Vés al contingut

Coses a tenir en compte per fer la declaració de la renda de 2021

Imagen

campanya renda
21/03/2022

El Ministeri d'Hisenda ja ha fet públics els terminis de presentació de la declaració de renda corresponent a l'exercici 2021. Quins canvis presenta en relació amb la de l'exercici anterior? Què hem de tenir en compte a l'hora de fer-la?

Novetats de la campanya de la renda 2021

En principi no presenta grans novetats respecte d'exercicis anteriors. A grans trets, podríem dir que hi ha dues de destacades: 

Increment del nombre de trams

La renda és un impost progressiu, que vol dir que com més rendiment a declarar, més percentatge d’impost toca pagar. Aquests rendiments i el pagament corresponent es concreta en diferents trams. El canvi ha consistit en afegir un nou tram a la base general que afecta les rendes més altes, concretament a partir de 300.000 €. Pel que fa a la base de l’estalvi, on es posen principalment els rendiments del capital mobiliari i els guanys i pèrdues patrimonials provinents de la transmissió d’elements patrimonials, també s’ha afegit una tram a les rendes més elevades. Malgrat tot, podem dir clarament que a la majoria de “mortals” l’afegit d’aquests trams més elevats els passarà totalment inadvertit.

Desgravacions d'aportacions als plans de pensions

Convé explicar que tot aquell qui fa una aportació a un pla de pensions obté una reducció en la base imposable del seu impost: Aquest mecanisme ha premiat tots aquells estalviadors que volien i es podien permetre fer aportacions a aquest tipus de productes. Per a la declaració de l'any 2021, el límit màxim d’aportació sobre el qual es pot aplicar aquest benefici queda fixat en només 2.000 euros anuals. Aquesta reducció segueix en la línia iniciada fa uns anys. Això implica que que l’estalvi fiscal a través d’aquesta via queda reduïda a una importància molt relativa respecte el que es podia obtenir exercicis anteriors, quan es permetien aplicar beneficis de 8.000 o 10.000 euros anuals.

Temes a tenir en compte

Per altra banda convé advertir de la necessitat de declarar els rendiments de les operacions obtingudes amb criptomonedes. Sí bé això no és cap novetat de la present declaració, sí que cal saber que Hisenda cada vegada controla més les operacions que es realitzen amb aquests actius financers, i per tant, no declarar aquestes operacions és cada vegada més complicat. Com a recordatori, dir que les operacions amb criptomonedes es declaren a la renda en el moment de convertir aquestes a euros, pel guany o pèrdua que pugui haver generat la variació de valor. Si no es treuen els diners virtuals, des del punt de vista fiscal, aquestes monedes no tenen cap valor real fins que es converteixen en euros, la qual cosa implica que si no es converteixen les criptomonedes a euros no caldrà de tributar res, de moment.

Cal esmentar que en aquesta declaració de renda encara s’hauran de tenir en compte determinades circumstàncies derivades de la pandèmia del COVID-19. Entre d’altres, tots aquells qui hagin estat en ERTE, cal que tinguin presents que el Servei Públic d’Ocupació compta com un pagador més i que els pot passar com va succeir a la renda del 2020, que es vegin obligats a presentar la declaració només per aquest fet. També relacionat amb la pandèmia, recordar que tots aquells autònoms que han rebut ajuts pels seus negocis les hauran d’incloure a la declaració i tributaran per aquestes percepcions.

I ja per acabar, cal posar en valor, no pas perquè es tracti d’una novetat, sinó pel desconeixement que de vegades se’n te, de l’incentiu fiscal per fer donatius  a determinades entitats sense finalitat lucrativa. En aquests casos, pels primers 150 euros donats es pot obtenir una desgravació del 80%, fet que implica que, a efectes pràctics, l'ONG en qüestió rep 150 euros, i la persona que fa la renda n'obté una devolució de 120, de manera que el cost efectiu son només 30 euros. Amb incentius com aquest és gairebé una obligació moral de qualsevol ciutadà compromès fer algun tipus d’aportació, especialment en l’escenari bèl·lic que estem vivint actualment. Només tenir en compte, això sí, que aquesta aportació feta al 2022 no es desgravarà fins a la renda que presentarem al 2023.

Calendari de la renda 2021

El termini de presentació de la renda corresponent a l'exercici 2021 va del 6 d’abril fins al 30 de juny de 2022. Uns dies abans de l’inici del període de presentació, tot aquell qui ho desitgi es pot descarregar les dades fiscals des de la pàgina web de la Agència Tributària. És molt important tenir present que és del tot necessari contrastar que tota aquesta informació sigui correcta i que no hi hagi més dades per incorporar-hi. 

Un cop presentada la declaració, en cas que el resultat sigui a pagar i s’hagi optat per domiciliar l’import, aquest no es cobrarà fins al 30 de juny, encara que la declaració s’hagi presentat abans, tenint en compte que existeix la possibilitat de fraccionar el pagament: un 60% el 30 de juny i el 40% restant el 7 de novembre sense cap mena de cost pel contribuent. En cas que la declaració surti al nostre favor, la devolució la practicarà Hisenda tenint com a termini màxim per fer-nos l’ingrés el 31 de desembre de 2022. Cal tenir en compte, però que, a part del cas de les deduccions per maternitat, per famílies nombroses i per discapacitats, si el resultat és al nostre favor, no és que se’ns regali pas res, ja que bàsicament son diners que ja hem avançat durant l’any via retencions.
 

Jordi Rojas Donada, professor del grau en ADE de la Facultat de Ciències Socials de Manresa de la UVic-UCC 

Afegeix un nou comentari

Comparteix a les xarxes:

Contacta'ns

Si tens alguna qüestió, nosaltres tenim la resposta

Contacte