UManresa recrea un incendi en una residència en el simulacre d’emergències de múltiples víctimes i catàstrofes que acaba amb 2 morts i 30 ferits

Més de 120 persones s’han mobilitzat aquest migdia a l’edifici FUB3 d’UManresa per participar en una  nova edició del simulacre d’emergències de múltiples víctimes i catàstrofes que organitza el Centre Internacional de Formació Contínua en el marc del Màster en Emergències Extrahospitalàries i en el Curs d’Incidents de Múltiples Víctimes i Catàstrofes. Enguany, s’ha simulat un petit incendi sufocat en una residència d’avis amb una zona dedicada a persones afectades de COVID-19. En el simulacre hi han intervingut 54 alumnes del Màster i del Curs, entre els quals hi havia metges, bombers, infermers i tècnics en emergències. Una trentena de  persones han fet el paper de víctimes en el simulacre. D’aquestes, dues han resultat mortes, 13 lleus, 8 han requerit atenció hospitalària i 9 han resultat ferits greus.

Com cada any, l’objectiu del simulacre és aconseguir que la situació desbordi l’alumnat. Aquesta vegada això també s’ha aconseguit. Segons la responsable del simulacre i professora del Màster i del curs, Susanna Simó, en alguna de les zones d’evacuació no s’ha tingut en compte la creació de circuits per separar els pacients afectats de COVID-19, no s’ha fet una bona identificació dels pacients i no s’ha fet una correcta atenció a les autoritats que s’han desplaçat al lloc dels fets per informar-se de la situació. Simó ha dit que és normal que es cometin aquest tipus d’errades, però que és precisament l’objectiu del simulacre, “que hi hagi errors que després analitzem en el debriefing”. La vivència d’una situació molt similar a la que es produiria en la realitat fa que l’alumnat tingui una experiència molt viva dels errors comesos, fet que ajuda posteriorment quan cal actuar en situacions reals.

El d’aquest any ha estat un simulacre més reduït en dimensió a causa de la pandèmia. A més, durant tota la intervenció s’han pres totes les mesures de prevenció per evitar el contagi de la COVID-19.

El simulacre ha comptat amb la col·laboració del SEM, Creu Roja, Transport Sanitari de Catalunya, Protecció Civil i un grup de teatre amateur d’Artés.

En aquesta ocasió, i en record a totes les víctimes de la COVID-19, durant el debriefing, alumnat i docents han fet un minut de silenci i han escoltat "El cant dels ocells".

UManresa recrea un incendi en una residència en el simulacre d’emergències de múltiples víctimes i catàstrofes  que acaba amb 2 morts i 30 ferits