Vés al contingut

Notícies

Imagen

Agustí Lleyda i Silvia Mas presentant l'Atrapallibres a les estudiants del Grau en Mestre d'Educació Infantil d'UManresa

Les estudiants de Mestre d’Educació Infantil d’UManresa s’impliquen en l’Atrapallibres

Les estudiants del Grau en Mestre d’Educació Infantil de la Facultat de Ciències Socials de Manresa acompanyaran i tutelaran nens i nenes en la lectura de les obres seleccionades per al Premi Atrapallibres, que impulsa el Consell Català del Llibre Infantil i Juvenil. La col·laboració de la Universitat amb l’Atrapallibres forma part del compromís dels estudis per impulsar la competència lectora i literària de les futures mestres. A banda de la implicació de les estudiants, el Premi compta també amb la col·laboració del Centre de Documentació en Literatura Infantil i Juvenil Josep Maria Aloy, que a través de la seva comissió, participa des del curs passat en la divulgació del Premi.

Treballar la competència lectora pròpia i la dels infants

La participació de les estudiants en l’Atrapallibres forma part del programa Competències Transversals dels estudis de Grau en Mestre d’Educació Infantil. Aquest programa pretén que les estudiants intervinguin directament amb l’entorn més immediat, aportant els seus coneixements en benefici de la societat. L’objectiu és que siguin conscients, a partir d’experiències pràctiques i d’intervenció directa, que la funció educativa va més enllà de les aules i que la seva aportació pot contribuir a millorar la societat.

En el cas del projecte vinculat a l’Atrapallibres, les estudiants de primer, segon i tercer curs del grau treballaran directament amb els infants, tutelant-los en la lectura dels  llibres seleccionats per a l’edició 2023-2024 dels premis adreçats a nens i nenes d’entre els 9 i els 11 anys.    L’Atrapallibres inclou una selecció de tres llibres per cada categoria (9, 10 i 11 anys). La feina de les estudiants no s’acabarà en aquest paper d’acompanyament en funció de l’edat lectora dels infants, sinó que es completarà amb l’elaboració d’una memòria en la qual hauran d’explicar la seva experiència. Segons Sílvia Mas Sañé, membre de la Comissió Aloy, i docent del Grau en Mestre d’Educació Infantil, aquesta col·laboració amb l’Atrapallibres “permet a les estudiants fer un treball directe de promoció de la lectura amb els infants al mateix temps que milloren la seva competència literària i lectora que els serà molt útil en el seu rol de mestres”. 

Per preparar les estudiants per fer una bona tasca d’acompanyament dels infants s’han fet diferents sessions formatives a càrrec de la docent del Grau, Sílvia Mas, i del mestre jubilat i membre de la Comissió Aloy, Agustí Lleyda. 

Contacte amb dos dels autors aprofitant el Festival Tocats de Lletra

Dos dels llibres que formen part de la selecció de nou títols que opten al Premi 2023-2024 han visitat Manresa recentment en el marc del festival literari Tocats de Lletra. Aquesta coincidència ha permès a les alumnes poder escoltar de viva veu els autors d’aquestes publicacions que treballen amb els nens i nenes. Els dos llibres que s’hi van presentar han estat “Nas de Pallasso”, de Miquel Desclot, i “Temps de haikus”, de J.N. Santaeulàlia. La presentació d’aquest darrer llibre es va fer a l’Espai Aloy i va ser l’acte que va tancar el festival literari.

Atrapallibres, un projecte per acostar la lectura a infants i joves

Impulsat pel Consell Català del Llibre Infantil i Juvenil, els Premis Atrapallibres tenen com a finalitat promoure la lectura en llengua catalana, actual i de qualitat, entre infants i joves. Els infants que hi participen tenen l’al·licient de formar part del jurat que escollirà els llibres guanyadors, ja que són ells els qui decideixen el llibre guanyador en cadascuna de les categories: 9 anys, 10 anys, 11 anys. També s’atorga el premi Protagonista Jove, adreçat a lectures per a infants i joves d’entre els 12-14 anys i els 14-16 anys. D’aquesta manera es dona valor i veu a l’opinió dels infants i joves com a lectors, al mateix temps que es contribueix a una formació literària que incorpora una lectura analítica, crítica i reflexiva. 

Implicació del Centre de Documentació Josep Maria Aloy

Aquesta serà la primera vegada que el Centre de Documentació en Literatura Infantil i Juvenil Josep Maria Aloy s’implica en el Premi Atrapallibres. La implicació de la Universitat també inclou la cessió de l’Espai Aloy per a les trobades amb els mestres i mediadors del territori per promoure aquesta iniciativa. A més, la Universitat assistirà a l’acte de lliurament dels premis que, com l’any passat, es farà el mes de juny al Teatre Kursaal de Manresa. 
 

Comparteix a les xarxes:

Contacta'ns

Si tens alguna pregunta, nosaltres tenim la resposta

Contacte