Vés al contingut

Notícies

Imagen

Exploració de la mandíbula

El docent del grau en Fisioteràpia, Jordi Padrós, revisa els mètodes diagnostics del bruxisme en un article publicat al Journal of Health and Oral Epidemiology

La revista especialitzada Journal of Health and Oral Epidemiology ha publicat l’article titulat Diagnostic criteria for bruxism: A Scoping Review del docent del Grau en Fisioteràpia, Jordi Padrós. L’article, que forma part del seu Treball de final de Màster en Investigació Clínica a les Ciències de la Salut, té com a finalitat identificar els mètodes diagnòstics per al bruxisme. El bruxisme  consisteix en una activitat repetitiva de la musculatura de la mandíbula que es caracteritza per pressionar o rascar les dents o empènyer la mandíbula.

L’estudi va analitzar 423 treballs que van servir per identificar 73 metodologies diferents utilitzades per al diagnòstic del bruxisme, evidenciant l’elevada heterogeneïtat pel que fa als diagnòstics. D’altra banda, l'estudi identifica 41 validacions de mètodes diagnòstics sobre els 73 mètodes identificats. A partir d’aquestes dades, conclou que l'avaluació del bruxisme és complexa, ja que és un fenomen dinàmic i multifactorial. El diagnòstic es fa, habitualment, a través de signes o símptomes com el desgast dentari o el dolor a la musculatura de la masticació o de mètodes instrumentals com la polisomnografia o l'electromiografia. 

El treball de Jordi Padrós conclou que aquests signes i símptomes no son exclusius del bruxisme i que poden aparèixer per moltes altres causes, mentre que els mètodes instrumentals no són cost-efectius ni estan implementats segons la seva validació. Segons explica el fisioterapeuta, investigador i docent d’UManresa, “amb l'evidència actual, sembla ser que amb l'activitat dels músculs de la masticació no n'hi ha prou per desencadenar aquests signes i símptomes associats, de manera que cal focalitzar-se en altres factors que poden jugar un paper molt més rellevant”. Per a Padrós, els resultats d’aquest treball s’haurien de tenir en compte a l’hora de diagnosticar i tractar pacients amb desgast dentari o dolor a la musculatura masticatòria, ja que actualment s'està treballant per a consensuar un instrument diagnòstic estandarditzat.
 
En l’elaboració del treball hi han participat tres estudiants del Grau en Fisioteràpia d’UManresa. També hi han col·laborat dos docents del campus, Albert Morales Vigo i Miquel Cano Gutiérrez.
 

Comparteix a les xarxes:

Contacta'ns

Si tens alguna qüestió, nosaltres tenim la resposta

Contacte