Vés al contingut

1-ADE-Introducció al Dret

Dades generals de l'assignatura

Titulació 

Administració i Direcció d'Empreses

Crèdits

6 ECTS

Tipus 

Formació Bàsica (FB)

Curs 

1

Semestre

1

Llengua d'impartició

Català 

Professorat

David Sanclimens Solervicens
Lourdes Salomón Sancho

Objectius

L’assignatura té com a objectiu principal oferir als estudiants una primera aproximació al món del dret a través de les seves institucions i, en concret, familiaritzar l’alumne en l’estudi de l’entramat jurídic amb el qual es trobarà tant en la seva vida professional com personal. 
Dins la mateixa àrea de coneixement, els estudiants del Grau en Administració i Direcció d’Empreses tindran l’oportunitat d’abordar el coneixement del dret tributari en l’assignatura de Fiscalitat, i de dret laboral en l’assignatura homònima, ambdues de caràcter obligatori, per la qual cosa no són objecte d’estudi en la present assignatura.

Competències

Competències Bàsiques

CB1 - Que els estudiants hagin demostrat posseir i comprendre coneixements en una àrea d'estudi que parteix de la base de l'educació secundària general, i se sol trobar a un nivell que, si bé es recolza en llibres de text avançats, inclou també alguns aspectes que impliquen coneixements procedents de l'avantguarda del seu camp d'estudi.

CB2 - Que els estudiants sàpiguen aplicar els seus coneixements al seu treball o vocació d'una forma professional i posseeixin les competències que solen demostrar-se per mitjà de l'elaboració i defensa d'arguments i la resolució de problemes dins la seva àrea d'estudi.


Competències Generals

G2 - Mostrar capacitat d'adaptació a contextos i realitats empresarials i socials canviants en el marc d'un entorn global.

 


Competències Transversals

T2 - Projectar els valors de l'emprenedoria i de la innovació en l'exercici de la trajectòria personal acadèmica i professional a través del contacte amb diferents realitats de la pràctica i amb motivació cap al desenvolupament professional.

T3 - Interactuar en contextos globals i internacionals per identificar necessitats i noves realitats que permetin transferir el coneixement cap a àmbits de desenvolupament professional actuals o emergents, amb capacitat d'adaptació i d'autodirecció en els processos professionals i d'investigació.

T4 - Mostrar habilitats per a l'exercici professional en entorns multidisciplinaris i complexos, en coordinació amb equips de treball en xarxa, ja sigui en entorns presencials o virtuals, mitjançant l'ús informàtic i informacional de les TIC.


Competències Específiques

E6 - Resoldre diferents situacions que afecten l'empresa, en general, a les societats mercantils, en particular, i la contractació mercantil, en coherència amb les bases del dret i amb el marc legislatiu vigent.


Resultats d’aprenentatge

1.   Domina els aspectes bàsics del sistema polític i constitucional espanyol. 
2.   Comprèn el dret civil en general i foral en particular. 
3.   Identifica el dret que afecta l'empresa en general, a les societats mercantils en particular i a la contractació mercantil i la seva legislació específica. 
4.   Coneix els sistemes de protecció de l'activitat i organització empresarial, dels signes distintius de l'empresa i dels aspectes relatius a la publicitat legal i els registres públics. 
7.   Analitza les capacitats personals i professionals pròpies en relació a diferents àmbits de la pràctica professional.
8.   Avalua pràctiques professionals en contextos emergents i globals i proposa línies d'intervenció ajustades a les diferents realitats.
9.   Dissenya intervencions que atenen necessitats de l'àmbit de forma multidisciplinar.
10. Adquireix coneixements avançats dels aspectes teòrics i pràctics i de la metodologia de treball en el camp de l'economia i l'empresa.
11. Es desenvolupa en situacions complexes o que requereixin el desenvolupament de noves solucions tant en l'àmbit acadèmic com laboral o professional dins de l'empresa i l'economia.


Continguts

BLOC 1: INTRODUCCIÓ AL DRET I DRET PÚBLIC

Tema 1. Concepte de dret i finalitats primordials. L’ordenament jurídic. Dret públic i dret privat
Tema 2. La Constitució espanyola i l’Estatut d’autonomia de Catalunya
Tema 3. Les fonts del dret.
Tema 4. El Tribunal Constitucional
Tema 5.- Potestats administratives. Intervenció administrativa en l’activitat econòmica
Tema 6.- El procediment administratiu. El control de l’administració

BLOC 2: DRET PRIVAT: DRET CIVIL I DRET MERCANTIL

Tema 7.- L’empresari com a persona física i jurídica 
Tema 8.- L’estatut jurídic de l’empresari
Tema 9.- Dret de societats; societats civils i mercantils
Tema 10.- Òrgans de governs de les SA i SL
Tema 11.- Contractes civils i mercantils: béns, serveis, financers i riscos
Tema 12. -Dret de la competència

Activitats formatives

Exposició magistral professor
Visualització de vídeos i conferències
Debats, col·loquis, converses o grups de discussió
Treballs d'ampliació i síntesi 
Estudi de cas, supòsit pràctic, casos clínics 
Disseny, planificació i/o desenvolupament de propostes d'intervenció/investigació
Exposicions orals i defenses de projectes
Lectura i comprensió de textos i elaboració d'informes o resums
Exàmens i proves
Discussions i comentaris de documents (audiovisuals, escrits, orals…) 
Preparació individual de proves. Estudi personal de contingut
Correcció/revisió d'exercicis i seguiment 

La plataforma Moodle serà utilitzada com a eina d’aprenentatge online
 

Avaluació de l'assignatura

La base de l’avaluació serà l’avaluació continuada, en el següent quadre es detallen les diferents activitats avaluatives agrupades per sistemes d’avaluació.
 

Sistemes d’avaluació Detall de les activitats avaluatives      % Recuperable
Seguiment del treball realitzat Participació en debat i casos pràctics    15% No Recuperable
Proves especifiques d’avaluació: exàmens.  Prova 1. Nota mínima 4.
 Prova 2. Nota mínima 4.
  32,5%
  32,5%
Recuperable
Recuperable
Realització de treballs o projectes requerits Simulació de sessions d’òrgans col·legiats    20% No Recuperable


Per superar satisfactòriament l’avaluació contínua, cal obtenir una mitjana igual o superior a 5.

En el cas de no superar l’assignatura o alguna de les activitats d’avaluació continuada que sigui necessari obtenir una nota mínima, hi haurà un segon període d’avaluació en el qual l’alumne podrà arribar a recuperar un màxim del 50% de la nota final. En tot cas sempre prevaldrà la nota obtinguda en aquesta recuperació, inclús si aquesta és inferior a la inicialment obtinguda.

Si l’alumne vol millorar la nota d’una activitat recuperable, caldrà que ho notifiqui formalment al docent responsable de l’assignatura en el termini màxim de 3 dies després de la publicació de les notes finals del període ordinari d’avaluació.

Informació addicional sobre la docència del curs 2021-22 (COVID-19)

METOLOGIA

En cas d’una situació d’emergència sanitària que impliqui nou confinament, la docència es traslladarà a la virtualitat en la seva totalitat i s’adequarà la metodologia a aquest nou context. En la mateixa línia, en la mesura que sigui possible, se substituiran totes les activitats experimentals i/o pràctiques.

AVALUACIÓ

En cas de nova emergència sanitària que impliqui confinament, les ponderacions dels sistemes d’avaluació no s’alteraran. En cas que no es puguin fer presencialment, es traslladaran a la virtualitat.

 

Bibliografia

BÀSICA

Broseta Pont, M., i Martínez Sanz, F. (2017). Manual de derecho mercantil (24a ed.). Madrid: Tecnos. Troba’l a la biblioteca: http://cataleg.upc.edu/record=b1506693~S1*cat

Cosculluela Montaner, L. (1994). Manual de derecho administrativo (5a ed.). Madrid: Civitas. Troba’l a la biblioteca: http://cataleg.upc.edu/record=b1281530~S1*cat

Fossas, E., i Pérez Francesch, J. L. (1994). Lliçons de dret constitucional. Barcelona: Enciclopèdia Catalana. Troba’l a la biblioteca: http://cataleg.upc.edu/record=b1281438~S1*cat

Lasarte Álvarez, C. (2018). Curso de derecho civil patrimonial: introducción al derecho (24a ed. act). Madrid: Tecnos. Troba’l a la biblioteca: http://cataleg.upc.edu/record=b1509504~S1*cat

RECOMANADA

Latorre, Á. (1994). Introducción al derecho (11a ed.). Barcelona: Ariel. Troba’l a la biblioteca: https://cataleg.upc.edu/record=b1281496~S1*cat

Pérez Royo, J. (2008). Las fuentes del derecho (5a ed.). Madrid: Tecnos. Troba’l a la biblioteca: http://cataleg.upc.edu/record=b1513941~S1*cat

IMPORTANT: sempre darreres edicions
Textos legislatius i diaris oficials disponibles mitjançant link des de l’aula virtual.

Contacta'ns

Si tens alguna pregunta, nosaltres tenim la resposta

Contacte