Vés al contingut

Notícies

Imagen

Guanyadors dels Premis UManresa a treballs de recerca de Batxillerat de l'any 2023

Estudiants de Rubí, Vilafranca del Penedès i Esparreguera guanyen la vint-i-dosena edició dels Premis UManresa a Treballs de Recerca de Batxillerat

Estudiants dels instituts Duc de Montblanc de Rubí, Eugeni d’Ors de Vilafranca del Penedès i El Cairat d’Esparreguera han estat els guanyadors de la vint-i-dosena edició dels Premis UManresa a Treballs de Recerca de Batxillerat. Els premis s’han lliurat en el decurs d’un acte que ha aplegat prop d’un centenar de persones, entre estudiants i acompanyants. El cofundador de les empreses tecnològiques Iskra, Onna.com i Nuclia.com, Eudald Camprubí, ha fet una breu intervenció adreçada als joves estudiants titulada “Les normes es fan per incomplir-les”. Un any més, la convocatòria dels Premis ha comptat amb la implicació i el patrocini de tres empreses: Denso Barcelona, Control Group i Catalana Occident. 

UManresa organitza els Premis UManresa a Treballs de Recerca de Batxillerat des de fa 22 anys amb la voluntat de reconèixer l’esforç de l’alumnat de batxillerat en l’elaboració dels seus treballs de recerca i al mateix temps posar en valor la importància de l’estudi i la investigació. També vol ser un reconeixement a la tasca que duen a terme els equips de tutors responsables de fer el seguiment d’aquests treballs. Els Premis estan dividits en tres modalitats, relacionades amb els àmbits d’expertesa d’UManresa: Salut, Economia i Empresa i Educació. 

Bioimpressió 3D, aules hospitalàries i una ruta de senderisme, treballs guanyadors d’aquesta edició

En la modalitat de Salut, el premi d’aquesta edició ha estat pel treball titulat “Bioimpressió 3D. Cors a la carta”, de Laia Font Rivas, de l’Institut Duc de Montblanc de Rubí. El jurat ha valorat la magnitud experimental del tema tractat, l’aplicabilitat de la recerca, l’extensa cerca bibliogràfica i el domini de l’estudiant en l’aplicació del mètode científic”. L’accèssit d’aquesta modalitat ha estat per al treball “Quina és la manera més eficaç de rentar-nos les mans?” de Nora Gilabert Seguí de l’Institut Ramon Berenguer IV d’Amposta. 

En la modalitat d’Educació, el primer premi ha estat per al treball ”Una escola diferent. Creació d’un projecte divulgatiu per donar a conèixer les aules hospitalàries” de Gal·la Chacón Soler, de l’Institut Eugeni d’Ors de Vilafranca del Penedès. Segons el jurat, es tracta d’un treball que realitza una bona recerca bibliogràfica sobre les aules hospitalàries i que plasma en un marc teòric ben estructurat i complent. L’accèssit d’aquesta modalitat s’ha atorgat al treball “Ciència il·lustrada” d’Ariadna Lozano Vallmitjana, de l’Institut de Taradell.

El Premi de la modalitat d’Economia i Empresa ha estat per a “La Ruta dels Onze Savis: projecte de creació d’una ruta de senderisme” de Sergi Félez Navarro i Roger Félez Navarro de l’Institut El Cairat d’Esparreguera, del qual el jurat n’ha destacat l’acurada elaboració d’un projecte cultural que pot revertir de manera positiva a la zona, de manera sostenible, valoritzant el patrimoni i contribuint al progrés social i econòmic. En aquesta modalitat també s’ha concedit un accèssit al treball titulat “El comerç al detall a Calaf 1986-2020” de Mireia Garriga Cantacorps de l’Institut Alexandre de Riquer de Calaf. 

Joves preparats per donar resposta a reptes complexos

La vicerectora del campus Manresa de la UVic-UCC, Sílvia Mas, ha tancat l’acte felicitant l’estudiantat per haver realitzat uns “excel·lents treballs” i per haver estat capaços de compaginar-ho amb la intensitat del Batxillerat. També ha felicitat els tutors, per la seva tasca d’orientació, assessorament i guiatge, i a les famílies que han donat “el suport moral i els ànims que també són essencials per arribar a bon port”. 

Mas ha posat de relleu la importància que té la convocatòria dels Premis UManresa per a la Universitat. Uns premis que enllacen amb “un dels objectius principals o fonaments de la universitat: fer avançar el coneixement”. Segons la vicerectora, “el motor del saber és la curiositat, el fer-se preguntes per descobrir, conèixer una mica més la realitat,  i reflexionar amb esperit crític sobre el món que ens envolta”. Això, ha dit, és el que han fet tots els participants amb els treballs “plantejant preguntes, formulant hipòtesis, fent propostes innovadores, documentant-se i argumentant possibles respostes per tal de comprendre una mica millor aquesta realitat tan complexa”.

Sílvia Mas s’ha referit també a tots els canvis que planteja l’ús de les noves tecnologies i el procés de transformació digital. Uns canvis amb els quals han de conviure els joves que estan en procés de formació. Segons la vicerectora del Campus, els treballs de recerca presentats a aquesta convocatòria demostren que les persones que els han elaborat “seran capaces de contribuir a resoldre aquests reptes complexos amb esperit crític”. En els treballs, ha afegit, “hi ha aquesta mirada de voler buscar solucions a problemes reals que tenim”. 

Feu el que feu, feu-ho per canviar les coses

L'empresari i emprenedor bagenc Eudald Camprubí ha fet una breu intervenció adreçada a totes les persones que han assistit a l’acte, però adreçada especialment als participants en la convocatòria dels Premis UManresa. Els ha explicat que les normes es fan per incomplir-les, que cal enfrontar-se a l’statu quo com van fer persones com Rosa Parks, Edward Snowden, Julian Assange o Àlex Roca. Tots ells, ha dit, s'han enfrontat als conceptes limitants de la societat. Camprubí ha aconsellat als joves “dubtar sempre del que us diguin, perquè ningú té la veritat absoluta i cadascú aconsella des de l'òptica de la seva experiència”. Els ha explicat que ell ha intentat sempre anar en aquesta línia i que per aquest motiu ha impulsat la creació d’empreses tecnològiques ubicades a Manresa i que treballen per a tot el món quan tothom qüestionava que es pogués fer. “Feu el que feu, feu-ho per canviar les coses, per fer avançar la societat. Quan us diguin que no es pot fer, feu-ho”, els ha recomanat.

Premis patrocinats per Denso, Catalana Occident i Control Sistemes

Tots els primers premis estan dotats amb 700 euros i els accèssits amb 300. En el cas dels treballs guanyadors, tots els centres reben també un ajut de 150 euros i els estudiants premiats poden accedir a la docència gratuïta per a un primer curs de qualsevol de les titulacions de grau que s’imparteixen a UManresa. Els premis estan patrocinats per Denso Barcelona en el cas de la modalitat  d’Economia i Empresa, Catalana Occident en el de Salut i Control Sistemes en la modalitat d’Educació.

Aquesta edició de la convocatòria dels Premis UManresa a Treballs de Recerca de Batxillerat ha rebut un total de 71 treballs. D’aquests, 49 competien en la modalitat de Salut, 9 en la d’Economia i Empresa i 13 en la d’Educació.
 

Comparteix a les xarxes:

Contacta'ns

Si tens alguna qüestió, nosaltres tenim la resposta

Contacte