Coordinació acadèmica
Salva Ferré
Fundador i codirector de l’empresa Eduscopi, dedicada a la comunicació, divulgació i educació científica.
Toni Pou
Fundador i codirector de l’empresa Eduscopi, dedicada a la comunicació, divulgació i educació científica.
Sergi Solà
Coordinador del Grau en Periodisme, Facultat d'Empresa i Comunicació, UVic-UCC.
Professorat
Lídia Aguilera
Dra. Aguilera és directora de l'àrea Industrial Partnerships del Parc de Recerca de la Universitat Autònoma de Barcelona, on lidera un equip que apropa les capacitats i el coneixement dels grups de recerca a les empreses. Anteriorment, la Dra. Aguilera va ser responsable de Business Development a la Universitat de Luxemburg. Doctora en Enginyeria Electrònica, la Dra. Aguilera ha desenvolupat la seva carrera científica a prestigiosos centres de recerca de Bèlgica i Espanya. Ha participat en projectes de diferents disciplines (biotecnologia, dispositius mèdics, nous materials, etc.) amb empreses i universitats, incloent-hi el disseny d'estratègies d'innovació, la negociació d'acords de llicència i l'anàlisi de grans carteres de propietat intel·lectual.
Zoila Babot
Doctora en Bioquímica amb cinc anys d’experiència post-doctoral al Salk Institute (La Jolla, CA, EUA). Des de que va fer el Màster en Comunicació Científica, Mèdica i Ambiental de la UPF l’any 2012, ha liderat les oficines de comunicació del Centre de Medicina Regenerativa de Barcelona (CMRB), el Centre de Recerca en Agrigenòmica (CRAG) i el Barcelona Institute of Science and Technology (BIST), on treballa actualment. Les seves responsabilitats en aquestes institucions engloben des de la gestió de la comunicació interna, fins al posicionament de la marca, la redacció de les notes de premsa i el disseny d’activitats de divulgació i educació científica.
Míriam Cañas
Llicenciada en Biologia per la Universitat de Barcelona, va cursar un Postgrau en Gestió de la Informació a l’Empresa a la Universitat Politècnica de Catalunya. Treballa com a editora i redactora del contingut audiovisual i porta les xarxes socials de l’Hospital Clínic de Barcelona. Col·labora com a formadora amb l’Asociación Española de Responsables de Comunidad y Profesionales Social Media (AERCO-PSM).
Sònia Estradé
Física. Professora agregada a la UB. Especialista en nanociències, i en ciència i gènere. Presidenta de l'Associació de Dones Investigadores i Tecnòlogues de Catalunya.
Aleix Fauró
Actor, dramaturg i director, es va formar a La Casona i a l’Escola Superior d’Art Dramàtic Eòlia. És cofundador i codirector de la companyia de teatre La Virgueria, sota el paraigües de la qual escriu i dirigeix El pes del plom, Si avui és diumenge demà és dijous, L’hivern al cos i 180º de cel. Paisaje sin casas, de Pablo Ley, es converteix en el primer text que dirigeix sense ser-ne l’autor. Més endavant dirigeix Arbres, de Marc Artigau i Snorkel, d’Albert Boronat. Ha treballat al costat de Pablo Ley i Josep Galindo a La maternitat d’Elna i La ruta blava, així com al costat de Roger Bernat amb l’espectacle Domini públic i de Marc Artigau a Caïm i Abel. Compagina les seves tasques de direcció a La Virgueria amb la impartició de classes d’interpretació a l’Escola Superior d’Art Dramàtic Eòlia. Recentment ha dirigit, juntament amb l’Isis Martín, l’espectacle Medusa, de Ricardo Menéndez Salmón, amb l’adaptació dramatúrgica a càrrec de Pablo Ley, al Teatre Nacional de Catalunya.
Salvador Ferré
Llicenciat en Biologia i doctor en Bioquímica i Biologia Molecular per la Universitat de Barcelona, va redirigir la seva carrera des de la investigació cap a la divulgació i la didàctica de les ciències. Ha impartit classes a diferents institucions educatives i cursos universitaris d’educació científica. És editor de diversos llibres de divulgació i autor de múltiples articles divulgatius. És autor, també, de més de 25 llibres de text de ciències, així com dels seus continguts interactius i multimèdia, que inclouen centenars d’animacions, simulacions i vídeos. Durant set anys va coordinar un equip pioner en la creació de llibres de text multimèdia a l’editorial Digital-Text/Océano. És fundador i codirector de l’empresa Eduscopi, dedicada a la divulgació, comunicació i educació científica i tecnològica.
Susaina Figuera
Susaina Figuera és la cap d'Innovació de la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació, àrea que impulsa projectes enfocats a divulgar i fomentar la col·laboració indústria-acadèmia com a motor de la Innovació i a promoure la transferència de coneixement cap al teixit empresarial. Des del programa Dones&Ciència de la FCRI, incorpora als projectes la perspectiva de gènere, per tal de fer visible i destacar la rellevància actual del paper estratègic de les dones a la ciència i la tecnologia.
Joan Frigola
Doctor en Comunicació Audiovisual per la Universitat de Barcelona, és el Director del Departament de Comunicació de la Facultat d'Empresa i Comunicació de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya, on hi imparteix Comunicació Audiovisual. També imparteix classes al Grau de Periodisme i al de Publicitat i Relacions Públiques de la mateixa universitat. És Investigador del grup de recerca Learning, Media & Social Interactions (LMI). El seu camp de treball és la comunicació digital i la producció audiovisual a la xarxa.
Helena González-Burón
Llicenciada en Biologia i doctora en Biomedicina, especialitzada en l’epigenètica del càncer, és cofundadora del grup de divulgació científica Big Van, Científicos sobre Ruedas, on coordina projectes d’educació científica a nivell europeu. L’objectiu del grup és innovar en el camp de la divulgació científica utilitzant les emocions i l’humor com a eines per connectar amb l'audiència. També és formadora d’habilitats de comunicació pública i treballa per tot el món ajudant científics, investigadors i periodistes a oferir les seves millors actuacions, tallers, discussions i presentacions en un llenguatge apropiat per a un públic no especialitzat.
Pilar Jiménez
Diplomada en Ciències Empresarials per la Universitat Oberta de Catalunya, té un màster en Comunicació i Relacions Públiques i Protocol per la ESERP Business School – Barcelona. Fou alumna del Curs d’Especialització en Comunicació Científica de la Universitat de Vic. Va treballar en el departament d’Atenció al Client i Comunicació del laboratori d’anàlisis clíniques General Lab i fou la secretària de la Plataforma de Nanotecnologia i del laboratori de recerca en Nanobioenginyeria del Parc Científic de Barcelona. Actualment és la cap de comunicació de l'Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC).
Isis Martín
Actriu, dramaturga i directora, es va formar a Nancy Tuñon i a l’Escola Superior d’Art Dramàtic Eòlia. És membre fundadora i codirectora de la companyia de teatre La Virgueria, a les obres de la qual sempre participa, ja sigui a dalt de l’escenari o en l’equip de direcció. Actriu a Snorkel, d’Albert Boronat i a Arbres, de Marc Artigau. A El pes del Plom i Paisaje sin Casas forma part de l’equip de direcció, i a la resta de les obres compagina la dramatúrgia, la direcció i la interpretació: 180º de cel, L’hivern al cos i Si avui és diumenge demà és dijous. Més enllà de La Virgueria, també l’hem pogut veure a espectacles com Zero, de Pep Pla i Albert Boronat, o Anthropos, també de Pep Pla. Com a ajudant de direcció, ha treballat, entre d’altres, amb Pau Roca, Pablo Ley o Pau Miró. Diplomada en Educació Especial, va fundar l’empresa Caramba!, tècniques teatrals aplicades a la formació. Compagina les seves tasques de direcció a La Virgueria amb la impartició de classes d’interpretació a l’Escola Superior d’Art Dramàtic Eòlia. Recentment ha dirigit, juntament amb l’Aleix Fauró, l’espectacle Medusa, de Ricardo Menéndez Salmón, amb l’adaptació dramatúrgica a càrrec de Pablo Ley, al Teatre Nacional de Catalunya.
Anna Morales
Graduada en Nanociència i Nanotecnologia per la Universitat Politècnica de Barcelona (UAB). Va aconseguir el seu títol de Màster en Ciència de Materials a l'École Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL) i, actualment, s'hi troba fent el treball de doctorat. La seva feina té especial ènfasi en l'estudi del ciment a través d'entendre el món de les coses petites: el nanomón. A més a més, és la creadora del canal divulgatiu SizeMatters (el tamany importa), on parla de nanociència, ciència ficció, videojocs, anime i moltíssim més; sempre amb la intenció que els susbcriptors s'ho passin bé mentre aprenen alguna cosa.
Laura Morron
Llicenciada en Física per la Universitat de Barcelona i màster d'Enginyeria i Gestió de les energies renovables per IL3. Després de fer la seva tasca professional durant dotze anys en el camp de la protecció radiològica, va tenir l'oportunitat d'entrar a treballar a Next Door Publishers, on, com a editora, pot unir la seva passió per la divulgació científica i els llibres. Des del 2013, exerceix de divulgadora científica al bloc Los Mundos de Brana i a les plataformes Naukas i hablando de Ciencia. Ha col·laborat als blogs Cuentos Cuánticos i Desayuno con fotones, i als podcasts de ciència La Buhardilla 2.0, Crecer soñando ciencia i Pa ciència, la nostra. És membre del Grup Especialitzat de Dones a la Física de la Reial Societat Espanyola de Física i Sòcia d'ADCMurcia i Cienciateràpia. El 2015 va ser premiada amb el premi Tesla de divulgació científica de Naukas. És autora del llibre A hombros de gigantas.
Guillermo Fernández
He dedicat tota la meva vida laboral als museus, particularment de ciència. Durant cinc anys vaig formar part del staff del Museu de la Ciència de la Fundació La Caixa de Barcelona —actual Cosmocaixa— i em considero un veterà d'aquest museu, identificant en Jorge Wagensberg a un dels meus mestres més influents. En l'actualitat sóc consultor independent per a museus i exposicions, i compatibilitzo la meva activitat professional amb inquietuds docents en diverses iniciatives relacionades amb museus. Sóc un convençut que els museus estan cridats a exercir una labor fonamental en l'educació contemporània, emprant per a això el llenguatge museogràfic que els és propi, i sempre sobre la base d'objectius i estratègies de resultats mesurables i contrastables. Sóc autor del museu de ciència transformador, i membre cofundador del col·lectiu El Museu Transformador.
Heber Longás
És infografista científic. Llicenciat en Biologia i en Bioquímica, la seva passió per la il·lustració el va portar a formar-se en disseny i infografia periodística. Ha treballat en les seccions d'infografia impresa i interactiva de El Mundo i El País, divulgant les principals notícies científiques i de salut de forma visual i entenedora. Ha rebut diversos premis internacionals d'infografia (per The Society for News Design) i és jurat d'Illustraciencia. Les seves infografies científiques s'han publicat també a revistes científiques com Haematologica, Journal of Thoracic Oncology o The Lancet. En l'actualitat, crea infografies de gran impacte visual des de la seva pròpia companyia Fundamentium, a través de les quals ajuda a empreses del sector científic i sanitari a guanyar visibilitat i explicar amb claredat les seves innovacions.
Karma Peiró
Periodista especialitzada en les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC) des de 1995. Co-fundadora i directora de la Fundació Visualització per la Transparència (ViT) que promou l’ús de les dades obertes per empoderar la ciutadania i el retiment de comptes de la informació pública. Co-autora de l’Informe: «Intel·ligència Artificial. Decisions Automatitzades a Catalunya», de l’Autoritat Catalana de Protecció de Dades (APDCat) (2020). Membre del Consell Assessor de l’Observatori d’Ètica en IA de Catalunya (OEIAC), i del Comitè Ètic de la Universitat Politècnica de Catalunya. Conferenciant en seminaris i debats relacionats amb l’ètica a la intel·ligència artificial, transparència de la informació pública, les dades obertes o els drets digitals.
Josep Perelló
Doctor en Física, és professor associat al Departament de Física Fonamental de la Universitat de Barcelona, membre del comitè directiu de la Xarxa Catalana per a l’Estudi dels Sistemes Complexos i secretari del degà de la Facultat de Física. L’any 2013 va crear el grup de recerca OpenSystems-UB, que explora el funcionament de la recerca científica basada en la participació ciutadana i la hibridació amb pràctiques artístiques. Fou el coordinador de Sistemes Oberts, un programa de formació de professors d’Arts i Ciències, en col·laboració amb el MACBA (2012-2014). Actualment és responsable de l’Oficina de Ciència Ciutadana de la ciutat de Barcelona i ha estat responsable de l’àrea de ciència del centre Arts Santa Mònica, on va gestionar set projectes expositius. A més, des del 2014 ha estat responsable de les activitats de ciència i art i ciència ciutadana del Festival de la Ciència que se celebra a Barcelona.
Toni Pou
Llicenciat en Física per la Universitat de Barcelona amb estudis de teoria literària a la mateixa universitat, es dedica al periodisme científic i a la pedagogia i divulgació de la ciència. És responsable de la secció de ciència al diari ARA i col·labora amb diversos mitjans de comunicació. Ha estat professor en diverses institucions educatives, imparteix cursos universitaris sobre educació científica i col·labora amb diverses editorials. És autor del llibre On el dia dorm amb els ulls oberts (Empúries/Anagrama), guardonat amb el Premi Godó de Periodisme d’Investigació i Reporterisme, i el Premi Prisma al millor llibre de divulgació científica publicat a Espanya. També ha guanyat el premi CPAN de divulgació científica per un article sobre la matèria fosca publicat al setmanari AHORA. Fou comissari de l’exposició L’Àrtic es trenca, produïda per l’Obra Social «La Caixa». Durant set anys va dirigir un equip pioner en la creació de llibres de text multimèdia a l’editorial Digital-Text/Océano. És fundador i codirector de l’empresa Eduscopi, dedicada a la divulgació, comunicació i educació científica i tecnològica.
Anna Ramon
Llicenciada en Biologia, té un Màster en Comunicació Científica i Ambiental per la Universitat Pompeu Fabra. Des del 2011 és la responsable de comunicació del Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF) on, entre altres tasques, ha definit el Pla de Comunicació que reconeix el Pla Estratègic del centre. Les seves responsabilitats passen per gestionar la comunicació a nivell intern i la comunicació a nivell extern, elaborar el material institucional, redactar comunicats de premsa i gestionar les peticions de periodistes. Juntament amb el seu equip assessoren als investigadors en l'elaboració de plans de comunicació específics per a projectes nacionals o internacionals. Durant la seva trajectòria professional sempre he treballat vinculada a l'àmbit de la divulgació de la ciència i de la comunicació corporativa de centres de recerca.
Estibaliz Urarte
Llicenciada en Biologia i doctora en Fisiologia Vegetal. Té un màster en Agrobiologia Ambiental per la Universitat Pública de Navarra i la Universitat del País Basc. Va ser alumna de la primera edició del Curs d'Especialització en Comunicació Científica de la Universitat de Vic. Ha treballat en la redacció i edició de continguts de divulgació científica. En l'actualitat treballa a l'Àrea de Participació del Pacient en Recerca de la Fundació Sant Joan de Déu. És membre de la junta de l'ACCC i co-coordinadora de Grup de perspectiva de gènere d'aquesta associació. Autora del blog El Jardín de Mendel i col·laboradora habitual de Mujeres con Ciencia, Principia Magazine i de la secció de ciència de la revista cultural pamplonesa El Mono.
Sergi Solà
Doctor en Comunicació per la Universitat Ramon Llull, és professor del Departament de Comunicació de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya, on actualment exerceix de Coordinador del Grau de Periodisme i des del 2005 hi imparteix classes relacionades amb la ràdio, el llenguatge periodístic i el funcionament dels mitjans de comunicació. És, a més, coordinador de la ràdio digital de la Universitat de Vic, UVic Ràdio. Llicenciat en Periodisme per la Universitat Autònoma de Barcelona, ha treballat en diferents mitjans de comunicació, locals i nacionals, tant de premsa com radiofònics. En recerca, ha publicat articles en revistes científiques, capítols de monografies i ha participat en congressos amb investigacions relacionades amb la comunicació de proximitat i, especialment, la ràdio local i comarcal en les seves diferents vessants i peculiaritats.
Marc Montalà
Graduat Superior en Disseny Gràfic i Gràfica Publicitària a l'Escola Superior de Disseny Llotja i Màster Internacional en Sistemes Interactius per l'Escola Superiror de Disseny ESDi. Ha desenvolupat la seva carrera com a Creatiu i Director d'Art en agències de publicitat multinacionals com Ogilvy i Wunderman creant campanyes per grans marques internacionals. També ha estat docent en Estratègia Publicitària en postgraus de l'Escola de negocis ESERP i en seminaris de Direcció d'Art de l'escola superior de disseny ESDi. Des de fa més de quatre anys treballa en el seu propi estudi, dedicat en gran part en projectes de disseny, creativitat, comunicació i recerca científica.
Ricardo Moure
Biòleg, doctor en biotecnologia i monologuista. A més, és aprenent d'interpretació i de cant, una barreja que l'ha portat a treballar a la televisió amb Buenafuente, a explicar la seva tesi en el "Club de la Comedia", i tenir la seva pròpia cobaia humana a "Dame Veneno", de Movistar Plus. Des de fa uns mesos és col·laborador vedette a "Órbita Laika", així que ha passat de divulgador indie a mainstream. Es considera com la Rosalia de la divulgació. Actualment, podeu veure-ho en els teatres fent monòlegs amb Big Van i escoltar-lo en "El gallo que no cesa" de RNE, en la seva secció "AMourePorLaCiencia". www.ricardomoure.com/
Dani Jiménez
Llicenciat en Ciències Físiques per la UB, Màster en Història de la Ciència per la UAB i Màster de formació del professorat per la UPC. Pioner en el nostre país en l’ús dels experiments com a eina d’estimulació i aprenentatge, és divulgador científic i director de l'empresa de divulgació CreaCiència. Ha treballat i col·laborat amb nombrosos mitjans de comunicació, com ara “El suplement” de Catalunya Ràdio, “El Club” i “Tot es mou” de TV3, “Qué animal” i “Orbita Laika” de TV2, entre d'altres. És premi Nacional de Comunicació Científica amb el programa "Dinàmiks" del Canal Super3 i actualment dirigeix i presenta “l’Efecte Wow”, al mateix canal. És autor dels llibres: “Ciència a un euro”, “Ciència a dos Euros” i “Per què alguns pebrots piquen i altres no?”.