Modalitat Semipresencial |
Idioma Català i castellà |
Calendari 6/10/23 - 13/07/24 |
Lloc |
Durada 60 ECTS |
Preu 3.600 € |
La neuroeducació és una nova disciplina que neix de la interacció entre les neurociències, que aporten coneixement sobre el funcionament del sistema nerviós; la psicologia, que aporta coneixement sobre el comportament i els processos mentals, i l’educació, que aporta coneixement sobre els processos d’ensenyament-aprenentatge. Si tenim en compte que l’objectiu principal de l’educació és modificar o influir en la conducta dels infants en desenvolupament, afavorint la seva adaptació al medi social i cultural, i que la base biològica de tota conducta humana és el sistema nerviós, podem concloure que l’educació pretén modificar, també, el funcionament i l’estructura del cervell. D’aquí que ambdues disciplines estiguin legítimament i íntimament interrelacionades.
Com processa la informació el cervell? Com controla les emocions i els sentiments? Com es desenvolupen les funcions executives? Com funcionen els processos atencionals? Com es consolida la memòria? Com incideix la motivació en l’aprenentatge? En aquest sentit, la neuroeducació pretén una major integració de l’estudi del desenvolupament neurocognitiu en les ciències de l’educació, partint de la idea que conèixer com aprèn i com funciona el cervell pot millorar la pràctica pedagògica i les experiències d’aprenentatge.
Objectiu general
L’objectiu general del màster en Neuroeducació és conèixer com és, com s’estructura, com funciona i com aprèn el cervell humà, així com tots els factors que poden estar incidint en aquest aprenentatge, per tal que mestres i docents puguin tenir-los en compte per millorar la seva pràctica pedagògica a l’aula i puguin oferir experiències d’aprenentatge que promoguin i respectin el desenvolupament dels infants i adolescents i dels seus cervells des d’una mirada inclusiva.
Objectius específics
- Conèixer l’estructura neuroanatòmica bàsica i el funcionament del cervell humà.
- Identificar les principals etapes que s’esdevenen en el desenvolupament del cervell, les seves característiques i la seva repercussió en la conducta d’infants, adolescents i adults.
- Analitzar els diversos factors neurocognitius que poden incidir en els processos d’aprenentatge i memòria, com l’atenció, la percepció, la motivació, les emocions, la lateralització, el llenguatge, les funcions executives i la creativitat.
- Conèixer el substrat neurobiològic de diferents alteracions de l’aprenentatge i conductuals, com el Trastorn per Dèficit d’Atenció i Hiperactivitat, el Trastorn de l’Espectre Autista i les dificultats d’aprenentatge específiques.
- Identificar els fonaments teòrics de la neuroeducació i de les pràctiques neuroeducatives des d’una perspectiva inclusiva i competencial.
- Analitzar noves propostes de les neurociències per incorporar-les a la pràctica educativa.
- Desenvolupar habilitats metodològiques per dur a terme recerca neuroeducativa aplicada i pràctica.
- Dissenyar pràctiques pedagògiques neuroeducatives, dur-les a terme i avaluar-ne l’eficàcia i la idoneïtat.
- Definir i implementar les eines d’avaluació que permetin la correcta avaluació de la pràctica neuroeducativa dissenyada i implementada.
Metodologia
- Sessions presencials: Treball de continguts pràctics mitjançant dinàmiques de grup, metodologia de la simulació, visites externes, visita al Lab_06, etc.
- Sessions en línia: Formació teoricopràctica en entorn virtual. Videoconferències en directe. Treball individual i treball en equips cooperatius. Presentació de continguts mitjançant videotutorials i activitats dirigides. Disseny i implementació de pràctiques pedagògiques.
Per què t'interessa cursar aquest màster en Neuroeducació?
- La possibilitat de compaginar l’ensenyament presencial amb el virtual dóna un valor afegit al procés d’aprenentatge.
- Metodologies participatives que afavoreixen l’aprenentatge autèntic a partir del debat i l’experiència compartida amb els companys.
- Coneixement d’experiències innovadores de primera mà, que inclouen visites a escoles amb models pedagògics de referència i simulacions.
- Enfocament del contingut aplicable a totes les etapes educatives (des d’infantil fins a ensenyament superior).
- La metodologia de la simulació permet desenvolupar tant les competències tècniques com les relacionals de l’estudiantat. A les instal·lacions del CISARC es recreen situacions semblants a la realitat, utilitzant tècniques audiovisuals per a la pràctica i permetent analitzar i reflexionar a posteriori sobre l’actuació dels companys i d’un mateix.
Especialitza't en Educació a UManresa
Opinions de l'alumnat del Màster
Marina Cantos, alumna del Màster en Neuroeducació, explica la seva experiència després d'haver cursat aquest màster a UManresa.