Montserrat
Pedreira
Álvarez

PERFIL (resum biogràfic)

Montserrat Pedreira Álvarez, nascuda a Manresa l’octubre del 1962, és mestra, llicenciada en psicologia i Doctora en Educació. Imparteix docència en el grau d’Educació Infantil a la Facultat de Ciències Socials de Manresa de la UVic-UCC, i s’ha especialitzat en l’àmbit de la Didàctica de les Ciències. És la creadora i responsable pedagògica dels espais de ciència per a infantil Niu de Ciència del Museu de Ciències Naturals de Barcelona i Lab 0_6, Centre de descoberta, recerca i documentació per a l’educació científica a les primeres edats.

L’experiència professional com a mestra a l’escola publica durant quasi vint anys i com a formadora de mestres ha estat clau per a orientar la tasca que desenvolupa des del curs 2009-2010 com a Directora del Estudis de Grau en Educació Infantil a la Fundació Universitària del Bages (UVic-UCC). 

Dades generals

Centre/Facultat: Facultat de Ciències Socials de Manresa

Formació acadèmica: Doctora en Educació (1 de juny de 2016). Llicenciada en Filosofia i Lletres (secció Psicologia)                                                                                                                                                         

Categoria laboral: Professor/a titular

Jornada laboral: Dedicació completa

Àrea de coneixement: Didàctica de les Ciències Experimentals

Dades de contacte.  Correu electrònic: mpedreira@umanresa.cat

Docència

Experiència docent

2002-2007 Professora col·laboradora a la Facultat de Ciències de l’Educació, UAB. Assignatura: Didàctica de les ciències. Diplomatura de Magisteri educació infantil

2003-2007 Professora a  la FPCEE Blanquerna. URL. Assignatura: Didàctica del coneixement del medi natural, social i cultural I i II. Pràcticum. Diplomatura de Magisteri educació infantil

2009-actualitat   Professora en el Grau d’Educació infantil. FUB. Assignatures: Comunicació i interacció educativa, Didàctica del coneixement del medi natural i social I i II. Pràcticum I.

Recerca

Grups d’investigació: Grup de recerca en Experimentació i Aprenentatge

Línies d’investigació: Experimentació i aprenentatge. Didàctica de les ciències . Educació infantil

Publicacions

Nombre: 30

-Pedreira, M. (2015). Niu de ciència, espacio de educación científica para niños. Museologia e Patrimônio, 8(1), 9-29.

-Pedreira, M., & Márquez, C. (2015). Puc tocar? análisis de una propuesta educativa 0-6 en un museo de ciencia. Revista de Museología, 64.

-Pedreira, M. (2015). Espacios de ciencia generadores de conocimiento Cuadernos de Pedagogia.

-Márquez, C., & Pedreira, M. (2011). Per què insistim a conversar per aprendre ciències? Articles de Didàctica de la Llengua i de la Literatura, (54), 29-36.

-Pedreira, M. (2010). Semblants però diferents: una experiència sobre materials al parvulari. EduQ, 6

Activitat congressual

Nombre: 3

-Pedreira, M.  I Márquez, C. (2015) Learning processes in a 2-6 activity in a natural science museum. EECERA 25th Conference (Barcelona). (comunicació)

-Lemkow-Tovias, G., Carballo-Márquez, A., Cantons-Palmitjavila, J., Bosch-Jorba, C., Brugarolas Criach, I., Mampel Alandete, S. i Pedreira Álvarez, M. (2015). “Problem-solving strategies in an experimentation proposal addressed to 5 years old children”. EECERA 25th Conference (Barcelona). (pòster)

-Pedreira, M (2014) Fira d’experimentació: la Universitat oberta a la ciutat. XIII Congrés de Ciutats Educadores. Barcelona

Gestió en l’àmbit universitari

Càrrecs i encàrrecs de gestió

Actuals: Directora dels estudis de Grau en Educació Infantil

Experiència professional            

Àmbits i funcions:

1984-2000 / 2007-2009 Mestra d’educació infantil i primària en centres públics de la comarca del Bages. Funcionària del Departament d’Ensenyament         

2002-2011 Formadora i assessora de professors en centres educatius d’infantil i primària en l’àrea de didàctica de les ciències.

2007-2009 Formadora del CESIRE-CDEC. Departament d’Ensenyament

2002-2009   Responsable del web del Cesire CDEC ( Centre de Documentació i Experimentació en Ciències. Departament d’Educació)

 

Veure el currículum complet [>]

 

Montserrat Pedreira Álvarez