro i Darder 
 • La via de senyalització de Hh en l'estudi del càncer - Paula Torner Porté - INS Manuel de Montsuar 
 • Importància de la fermentació làctica - Sofia Mercader Dianova - INS Miquel Bosch i Jover 
 • Estudi del gen EGFR en càncer de pulmó no microcític - Jaume Meinhardt Catalan - INS Taradell 
 • Una mirada transversal a la menstruació - Mar Vilar Caldero - Institut Quercus 
 • Estudi i comparació de la saturació d'oxigen a la sang i la capacitat pulmonar entre persones fumadores i no fumadores - Mar París Mateu - Institut Pere Vives Vich 
 • Projecte Violeta: una iniciativa de divulgació - Mireia Franco Moral - Montessori Palau Girona
 • L'evolució en el diagnòstic i en el tractament de les malalties. Anàlisi dels remeis casolans del llibre Quentas(...)1859, Tossa - Maria Castelló Mundet - Institut Tossa de Mar 

 

MODALITAT D'EDUCACIÓ

 • El pilar de l'educació emocional - Maria Arnau Trujillo - Escola Xarxa  
 • La Melodia d'un somriure - Judit  Guzmán Fernández- La Salle Manlleu
 • El món en + - Marçal Cases Riera - Saint George's School Fornells de la Selva 
 • La coeducació com a eina pedagògica - Mariona Vidal Vilarmau - Institut Pere Vives Vich 
 • Dones invisibles - Júlia  Goicoechea Mallat - IES Ramon Turro i Darder   
 • Anatomia de la violència sexual - María García Valenzuela - Institut El Castell
 • Neuroeducació a les aules - Maria Vaz Navarrete - Institut Quercus 
 • Les emocions dins l'àmbit acadèmic - Isabel  Ortega Bernabé - Institut El Castell 
 • Projecte podi: Prehistòria Oberta Diversa i Inclusiva - Nerea  Duran Calvo - Institut Carles Vallbona
 • Tornen les serps, però muden les pells - Joan Olaf Subirachs Garcia - Daina-Isard Cooperativa d'Ensenyament
 • Comer o no comer, no solo esa es la cuestión: la verdadera cara del trastorno alimentario a través de relatos propios - Sofía  Mouchriq López - INS Gabriel Ferrater i Soler

 

MODALITAT EMPRESA

 • Constitució d'una Empresa del Sector Automobilístic - Vehicle Elèctric - Pau Cañas Hernando - Institut Pere Vives VichIguelecar
 • La crisi econòmica. L'impacte social a Santa Coloma de Gramenet - Elena Caballero Palomera - Col·legi Sagrada Familia
 • Creació d'un programa de gestió d'empresa - Alba Capdevila Grau - La Salle Manlleu 
 • La Seu d'Urgell Som lliures a l'hora de comprar? - Maria  Carbonell  Monrós - Laura  Ruiz  Gallart - Institut Joan Brudieu
 • Creació d'una Empresa Social - Albert  Abadias Lumbierres - Institut Manuel de Montsuar 
 • Health Help - Oriol  López  Rubio - Institut El Castell 
 • Innovació i coneixement: El Bulli 1846 - Estel Ferrer Juanola - Institut de Vilafant 
 • Coworking: A new way of working - Guillem  Carretero Solé - Sara Carrillo Castillo - IES Viladecavalls 
 • Introducció al món laboral - Ainhoa Perdiguer Salas - Maristes Sants-Les Corts 
 • Simulació empresarial - Saida Prat Martinez - Escola Xarxa 
 • ¿El arte del negocio o el negocio del arte? - Andrea Loriente - Fert batxillerat 
 • La pressió fiscal. Qui més té més paga? - Laia Alsina  Planas - INS Cal Gravat Manresa 
 • Economia col·laborativa i falsos autònoms. Els riders de Glovo i Deliveroo - Bilal Majjouti Asbai - Institut La Plana de Vic 
 • El port de Barcelona, motor econòmic - Júlia Colomer Clotet - INS Miquel Martí i Pol 
 • Standard Oil, l'empresa que va canviar el curs de la història. - Miquel  Bellvehí  Massaguer - Montessori-Palau Girona 
 • La marca ens marca? - Alba  Fustegueres  Soler - Institut de Guissona
 • Màrqueting digital a Cerdanya: Estem al dia? - Alba  Pérez  Marginet - INS Pere Borrell 
Entrega Premis UManresa 2019
Tens dubtes? Fes-nos arribar la teva pregunta