Oriol Junqueras apel·la a la lectura dels clàssics com a referents per afrontar situacions difícils

L’historiador Oriol Junqueras ha pronunciat avui la conferència online titulada “Valors clàssics per a temps difícils”, organitzada pel Centre Internacional de Formació Contínua d’UManresa, que ha estat seguida per un centenar de persones. En la xerrada, Junqueras ha apel·lat a la recuperació de tots els textos clàssics de la literatura universal com a eina que ens pot ajudar a comprendre el món des de la connexió amb les emocions humanes.  

L’historiador s’ha remuntat al món grec i romà per definir els clàssics que ens han arribat a través de la transmissió escrita. L’escriptura ha estat, ha dit, la manera de compartir valors entre comunitats molt diverses, extenses i passant de generació i en generació. “Gràcies a la transmissió cultural escrita, cada nova generació pot ampliar i detallar el coneixement” i si aquesta tradició literària afronta qüestions relacionades amb l’ànima humana és més fàcil que sigui entesa per les futures generacions. Junqueras ha explicat que quan una obra fa una reflexió sobre un tema molt concret de l’actualitat, l’interès decau ràpidament perquè persones d’altres generacions i altres llocs no tenen referències de context per sentir-hi empatia. En canvi la cultura i els valors clàssics poden ser entesos a qualsevol lloc del món, en qualsevol  època i per persones d’altres cultures. Segons l’historiador, una obra esdevé clàssica “quan és capaç d’apel·lar tant als sentiments d’un ciutadà de l’Atenes A.C com als d’un florentí del segle XIV”. Totes aquestes obres “seran decisives per descobrir, experimentar i viure” perquè ens interpel·len sentiments i emocions i “ens enamorem d’obres i autors pels valors que ens transmeten. Els clàssics interpel·len la nostra ànima i això és vàlid per a autors de totes les èpoques i de tots els llocs del món i acostumen a ser un bon referent quan el món canvia o quan vivim etapes de dubte”. 

Junqueras ha tancat la conferència convidant tothom a rellegir els clàssics, perquè quan una societat s’enfronta a situacions difícils des de la perspectiva política, econòmica o “epidemiològica” són un bon referent, ens ajuden a entendre’ns millor i a actuar millor davant les circumstàncies.  Per a l’historiador sempre és una “gran oportunitat ser espectadors o lectors d’obres que desperten el gust pel coneixement, el desig de viure o la fúria vital”. 

 

Oriol Junqueras apel·la a la lectura dels clàssics com a referents per afrontar situacions difícils