Vés al contingut

Notícies

Imagen

Presentació de Lideratges Valents, de Xavier López, a UManresa

Òscar Camps acompanya Xavier López en la presentació de “Lideratges valents” a UManresa i fa una crida a la responsabilitat individual per defensar els drets humans

UManresa ha acollit aquest dilluns, 24 d’octubre, la presentació del llibre “Lideratges valents”, del docent Xavier López. L’acte, en format conversa, ha comptat amb la presència del fundador i director de Proactiva Open Arms, Òscar Camps, del director general de la Fundació Universitària del Bages, Antoni Llobet, i de la integrant de l’equip de la Càtedra de Lideratge en Valors, Àngels Fusté.

“Lideratges valents” és un treball que Xavier López va voler fer com una aportació al món educatiu. Segons va explicar, precisament va voler sortir-ne per recollir exemples de lideratges d’una desena de persones del país per conèixer-les, saber com treballen i com desenvolupen el seu lideratge per extreure’n aprenentatges i conclusions que siguin útils al món educatiu. De fet, Antoni Llobet, director de la Fundació Universitària del Bages, va explicar que la lectura del llibre “interpel·la tothom que es dediqui al món de l’educació”.  Llobet va posar de relleu l’”exercici d’honestedat” que fa López en el llibre “reflexionant sobre el món educatiu mirant enfora” perquè les aules no poden ser espais tancats. En aquest sentit, segons Llobet, una manera d’exercir el lideratge en el món educatiu és ser conscient que les decisions que prenen els docents en relació amb l’estudiantat, perquè aquestes poden tenir una gran transcendència per a les persones. 

Durant la presentació, Òscar Camps va parlar dels lideratges, de la importància de prendre decisions per tenir cura de les persones i d’assumir les responsabilitats que se’n deriven. Segons el fundador d’Open Arms, la defensa dels drets humans no ens deixa cap alternativa que no sigui actuar, malgrat haver de lluitar contra la maquinària administrativa i política i malgrat les amenaces. Per Camps, és important que tothom faci una reflexió personal perquè ens trobem que actualment “no sabem ni ser líders de nosaltres mateixos. La societat s’ha adormit. Perdem drets, ens els trepitgen i abaixem el cap. Tolerem la corrupció, l’augment del preu de l’energia.... Hem de deixar de trair-nos a nosaltres mateixos”.  

Tant Camps com Antoni Llobet van destacar la importància de l’exemple que donen les persones que lideren, tant dins com fora del món educatiu, així com d’una manera de treballar basada en l’acompanyament i el respecte cap als equips. 

Des de la Càtedra de Lideratge en Valors, Àngels Fusté va posar de relleu la importància de la presa de decisions a partir d’uns valors consensuats prèviament. Segons Fusté, la immediatesa no pot ser una excusa per no decidir perquè, en el fet de no decidir, ja hi ha una decisió implícita. Un líder, va dir, ha d’haver fet feina prèviament de consens i de coneixement dels valors de l’equip que dirigeix per tenir una base clara per a la presa de decisions.

L’autor del llibre va tancar l’acte explicant que voldria que la publicació servís com a motiu d’inspiració per al món educatiu, que ajudi a desdibuixar el model burocràtic que ofega els centres i que contribueixi a la formació d’equips de centres que siguin feliços i que aportin una manera de fer nova i diferent, com les que protagonitzen els “Lideratges valents” recollits en la publicació. 
 

Comparteix a les xarxes:

Contacta'ns

Si tens alguna qüestió, nosaltres tenim la resposta

Contacte