Vés al contingut

1-ADE-Iniciativa empresarial

Dades generals de l'assignatura

Titulació 

Administració i Direcció d'Empreses

Crèdits

6 ECTS

Tipus 

Formació Bàsica (FB)

Curs 

1

Semestre

2

Llengua d'impartició

Català 

Professorat

Marc Bernadich Márquez
David Urbano Pulido
Núria Serrat Antolí

Objectius

Aquesta assignatura té un enfocament molt pràctic i es pretén que els continguts teòrics sobre Emprenedoria i Creació d’Empreses s’apliquin en forma  d’exercicis, simulacions de casos i articles, així com d’altres activitats emprenedores complementàries. L’assignatura pretén que els alumnes coneguin els models teòrics més rellevants i els conceptes claus sobre emprenedoria, el procés emprenedor: de la generació de la idea emprenedora a l’avaluació i la implementació del projecte, les característiques dels emprenedors i els recursos necessaris per emprendre i comprendre i saber aplicar els  esmentats coneixements per tal de dur a terme un projecte emprenedor.

 

Competències

Competències Bàsiques

CB4 - Que els estudiants puguin transmetre informació, idees, problemes i solucions a un públic tant especialitzat com no especialitzat.

CB5 - Que els estudiants hagin desenvolupat aquelles habilitats d'aprenentatge necessàries per emprendre estudis posteriors amb un alt grau d'autonomia.


Competències Generals

G1 - Adquirir un compromís ètic i socialment responsable en les actuacions professionals.


Competències Transversals

T2 - Projectar els valors de l'emprenedoria i de la innovació en l'exercici de la trajectòria personal acadèmica i professional a través del contacte amb diferents realitats de la pràctica i amb motivació cap al desenvolupament professional.


Competències Específiques

E3 - Coordinar els diferents nivells d'interacció individual i col·lectiva entre les persones i els equips, des dels diferents rols i els seus equips multidisciplinaris que es poden exercir en els diferents departaments de l'empresa.

E4 - Dissenyar, planificar, comunicar i avaluar diferents plans relacionats amb l'empresa i les seves diferents àrees funcionals orientades al desenvolupament d'iniciatives empresarials emprenedores, mitjançant la llengua pròpia o una llengua estrangera.


Resultats d’aprenentatge

 4. Mostra iniciativa emprenedora i analitza l'empresari com a protagonista de l'activitat emprenedora.
 6. Resol problemes i situacions pròpies de l'acompliment professional amb actituds emprenedores i innovadores. 
 7. Comunica a tot tipus d'audiències (especialitzades o no) de manera clara i precisa coneixements, metodologia, idees, problemes i solucions en l'àmbit de  l'administració i direcció d'empreses.
 8. Identifica les seves pròpies necessitats formatives i organitza el seu propi aprenentatge amb un alt grau d'autonomia en tot tipus de contextos.

Continguts

BLOC 1: INVITACIÓ A L’EMPRENEDORIA I FASES DEL PROCÉS EMPRENEDOR. LA FIGURA DE L’EMPRESARIAT.

Tema 1 L’esperit emprenedor i les actituds cap a l’activitat emprenedora
Tema 2 El procés emprenedor 
Tema 3 L’empresariat com a protagonista de l’activitat emprenedora

 

BLOC 2: ACTITUD i CAPACITAT EMPRENEDORA

Tema 4 Actituds i capacitats.

  • Observació i exploració per cercar informació i oportunitats.
  • Creativitat per resoldre problemes.
  • Assumpció de riscos calculats.
  • Capacitat per prendre decisions i responsabilitats.
  • Habilitats comunicatives per inspirar, motivar i persuadir.
  • Organització i planificació sistemàtica per fixar metes i acomplir-les.
  • Perseverança i persistència.
  • Cerca d’eficiència i qualitat
  • Autoconfiança i independència.

 

BLOC 3: DE LA IDEA DE NEGOCI AL PLA D’EMPRESA.

Tema 5 Idea de negoci i l’oportunitat empresarial. El paper de la creativitat. 
Tema 6 Generació de models i conceptes de negoci 
Tema 7 Els recursos en el procés emprenedor i els factors d’èxit i de fracàs empresarial.


Activitats formatives

Exposició magistral professor
Visites externes
Confecció esquemes, presentacions gràfiques, mapes conceptuals, pòsters
Debats, col·loquis, converses o grups de discussió
Estudi de cas, supòsit pràctic, casos clínics
Exposicions orals i defenses de projectes
Lectura i comprensió de textos i elaboració d'informes o resums
Exàmens i proves
Preparació individual de proves. Estudi personal de contingut

La plataforma Moodle serà utilitzada com a eina d’aprenentatge online.

Avaluació de l'assignatura

La base de l’avaluació serà l’avaluació continuada, en el següent quadre es detallen les diferents activitats avaluatives agrupades per sistemes d’avaluació.

 

Sistemes d’avaluació Detall de les activitats avaluatives % Recuperable
Observació de la participació Activitats i exercicis de classe. 10% No Recuperable
Seguiment del treball realitzat Informe de seguiment. 10% No Recuperable
Proves especifiques d’avaluació: exàmens. Prova 1
Prova 2. Nota mínima 4
20%
30%
No Recuperable Recuperable
Realització de treballs o projecte Treball 1. 30% No Recuperable


Per superar satisfactòriament l’avaluació contínua, cal obtenir una mitjana igual o superior a 5. En el cas de no superar l’assignatura o alguna de les activitats d’avaluació continuada que sigui necessari obtenir una nota mínima, hi haurà un segon període d’avaluació en el qual l’alumne podrà arribar a recuperar un màxim del 50% de la nota final. Si l’alumne vol millorar la nota d’una activitat recuperable, caldrà que ho notifiqui formalment al docent responsable de l’assignatura en el termini màxim de 3 dies després de la publicació de les notes finals del període ordinari d’avaluació. En tot cas sempre prevaldrà la nota obtinguda en aquesta recuperació, inclús si aquesta és inferior a la inicialment obtinguda.

Informació addicional sobre la docència del curs 2021-22 (COVID-19)

METODOLOGIA

En cas d’una situació d’emergència sanitària que impliqui nou confinament, la docència es traslladarà a la virtualitat en la seva totalitat i s’adequarà la metodologia a aquest nou context. En la mateixa línia, en la mesura que sigui possible, se substituiran totes les activitats experimentals i/o pràctiques.

 

AVALUACIÓ

En cas de nova emergència sanitària que impliqui confinament, les ponderacions dels sistemes d’avaluació no s’alteraran. En cas que no es puguin fer presencialment, es traslladaran a la virtualitat.

 

Bibliografia

BÀSICA

Gutiérrez Aragón, Ó. (2013). Fundamentos de administración de empresas. Madrid: Pirámide. Troba’l a  la biblioteca: http://cataleg.upc.edu/record=b1464825~S1*cat

Urbano, D., i Toledano Garrido, N. (2008). Invitación al emprendimiento: una aproximación a la creación de empresas. Barcelona: Editorial UOC. Troba’l a la biblioteca: http://cataleg.upc.edu/record=b1370739~S1*cat

RECOMANADA

Alemany, L., Alvarez, C., Planellas, M., i Urbano, D. (2011). Libro blanco de la iniciativa emprendedora en España. Barcelona: ESADE. Entrepreneurship Institute. Recuperat de http://itemsweb.esade.es/wi/research/eei/Investigacion/LBIEE_DocumentoFinal _27-07-2011_ Rev Oct11.pdf

Fernández Aguado, J., López Dominguez, I., i Rodríguez Fernel, A. (2000). Manual para creación de empresas: cómo emprender y consolidar un proyecto empresarial. Madrid: Edisofer. Troba’l a la biblioteca: http://cataleg.upc.edu/record=b1498443~S1*cat

González Domínguez, F. J. (2012). Creación de empresas: guía para el desarrollo de iniciativas empresariales (4ª ed.). Madrid: Pirámide. Troba’l a la biblioteca: https://cataleg.upc.edu/record=b1528363~S1*cat

Kirby, D. A. (2003). Entrepreneurship. London: McGraw-Hill Education. Troba’l a la biblioteca:  http://cataleg.upc.edu/record=b1498442~S1*cat

Contacta'ns

Si tens alguna pregunta, nosaltres tenim la resposta

Contacte