Dades generals de l'assignatura
Titulació
Administració i Direcció d'Empreses
Crèdits
6 ECTS
Tipus
Formació Bàsica (FB)
Curs
1
Semestre
2
Llengua d'impartició
Català
Professorat
Marc Bernadich Márquez
David Urbano Pulido
Núria Serrat Antolí
Objectius
Aquesta assignatura té un enfocament molt pràctic i es pretén que els continguts teòrics sobre Emprenedoria i Creació d’Empreses s’apliquin en forma d’exercicis, simulacions de casos i articles, així com d’altres activitats emprenedores complementàries. L’assignatura pretén que els alumnes coneguin els models teòrics més rellevants i els conceptes claus sobre emprenedoria, el procés emprenedor: de la generació de la idea emprenedora a l’avaluació i la implementació del projecte, les característiques dels emprenedors i els recursos necessaris per emprendre i comprendre i saber aplicar els esmentats coneixements per tal de dur a terme un projecte emprenedor.
Competències
Competències Bàsiques
CB4 - Que els estudiants puguin transmetre informació, idees, problemes i solucions a un públic tant especialitzat com no especialitzat.
CB5 - Que els estudiants hagin desenvolupat aquelles habilitats d'aprenentatge necessàries per emprendre estudis posteriors amb un alt grau d'autonomia.
Competències Generals
G1 - Adquirir un compromís ètic i socialment responsable en les actuacions professionals.
Competències Transversals
T2 - Projectar els valors de l'emprenedoria i de la innovació en l'exercici de la trajectòria personal acadèmica i professional a través del contacte amb diferents realitats de la pràctica i amb motivació cap al desenvolupament professional.
Competències Específiques
E3 - Coordinar els diferents nivells d'interacció individual i col·lectiva entre les persones i els equips, des dels diferents rols i els seus equips multidisciplinaris que es poden exercir en els diferents departaments de l'empresa.
E4 - Dissenyar, planificar, comunicar i avaluar diferents plans relacionats amb l'empresa i les seves diferents àrees funcionals orientades al desenvolupament d'iniciatives empresarials emprenedores, mitjançant la llengua pròpia o una llengua estrangera.
Resultats d’aprenentatge
4. Mostra iniciativa emprenedora i analitza l'empresari com a protagonista de l'activitat emprenedora.
6. Resol problemes i situacions pròpies de l'acompliment professional amb actituds emprenedores i innovadores.
7. Comunica a tot tipus d'audiències (especialitzades o no) de manera clara i precisa coneixements, metodologia, idees, problemes i solucions en l'àmbit de l'administració i direcció d'empreses.
8. Identifica les seves pròpies necessitats formatives i organitza el seu propi aprenentatge amb un alt grau d'autonomia en tot tipus de contextos.
Continguts
BLOC 1: INVITACIÓ A L’EMPRENEDORIA I FASES DEL PROCÉS EMPRENEDOR. LA FIGURA DE L’EMPRESARIAT.
Tema 1 L’esperit emprenedor i les actituds cap a l’activitat emprenedora
Tema 2 El procés emprenedor
Tema 3 L’empresariat com a protagonista de l’activitat emprenedora
BLOC 2: ACTITUD i CAPACITAT EMPRENEDORA
Tema 4 Actituds i capacitats.
- Observació i exploració per cercar informació i oportunitats.
- Creativitat per resoldre problemes.
- Assumpció de riscos calculats.
- Capacitat per prendre decisions i responsabilitats.
- Habilitats comunicatives per inspirar, motivar i persuadir.
- Organització i planificació sistemàtica per fixar metes i acomplir-les.
- Perseverança i persistència.
- Cerca d’eficiència i qualitat
- Autoconfiança i independència.
BLOC 3: DE LA IDEA DE NEGOCI AL PLA D’EMPRESA.
Tema 5 Idea de negoci i l’oportunitat empresarial. El paper de la creativitat.
Tema 6 Generació de models i conceptes de negoci
Tema 7 Els recursos en el procés emprenedor i els factors d’èxit i de fracàs empresarial.
Activitats formatives
Exposició magistral professor
Visites externes
Confecció esquemes, presentacions gràfiques, mapes conceptuals, pòsters
Debats, col·loquis, converses o grups de discussió
Estudi de cas, supòsit pràctic, casos clínics
Exposicions orals i defenses de projectes
Lectura i comprensió de textos i elaboració d'informes o resums
Exàmens i proves
Preparació individual de proves. Estudi personal de contingut
La plataforma Moodle serà utilitzada com a eina d’aprenentatge online.
Avaluació de l'assignatura
La base de l’avaluació serà l’avaluació continuada, en el següent quadre es detallen les diferents activitats avaluatives agrupades per sistemes d’avaluació.
Sistemes d’avaluació | Detall de les activitats avaluatives | % | Recuperable |
Observació de la participació | Activitats i exercicis de classe. | 10% | No Recuperable |
Seguiment del treball realitzat | Informe de seguiment. | 10% | No Recuperable |
Proves especifiques d’avaluació: exàmens. | Prova 1 Prova 2. Nota mínima 4 |
20% 30% |
No Recuperable Recuperable |
Realització de treballs o projecte | Treball 1. | 30% | No Recuperable |
Per superar satisfactòriament l’avaluació contínua, cal obtenir una mitjana igual o superior a 5. En el cas de no superar l’assignatura o alguna de les activitats d’avaluació continuada que sigui necessari obtenir una nota mínima, hi haurà un segon període d’avaluació en el qual l’alumne podrà arribar a recuperar un màxim del 50% de la nota final. Si l’alumne vol millorar la nota d’una activitat recuperable, caldrà que ho notifiqui formalment al docent responsable de l’assignatura en el termini màxim de 3 dies després de la publicació de les notes finals del període ordinari d’avaluació. En tot cas sempre prevaldrà la nota obtinguda en aquesta recuperació, inclús si aquesta és inferior a la inicialment obtinguda.
Informació addicional sobre la docència del curs 2021-22 (COVID-19)
METODOLOGIA
En cas d’una situació d’emergència sanitària que impliqui nou confinament, la docència es traslladarà a la virtualitat en la seva totalitat i s’adequarà la metodologia a aquest nou context. En la mateixa línia, en la mesura que sigui possible, se substituiran totes les activitats experimentals i/o pràctiques.
AVALUACIÓ
En cas de nova emergència sanitària que impliqui confinament, les ponderacions dels sistemes d’avaluació no s’alteraran. En cas que no es puguin fer presencialment, es traslladaran a la virtualitat.
Bibliografia
BÀSICA
Gutiérrez Aragón, Ó. (2013). Fundamentos de administración de empresas. Madrid: Pirámide. Troba’l a la biblioteca: http://cataleg.upc.edu/record=b1464825~S1*cat
Urbano, D., i Toledano Garrido, N. (2008). Invitación al emprendimiento: una aproximación a la creación de empresas. Barcelona: Editorial UOC. Troba’l a la biblioteca: http://cataleg.upc.edu/record=b1370739~S1*cat
RECOMANADA
Alemany, L., Alvarez, C., Planellas, M., i Urbano, D. (2011). Libro blanco de la iniciativa emprendedora en España. Barcelona: ESADE. Entrepreneurship Institute. Recuperat de http://itemsweb.esade.es/wi/research/eei/Investigacion/LBIEE_DocumentoFinal _27-07-2011_ Rev Oct11.pdf
Fernández Aguado, J., López Dominguez, I., i Rodríguez Fernel, A. (2000). Manual para creación de empresas: cómo emprender y consolidar un proyecto empresarial. Madrid: Edisofer. Troba’l a la biblioteca: http://cataleg.upc.edu/record=b1498443~S1*cat
González Domínguez, F. J. (2012). Creación de empresas: guía para el desarrollo de iniciativas empresariales (4ª ed.). Madrid: Pirámide. Troba’l a la biblioteca: https://cataleg.upc.edu/record=b1528363~S1*cat
Kirby, D. A. (2003). Entrepreneurship. London: McGraw-Hill Education. Troba’l a la biblioteca: http://cataleg.upc.edu/record=b1498442~S1*cat