Vés al contingut

5 estratègies personals i professionals per ser més creatius i innovadors

Imagen

19/04/2024

Creativitat i innovació son conceptes relacionats però diferents i que sovint es confonen. Podríem definir la creativitat com la capacitat de generar noves idees úniques i originals. La innovació aniria més enllà de la creativitat, ja que implica necessàriament la implementació de les idees per generar valor.

La creativitat i la innovació són elements clau per als professionals que ens hi dediquem des de l’àmbit de l'educació superior, ja que ens permeten adaptar-nos als canvis, ampliar els nostres coneixements i oferir experiències d’aprenentatge enriquidores. No obstant això, la creativitat i la innovació no només es generen en laboratoris o mitjançant projectes d’investigació i dins de l'àmbit universitari, sinó que també són essencials en la vida quotidiana

Us heu preguntat alguna vegada com podem fomentar aquestes qualitats en el dia a dia del nostre context personal i professional, transformant situacions que considerem ordinàries en alguna cosa que sigui nova i extraordinària? 

Sovint pensem que la creativitat és resultat d’un do especial que tenen algunes persones, però això no és cert. Tothom pot ser creatiu i innovar. La majoria d’idees innovadores no sorgeixen d’un moment de serendipitat a l'atzar ni són  resultat d’un moment genial d’inspiració, sinó que sorgeixen a causa de l'enuig per coses que no funcionen en el nostre dia a dia o perquè hem de cercar solucions a problemes o necessitats no resoltes

Així doncs, ser creatiu i innovador senzillament implica ser capaços de desenvolupar nous hàbits i adoptar actituds que fomentin la generació d’idees originals fent possible la seva implementació efectiva. 

5 estratègies i actituds per potenciar la nostra creativitat i innovació 

  1. Mantenir una mentalitat oberta, buscant opinions i punts de vista diversos per generar noves idees i enriquir les nostres solucions. Quan conflueixen diversitat de pensaments es generen millors innovacions. Cultiva una actitud oberta al canvi i a incorporar noves maneres de pensar i de fer.
  2. Dedicar temps a la creativitat i la innovació. Apunta les teves idees, observacions, necessitats que precisin solucions, per estimular el teu pensament creatiu i generar noves respostes. Posa la innovació a la teva agenda, encara que siguin pocs minuts. 
  3. Experimentar, posant a la pràctica les noves idees. No totes les innovacions han de ser revolucionàries. Comença amb petits canvis, explora nous enfocaments i assumeix algun risc. L’experimentació és clau per a la innovació. Malgrat experimentis fracassos, utilitza aquesta informació per millorar i continuar explorant noves idees i enfocaments. 
  4. Fomentar la col·laboració. La innovació implica treballar en equip, ja que habitualment requereix la implicació de persones amb diferents habilitats i competències per fer possible la seva implementació. Explora les teves capacitats i cerca oportunitats per col·laborar amb altres persones en projectes innovadors.
  5. Contribuir a construir un entorn innovador. Malgrat en el teu dia a dia el context no acompanyi o puguis trobar-te amb resistències, mantingues una actitud persistent i proactiva promovent les teves idees amb determinació i defensant-les amb arguments sòlids. Desenvolupa activitats que fomentin el pensament crític, la resolució de problemes, que estimulin la participació i l’experimentació i que ajudin a transformar positivament el teu entorn. 

La creativitat i la innovació són habilitats que podem cultivar i aplicar en totes les facetes de la nostra vida. Posant-les en pràctica podem desbloquejar el nostre potencial creatiu i generar idees innovadores que potenciïn el nostre creixement personal i professional. 

Atreveix-te a ser creatiu i innovador en el teu dia a dia!

Elena Medarde Barragan, directora d'Innovació, Recerca i Transferència de Coneixement d'UManresa
 

Afegeix un nou comentari

Comparteix a les xarxes:

Contacta'ns

Si tens alguna qüestió, nosaltres tenim la resposta

Contacte