Curs Bioètica, biodret, bioètica social i ètica ambiental

Modalitat presencial

matricula online

 

La bioètica és una disciplina que va néixer fa més de quatre dècades per ajudar-nos a reflexionar sobre les noves qüestions ètiques que planteja tant el desenvolupament i el progrés de la biomedicina com les qüestions ètiques relacionades amb la vida en general. Són tantes les respostes que la bioètica ha de donar en el si de la nostra societat que la ciutadania no pot quedar al marge d’aquest debat. Per tal que la societat pugui participar en el debat bioètic és bo que tingui coneixements sòlids per a la reflexió. 

 

El curs Bioètica, biodret, bioètica social i ètica ambiental vol donar a conèixer què és la bioètica, fer reflexionar sobre les principals qüestions que planteja, generar pensament crític entorn de les qüestions actuals i debatre sobre aspectes més controvertits.

 

 

Informació general

ADREÇAT A
Alumnes o exalumnes de FUB+Gran del Campus Manresa.
___
MODALITAT
Presencial
___
DURADA
36h
___
CALENDARI
Abril 2021
___
HORARIS
Dilluns i Dimecres, de 16.30 h a 18.30 h.
___
LLOC
UManresa - Fundació Universitària del Bages
(Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya)
Av. Universitària, 4-6
08242 Manresa (Barcelona)
___
ACREDITACIÓ
Certificat expedit per UManresa
___
PREU
Preu: 261,11€

10% de descompte exalumnes i alumnes del programa sènior FUB+Gran.

Programa

-Introducció a la bioètica
-La bioètica
-Drets i deures de la ciutadania en relació a la salut i l’atenció sanitària
-La confidencialitat de les dades de salut
-El dret a la informació en l’àmbit sanitari
-Investigació amb éssers humans i animals
-El transhumanisme
-Qüestions ètiques i legals a l’inici de la vida
-L’ètica mediambiental
-L’ètica del tenir cura
-L’ètica social
-La bioètica i el biodret

Professorat

XAVIER BUSQUET
Llicenciat en medicina i cirurgia. Doctor en Salut Pública. Metge del PADES-Granollers (Institut Català de la Salut). Màster en Bioètica per l’IBB. Professor de cures pal·liatives, bioètica i fisiopatologia a la Facultat de Ciències de la Salut de Manresa de la UVIC-UCC. Membre de Grup de Complexitat de la Societat Catalana-Balear de Cures Pal·liatives. És autor de nombrosos articles i capítols de monografies sobre Cures Pal·liatives, i els llibres “Atlas de Dolor en càncer” i “Aprendre a morir: Vivències al vora de la mort”.
___
ESTER BUSQUETS
Doctora en filosofia, diplomada en infermeria. Professora de la Facultat de Ciències de la Salut i el Benestar de la UVic-UCC. Coordinadora de formació i recerca de la Càtedra de Bioètica Fundació Grifols de la UVic-UCC. És membre de diferents comitès d’ètica tant de l’àmbit assistencial com d’investigació, i autora de diferents publicacions sobre bioètica i ètica del tenir cura.
___
IRENE CAMBRA
Doctora en Psicologia. Investigadora de la UVic-UCC i del Grup d’Investigació Educativa en Ciències de la Salut (GRECS) de la UPF. Ha estat docent a la Universidad de Buenos Aires durant més de deu anys. Ha publicat el llibre Doctor House y la cuestión de la verdad i ha participat en projectes d’investigació i extensió universitària sobre cine, sèries televisives, bioètica i humanitats en medicina.
___
MARCEL CANO
Llicenciat en Filosofia i diplomat en Bioètica. Professor d’Ètica a la Facultat de Filosofia i a la Facultat de Matemàtiques de la UB, així com de Bioètica a la UVic-UCC. Coordinador de diferents Espais de Reflexió Ètica en Serveis Socials. És autor de nombrosos articles, capítols de llibres i d'un assaig: Com podem ser humans? Consideracions sobre el reduccionisme científic, l'antropocentrisme i la tecnocràcia.
___
MÀRIUS MORLANS
Metge especialista en Nefrologia. Vicepresident del Comitè de Bioètica de Catalunya. Cofundador de la Societat Catalana de Bioètica. Professor del Màster en Ciutadania i Drets Humans: Ètica i Política de la UB. Autor dels llibres Fer costat al malalt i Para deliberar en los comités de ética.
___
SERGIO RAMOS
Doctor en Filosofia i Màster en Ciutadania i Drets Humans per la UB. Professor de bioètica a la UVic-UCC i a la UB. Està especialitzat en bioètica i salut mental, havent format part de diversos grups de treball del Comitè de bioètica de Catalunya. Ha publicat articles i capítols de llibres sobre diverses temàtiques bioètiques. Autor del llibre Bioética: una reflexión necesaria para tomar decisiones cruciales.
___
BERNABÉ ROBLES
Metge. Màster en bioètica. Cap del servei de Neurologia del Parc Sanitari de Sant Joan de Déu. President del Comitè d’Ètica Assistencial del Parc Sanitari Sant Joan de Déu. Professor de bioètica a la UVic-UCC. Membre del Comitè de Bioètica de Catalunya. Autor de diverses monografies i articles sobre bioètica i neuroètica.
___
NÚRIA TERRIBAS
Jurista especialista en bioètica i biodret. Directora de la Fundació Víctor Grifols i Lucas. Directora de la Càtedra de Bioètica Fundació Grifols de la UVic-UCC. És membre i assessora legal de diferents comitès d'ètica d'institucions sanitàries, així com també vicepresidenta del Comitè de Bioètica de Catalunya i membre i secretària del Comitè Nacional de Bioètica d'Andorra. Des de 2018 també és membre del Consell Assessor de Salut de la Generalitat de Catalunya. És autora de nombrosos articles i capítols de monografies sobre bioètica i dret, i ha participat com a ponent en moltes activitats de bioètica de l'àmbit nacional i internacional .
___
NÚRIA TRIA
Doctorada en Antropologia per la Universitat de Barcelona (UB). Experta universitària en bioètica per l’Institut de Bioètica (URL). Professora d'ètica a la Facultat de Ciències de la Salut i el Benestar de la UVic-UCC. Ha estat coordinadora de la Càtedra Ethos de la Universitat Ramon Llull.

més informació i contacte

Centre Internacional de Formació Contínua
Av. Universitària, 4-6
08242 Manresa (Barcelona)
T. (+34) 93 875 73 48
infofc@umanresa.cat

 

El Centre Internacional de Formació Contínua d'UManresa es reserva el dret d’anul·lar el programa si la quantitat d’inscripcions no és suficient per a la seva realització. En aquest cas es comunicarà als participants per tal de procedir a efectuar el retorn del pagament.