La UVic-UCC incorpora com a centre propi Elisava, Escola Universitària de Disseny i Enginyeria de Barcelona, que esdevé Facultat de Disseny

Elisava, Escola Universitària de Disseny i Enginyeria de Barcelona, esdevé Facultat de Disseny de la Universitat de Vic – Universitat Central de Cata-lunya (UVic-UCC). La Fundació Universitària Balmes, entitat titular de UVic-UCC, i la Fundació Privada Elisava Escola Universitària han signat aquest vespre un acord per incorporar Elisava dins l’estructura de la UVic-UCC en qualitat d’entitat federada. D’aquesta forma, Elisava fa un pas endavant, ja que passa de ser un centre adscrit a una universitat de ple dret, participant així en els òrgans de govern de la universitat. El contracte federatiu l’han rubricat la presiden-ta del Patronat de la FUBalmes, Anna Erra, i el president del Patronat de la Fundació Elisava, Ramon Benedito, en un acte al Palau Robert de Barcelona, que ha presidit el conseller d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya, Ramon Tremosa, i on també ha intervingut el Rector de la UVic-UCC, Josep Eladi Baños. 

Després de la signatura del contracte ambdues institucions treballaran conjuntament per fer-lo efectiu amb la mirada posada en l’inici del curs 2021-2022. Aquest es preveu que sigui el primer en què les titulacions d’Elisava (graus, màsters, doctorats i títols propis) ja s’impartiran com a titulacions de la UVic-UCC.  

Factor d’equilibri territorial de Catalunya

El conseller Tremosa ha felicitat les dues entitats i ha dit que “l’acord entre Elisava i la UVic-UCC enforteix el sistema universitari català i n’afavoreix la internacionalització”. Tremosa també ha destacat que “aquest acord és un exemple de cooperació per sumar esforços i aju-dar a generar sinergies en favor de l’alumnat i de diferents territoris i entitats del país”. 

“Les singularitats del model universitari de la UVic-UCC confereixen a la institució una clara vocació de servei públic i configuren un projecte universitari transversal i territorial que és un model de compliment del principi d’autonomia universitària”, ha dit la presidenta de la FUBalmes i alcaldessa de Vic, Anna Erra. En el seu parlament, ha explicat que l’estructura fe-derada que la configura, “té com a objectiu sumar esforços i crear sinergies amb altres enti-tats amb la mateixa finalitat, per potenciar el servei públic de la Universitat i esdevenir encara més un factor d’equilibri territorial de Catalunya”. Per la presidenta de la FUBalmes, l’acord “suposa un factor de creixement i enriquiment qualitatiu del projecte universitari de la UVic-UCC i de tots els en som membres”.  

És en aquest context que el president del Patronat d’Elisava, Ramon Benedito, ha explicat que l’acord suposa un pas endavant ja que Elisava esdevé centre federat i facultat de disseny d’una universitat referent: “L’acord brinda a Elisava l’oportunitat de participar en la governança d’una universitat singular, que a través de la seva estructura federada per-met la coparticipació en el desenvolupament i configuració del seu futur. Elisava aportarà la seva visió transversal i multidisciplinar del disseny, entès com a disciplina àmplia amb impacte clau en la formació, la investigació i la definició del present i futur que volem com a societat”.  

En la mateixa línia, pel rector de la UVic-UCC, Josep Eladi Baños, l’acord federatiu amb Elisava és un pas totalment natural: “Incorporem a l’estructura federada una entitat amb una cultura semblant a la nostra i amb uns estudis universitaris de qualitat i de reconegut prestigi, ja que és la primera escola de disseny que es va fundar a Espanya fa gairebé 60 anys i que a més aporta una nova dimensió de transversalitat territorial, derivada del fet que la Fundació Elisa-va està ubicada a Barcelona”. 

La internacionalització com a aposta estratègica

Un altre dels pilars de l’acord és l’aposta estratègica per la internacionalització que la nova federació s’ha fixat com a objectiu prioritari. “Les dues institucions compartim la mateixa visió de la internacionalització dels nostres projectes acadèmics, de manera que integrarem les polítiques en aquest àmbit i treballarem juntes per dotar d’una dimensió global la nostra do-cència, recerca i transferència de coneixement”, ha dit el Rector Baños. 

L’acord també preveu que cadascuna de les entitats federades mantingui la gestió dels seus centres i dels seus recursos humans, tecnològics i patrimonials, així com una independència jurídica, sempre a partir d’uns criteris homogenis en tots els àmbits, especialment en la gestió econòmica, la governança cooperativa, el desenvolupament de metodologies docents i d’aprenentatge i el creixement de la recerca i la transferència de coneixement.      

La incorporació d’Elisava a l’estructura federativa s’afegeix a la de la Fundació Universitària Bages, el 2014, i la de la Fundació d’Estudis Superiors de la Salut (FESS), entitat titular de la Facultat de Medicina, el 2016. A l’oferta acadèmica actual de la UVic-UCC s’hi incorporaran ara els graus en Disseny i en Enginyeria de Disseny Industrial, el Màster Universitari en Disseny i Comunicació, una àmplia oferta d’estudis de màster i postgrau i cursos de professionalització d’Elisava. 

 

La UVic-UCC incorpora com a centre propi Elisava, Escola Universitària de Disseny i Enginyeria de Barcelona, que esdevé Facultat de Disseny