Curs Cultures del món: Japó

Preinscripció online

 

Japó és un país profundament marcat per una natura exuberant i una climatologia i orografia implacables i extremes, on l’única manera de coordinar una població abundant i concentrada a les valls ha estat tradicionalment la disciplina i el civisme, la prevalença de la col·lectivitat per sobre de l’individu. Un país de contrastos, tots amb una explicació coherent que veurem, al llarg de les sessions del curs, en una combinació inversemblant al temps que captivadora.

Informació general

ADREÇAT A
Persones interessades que vulgui aprofundir el seu coneixement de la cultura japonesa.
___
MODALITAT
Presencial
___
DURADA
38h
___
CALENDARI
del 8 de gener a l'11 de març 2020
___
HORARIS
dilluns i dimecres, de 16 a 18h
___
LLOC
UManresa - Fundació Universitària del Bages
(Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya)
Av. Universitària, 4-6
08242 Manresa (Barcelona)
___
ACREDITACIÓ
Certificat expedit per UManresa (requisit d'assistència al 80% de les classes)
___
PREU
224 euros
___
CURS BONIFICABLE
Aquesta formació pot ser bonificable per l’empresa mitjançant la Fundación Estatal para la Formación en el Empleo, en funció del crèdit que tingui disponible. Alternativament, en el cas que la formació es realitzi en horari laboral, l’empresa pot bonificar-se els costos salarials de les hores que el treballador inverteixi en la seva formació com a PIF – Permís Individual de Formació.

Programa

- Els tòpics: la gent treballa molt, la competitivitat, el suïcidi, el caràcter introvertit, els hikikomori, les modes estrambòtiques, la mania de la còpia, la vaga japonesa, només mengen arròs i sushi...
- Geografia, orografia, plaques, població, recursos propis, climatologia. Elements naturals que condicionen la manera de veure el món japonesa.
- Conèixer una mica la geografia, com moure's pel país, què fa del Japó un destí tant interessant pels turistes i propostes de rutes.
- Origen, llengües de l'arxipèlag i el naixement de l'escriptura. Composició del sistema gràfic japonès. Un dels sil·labaris: el katakana.
- Els kanji i pràctica de cal·ligrafia; la simplicitat i els indispensables del haiku.
- Història antiga, fins el període Heian (fins el 1185).
- Història medieval (períodes Kamakura i Muromachi (fins el 1573) i les figures del senyor feudal, daimyô, i del samurai.
- Història Primerenca i Moderna (períodes Edo, Meiji, Taishô) - fins la II Guerra Mundial.
- Les bases del pensament japonès, religions i influències.
- Aquelles veus que han marcat més la història del pensament al Japó.
- El concepte del camí o aprenentatge vital: visible en l’ikebana, cerimònia de te, origami; també en les arts escèniques, com ara els teatres noh, bunraku, kabuki.
- La recuperació de la postguerra, recuperació econòmica, Olímpics del 64, el lideratge mundial; l'esclat de la bombolla.
- Equilibris de poder amb els veïns asiàtics, la Xina, Corea del Nord, sud-est asiàtic i la relació amb els Estats Units.
- Sectors de població i temes de controvèrsia no resolts: polítiques migratòries, castes, tribus urbanes, sectes.
- Els reptes del s. XXI. Envelliment de població, desmembrament de les famílies, paradigma laboral en crisi, el conflicte de la generació de millenials, ninis, l'exportació del "Cool Japan" a les portes dels Olímpics 2020.
- Hàbits, costums, protocol i comportament al voltant de l'experiència culinària.
- Noves arts escèniques (butoh i companyia), la introducció dels robots al teatre; manga, animació i cinema japonès en el marc de la globalització.
- Kaiseki, l'art culinari japonès que gira entorn les quatre estacions de l'any, concebuda tradicionalment per acompanyar la cerimònia del te.
- El sake, com es classifica i com diferents mètodes d'elaboració produeixen sake amb característiques i sabors molt diferents.

Professorat

VERÒNICA CALAFELL.
Llicenciada en Traducció i Interpretació (UAB). Especialització a la Universitat d’Estudis Estrangers de Kyoto (Kyoto Gaidai). Màster en Relacions Internacionals i Polítiques Públiques a la Universitat d’Osaka (Osaka Daigaku).
Traductora, intèrpret i coordinadora de Daruma Serveis Lingüístics (traducció i interpretació) i Espai Daruma (divulgació cultural).
Professora de traducció i llengua japonesa.
___
ORIOL ESTRADA.
Llicenciat en Psicologia a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i Màster en Estudis d’Àsia Oriental a la Universitat Oberta de Catalunya (UOC).
Divulgador, autor, creador de continguts i comissari d’exposicions.
___
JONATHAN LÓPEZ VERA.
Doctor en Història per la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona, especialitzat en Història Japonesa.
Investigador del Departament d’Humanitats i l’Institut Universitari d’Història Jaume Vicens Vives de la UPF.
Professor universitari.
___
AGNÈS PÉREZ.
Llicenciada en Traducció i Interpretació (UAB), amb dos programes d’intercanvi a Dublín i a Kyoto (Ryûkoku University) respectivament. Postgrau de correcció i qualitat lingüística (UAB).
Traductora a Daruma Serveis Lingüístics.
Professora de llengua japonesa al Servei d’Idiomes de la Fundació Universitària del Bages (UManresa).
___
ROGER ORTUÑO.
Director de ComerJapones.com.
Certificat de Sake Sommelier.
Professor del Postgrau en Comunicació Gastronòmica i Enològica a la Universitat Abat Oliva CEU.

més informació i contacte

Centre Internacional de Formació Contínua
Av. Universitària, 4-6
08242 Manresa (Barcelona)
T. (+34) 93 875 73 48
infofc@umanresa.cat

 

El Centre Internacional de Formació Contínua d'UManresa es reserva el dret d’anul·lar el programa si la quantitat d’inscripcions no és suficient per a la seva realització. En aquest cas es comunicarà als participants per tal de procedir a efectuar el retorn del pagament.