Vés al contingut

Notícies

Imagen

Escolars de Sant Joan Despí provant el joc Microbiòmics d'UManresa

Un joc de taula ideat per investigadores d’UManresa explicarà a infants i joves la importància del microbioma

Donar a conèixer a infants i joves què significa el concepte de microbioma, així com els hàbits per garantir-ne un bon equilibri és l’objectiu de Microbiòmics, un joc de taula que han elaborat dues docents i investigadores del Departament de Ciències Bàsiques de la Facultat de Ciències de la Salut de Manresa, Anna Fàbrega Santamaria i Laia Lladó Pelfort, amb la implicació de docents del Departament de Ciències Bàsiques. El joc neix amb una voluntat divulgativa que ajudi a prendre consciència de la importància de garantir un bon estat del microbioma i que doni eines sobre com aconseguir-ho. El desenvolupament del joc ha estat possible gràcies a una subvenció de l’Ajuntament de Manresa amb l’objectiu de desenvolupar activitats en l’àmbit de la divulgació científica.

El microbioma és el conjunt de microorganismes (bacteris, virus, fongs i altres) que viuen en diferents parts del nostre cos, sobretot a l'intestí, i les relacions que aquests estableixen amb les nostres cèl·lules. Aquests microorganismes tenen un paper fonamental en la digestió dels aliments, la protecció contra infeccions i el bon funcionament del sistema immunitari. Un microbioma equilibrat afavoreix un bon estat de salut, però si s’altera pot derivar en malalties digestives i altres problemes de salut en general, fins i tot podent arribar a afectar l’estat anímic.

La idea de crear un joc per fer divulgació sobre aquests organismes parteix del treball de recerca en el que treballa des de fa temps Anna Fàbrega. Fàbrega explica que, habitualment “quan es fa referència al microbioma o als microbis, es fa de manera negativa. Amb el joc, el que volem, és trencar aquesta imatge i relacionar-lo amb la salut”.

Dos taulers i 70 cartes

Amb l’ajuda d’Eduscopi han desenvolupat un joc de taula format per dos taulers en cadascun dels quals s’hi representa un cos humà. A cada tauler s’hi marquen quatre regions relacionades amb diferents microbiomes: la boca, l’intestí, la pell i la vagina. 

Per jugar-hi calen dos equips que competeixen per ser els primers en aconseguir tenir un microbioma sa. Per aconseguir-ho disposen de 70 cartes entre les quals hi ha cartes de microorganismes, que tant poden ser beneficiosos o perjudicials, i cartes d’accions que, igualment, tant poden ser accions positives per a mantenir  un  microbioma saludable (rentar-se les dents, menjar fruites i verdures, per exemple) o accions negatives com no dormir prou, consumir sucre en excés o rentar-se la pell massa sovint que podrien provocar un desequilibri en el microbioma. L’objectiu general és aconseguir que tots els microbiomes del propi equip només continguin microorganismes beneficiosos, alhora que els microorganismes no beneficiosos s’utilitzen per trencar l’equilibri dels microbiomes de l’equip contrari. Amb totes aquestes cartes, els equips poden contrarestar els microorganismes negatius i millorar l’estat de salut dels seusmicrobiomes. A més, disposen d’un grup de cartes especials que els permeten millorar el seu avenç, com les cartes que simbolitzen què passa quan prens antibiòtics o altres cartes que reflecteixen estratègies actuals per recuperar l’equilibri d’un microbioma alterat, com poden ser els trasplantaments de microbioma. 

Cada carta conté informació relativa al microorganisme en qüestió, com el seu nom científic, a quin tipus de microorganisme pertany i quina és la seva funció. També se’l classifica com a “bo” (beneficiós) o “dolent” (no beneficiós o amb potencial patogènic) i se’n determina el nivell de força o potència. 

Generar consciència 

Laia Lladó explica que un dels objectius del joc és que tant els infants com els joves que hi juguin siguin conscients de la importància de tenir cura de la nostra salut, concretament del microbioma. Segons explica “es tracta de donar sentit a tot el que fem per cuidar-nos, més enllà de la teoria, que s’entengui de manera pràctica, per exemple, per què és important no menjar dolços o no abusar del consum d’antibiòtics. Tenim quilos de microorganismes al cos, però en general no sabem quina és la seva funció i com n’hem de tenir cura per a la nostra salut”.

Adolescents i alumnes de sisè de primària, els primers usuaris

El joc està pensat per a alumnat de cinquè i sisè curs de primària i també de secundària. De moment, el joc s’ha posat a prova en diferents centres de primària de Manresa i a la fira Fes-te Salut, que es va fer al Palau Firal de Manresa. La intenció de les promotores del joc és introduir-hi canvis a partir de l’experiència de prova als centres escolars i, un cop fets, presentar el projecte a convocatòries competitives. 
 
 

Comparteix a les xarxes:

Contacta'ns

Si tens alguna pregunta, nosaltres tenim la resposta

Contacte