Jornada Disfèmia - Impacte de la neurociència en el tractament i l'avaluació

Dissabte, 2 de febrer de 2019

 

S'estima que la Tartamudesa afecta més de l'1% de la població. Malgrat la seva elevada casuística, encara queden molts dubtes en relació al seu tractament, el que es reflecteix moltes vegades en la insatisfacció de qui busca ajuda.

 

El logopeda és el professional de referència per a actuar en aquesta àrea i és essencial que domini els conceptes, instruments d'avaluació, criteris de diagnòstic i metodologies d'intervenció en les diverses edats.

 

La jornada Disfèmia - Impacte de la neurociència en el tractament i l'avaluació pretén explorar l'impacte que els avenços de la neurociència i les noves evidències científiques tenen en el tractament de la tartamudesa i també la utilització de tecnologia innovadora per millorar l'èxit terapèutic i l'avaluació de la condició.

Gonçalo Leal

Gonçalo Leal, ponent de la jornada

Informació general

ADREÇAT A
Logopedes i estudiants de Logopèdia
___
MODALITAT
Presencial
___
CALENDARI
Dissabte, 2 de febrer de 2019
___
HORARI
de 10 a 17h.
___
LLOC
UManresa - Fundació Universitària del Bages
(Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya)
Av. Universitària, 4-6
08242 Manresa (Barcelona)
___
PREU
Tutors de centre de pràctiques de grau de logopèdia UVic-UCC Opció A (Ponència+ Seminari I) [0,00 €]
Tutors de centre de pràctiques de grau de logopèdia UVic-UCC Opció B (Ponència+ Seminari I+ Seminari II [15,00 €]
Logopedes col.legiats/ Estudiants. Opció A. Ponència + Seminari I [30,00 €]
Logopedes col.legiats/ Estudiants. Opció B. Ponència + Seminari I+ Seminari II [45,00 €]
Altres. Opció A [40,00 €]
Altres. Opció B [60,00 €]

Programa

10 - 11.30h: Ponència inicial. “Impacte del desenvolupament dels estudis de les neurociències en el tractament i l'avaluació”.
11.30 -12h: Descans.
12 - 14h: Seminari I “Instruments i estratègies d'avaluació per a persones que tartamudegen”.
L'avaluació és un moment crucial per a l'èxit terapèutic. És en aquest moment que recollim les dades, diagnostiquem, proporcionem orientacions, establim pronòstic i objectius per a la intervenció.
En aquest seminari, a través de la visualització de vídeos, s’exploraran diferents instruments d'avaluació, s’identificaran i analitzaran els diversos comportaments associats a la tartamudesa (primaris i secundaris), es coneixeran criteris de diagnòstic i pronòstic, es definiran objectius per al tractament i es gestionaran expectatives per a la intervenció.
14 - 15h: Descans.
15 - 17h: Seminari II “Tractament de la disfèmia”- programes i tècniques i estratègies d’intervenció”.
En aquest seminari totalment pràctic, s’analitzaran els programes més utilitzats en el tractament de la disfèmia, comprenent el raciocini inherent a la seva utilització, així com aprenent a aplicar cada tècnica.

Aprofundirem les vessants de Stuttering Modification, Fluency Shaping i Teràpia Cognitiu-conductual per al tractament de la tartamudesa.

També es discutiran casos clínics, analitzant les millors tècniques a utilitzar i els resultats esperats.

Professorat

COORDINADORES
MIREIA TORRALBA ROSELLÓ. Doctora en Didàctica de la llengua i la Literatura. Llicenciada en Filologia Hispànica. Diploma de Postgrau Especialista en Perturbacions del llenguaje i l’audició. Màster Oficial en investigació en didàctica de la llengua i la literatura. Directora dels Estudis de Logopèdia de UVic-UCC.
SANDRA ESPINO DATSIRA. Doctora en Psicologia de l’Educació. Llicenciada en Psicopedagogia. Diploma de Postgrau en Patologia del Llenguatge. Diploma de Postgrau en Docència Universitària. PDI a la UVIC-UCC.
___
PROFESSORAT
GONÇALO LEAL
Grau en Teràpia dóna Fala. Investigador Associat URC, Riverside Medicine School (Califòrnia). Estudiant de doctorat de Cognició i Ciències del Llenguatge - Aplicat al Quequeig - Universitat Catòlica Portuguesa. CEO de Speech Care, Serveis de teràpia de la parla. Coordinador clínic del Stuttering Treatment Center. Professor i Tutor en Diploma "Especialización en disfluencias" a la Facultat de Medicina de la Universidad de Concepción, Xile. Coordinador del Comitè d'Ètica i Deontologia de l'Associació Portuguesa de Logopèdia (APTF). Membre de la Junta de la Societat Científica Portuguesa de Logopèdia (SPTF). Membre del Consell Científic de Parlo Institut, Alemanya (2015) i President des de (2016). Membre del Comitè Organitzador del Congrés Mundial de Desordres de Fluïdesa (IFA, 2015).
Coautor del llibre: Fonaments teòrics i avaluació clínica de la tartamudesa. Leal G, Guitarr B, Junqueira Bohnen A. Book Trastorns de la parla: del bàsic a l'avaluació. Editor EOS (2016)

més informació i contacte

UManresa - Fundació Universitària del Bages

Av. Universitària, 4-6,
08242 Manresa (Barcelona)
Tel. 93 877 41 79
umanresa@umanresa.cat