Aida Rivas diu a UManresa que l’etapa infantil és clau per treballar la coeducació

Aida Rivas, membre de l’equip de treball de Coeducacció, ha participat aquest dimecres, 6 de febrer, en el Cicle Obert de Conferències Educatives que organitza el grau en Mestre d’Educació Infantil d’UManresa-FUB. En la seva conferència, titulada “La coeducació a l’etapa infantil”, Rivas ha dit que aquesta és una etapa educativa clau, per la plasticitat dels infants i per ser un moment de descoberta. Segons la ponent, és en aquest moment que és possible trencar amb les expectatives de gènere. Unes expectatives que ha qualificat de ‘inconscients i d’invisibles, alienes a nosaltres, però amb capacitat per modificar els nostres comportaments”. Rivas s’ha referit a tots els estereotips derivats del sistema de creences sexe-gènere que cal trencar. Per fer-ho, ha dit, cal “aturar-se, pensar i prendre consciència” i sobretot, revaloritzar un model femení que hores d’ara es considera inferior al model masculí. En aquest sentit i en relació amb l’educació, ha evidenciat que els patis són un exemple d’aquesta inferioritat de condicions, on “hi ha una invasió física de l’espai per part dels nens i una relegació de les nenes a la perifèria”.

En la seva xerrada, Rivas ha explicat que el sistema de creences sexe-gènere “no és un sistema real. És un sistema normatiu que diu com hem de ser i no pas com som. La societat és molt més diversa que aquest model” i per això l’hem de canviar, “sense culpabilitzar-nos, però treballant per identificar els privilegis, desaprenent i no donant res per fet”. L’escola, ha dit, té un paper clau per evitar la transmissió d’aquest sistema.

Rivas ha assenyalat també les idees clau de l’acció coeducativa, que parteix del reconeixement de l’existència d’un model d’opressió. En aquest sentit, la ponent ha dit que cal qüestionar els rols i estereotips de gènere normatius i ampliar els imaginaris per fomentar una mirada crítica, donar valor i posar al centre de les relacions els aspectes tradicionalment considerats propis del gènere femení, educar en la diversitat reconeixent-la i visibilitzant-la i generant relacions justes i equitatives en el marc d’una cultura de pau i de no violència.

Aida Rivas diu a UManresa que l’etapa infantil és clau per treballar la coeducació