Vés al contingut

Notícies

Imagen

Grup de persones del programa UniversiMÉS que han estat becades aquest curs

La Fundació Antigues Caixes Catalanes i BBVA lliuren les beques als 38 estudiants del programa UniversiMÉS

UManresa – Fundació Universitària del Bages ha acollit aquest dimecres, 2 de novembre, l’acte de lliurament de les beques a les 38 persones que aquest curs 2023-2024 formaran par de la sisena i la setena promoció del programa UniversiMÉS. Aquest és un programa que va ser pioner a l’estat espanyol amb l’objectiu d’acostar a la universitat persones amb altres capacitats i permetre que ampliïn tant els seus coneixements culturals com socials. UniversiMÉS és un bon exemple de col·laboració entre institucions de diferents àmbits: AMPANS, UManresa-FUB, la Fundació Antigues Caixes Catalanes (FACC) i BBVA.  AMPANS i la Universitat assumeixen la selecció dels candidats, el disseny del programa i la seva adaptació a persones amb altres capacitats i la docència, mentre que FACC i BBVA, a més de l'aportació econòmica que fa possible el programa, s’impliquen en l’organització específica d’activitats adreçades a l’alumnat, com l’organització de visites o la participació activa en el disseny de les activitats. 


L’acte de lliurament de les beques ha comptat amb la presència del  director general de la Fundació Universitària del Bages, Antoni Llobet Mercadé; del president de la Fundació Ampans, Sebastià Catllà Calvet; de Robert Figuera, director de la Zona Catalunya Central de BBVA; i del membre del Patronat de la Fundació Antigues Caixes Catalanes, Francesc Marco-Palau. També hi ha intervingut el professor del Grau en Mestre d’Educació Infantil de la Facultat de Ciències Socials de Manresa, Gabriel Lemkow Tovias, i la Coordinadora del Programa Universitat Accessible i Inclusiva de Manresa, Àngels Fusté Gamisans. 

En la seva intervenció, Francesc Marco-Palau va posar en valor el concepte d’aprenentatge. Un aprenentatge que, segons va dir, “ens fa ser qui som”. En aquest sentit va dir que aprendre depèn d’un mateix, però també de l’entorn que ho fa possible, com fan totes les entitats i institucions que intervenen en el programa UniversiMÉS. Segons Marco-Palau, per a la Fundació Antigues Caixes Catalanes, és un orgull participar en aquest programa.

De la seva banda, Robert Figuera va emmarcar el compromís del BBVA amb UniversiMÉS des dels inicis del programa per la voluntat de contribuir a crear oportunitats allà on l’entitat bancària té implantació i a fer-ho més enllà de l’activitat bancària. Figuera va instar l’alumnat d’aquest curs a mantenir la il·lusió i les ganes d’aprendre i a esforçar-se, comptant sempre amb el suport dels docents i de totes les persones que intervenen en el programa. 

Un programa inspirador i de referència

Per al president d’AMPANS, Sebastià Catllà, UniversiMÉS és un projecte sòlid i de referència, que cada any arriba a més alumnes i a nous territoris i que any rere any es planteja nous reptes. Un programa que s’ha convertit en una iniciativa pionera i “inspiradora” per a d’altres universitats. 

Va cloure l’acte el director general de la Fundació Universitària del Bages, Antoni Llobet, que va posar de relleu el compromís d’UManresa per oferir formació al llarg de tota la vida i accessible a totes les persones, la suma de complicitats que fan possible UniversiMÉS i va agrair l’aportació que fa tot l’alumnat del programa per convertir la “Universitat que sigui cada dia i cada curs més sàvia”. 

Més integració

Amb la finalitat de continuar apostant i aprofundint en la inclusió de l’estudiantat d’UniversiMÉS en la comunitat universitària, enguany el programa incorpora el programa UniversiMÉS Plus. Aquesta iniciativa permetrà a tres antics alumnes incorporar-se a un programa del grau en Mestre d’Educació Infantil que treballarà a l’entorn de les ODS, de manera que treballaran conjuntament amb estudiantat universitari.

Una altra de les novetats d’aquesta edició és que se celebrarà una trobada d’exalumnes del programa que es farà el mes de maig i a la qual es convocarà a totes les persones que han format part de les cinc promocions que han passat per UniversiMÉS, a banda de les de les dues promocions que s’estan formant actualment. 

Alumnat de sis comarques

Quan es va iniciar, la totalitat de persones que van participar en el programa eren de la comarca del Bages. No obstant això, el programa va atraure de seguida persones d’altres comarques, ja que no existeixen iniciatives i oportunitats com aquestes en altres territoris. A hores d’ara, entre les 38 persones que hi participen n’hi ha de les comarques del Berguedà, el Bages, l’Anoia, Osona, el Lluçanès i el Vallès Occidental. 

Integració a la comunitat universitària

UniversiMÉS  és un programa que permet a persones amb diversitat intel·lectual formar part i viure el món universitari en primera persona. A més, els posa en contacte amb persones que no són del seu cercle habitual i els permet fer noves coneixences. 

El programa està adaptat i inclou continguts relacionats amb l’actualitat del món i de l’entorn, amb l’economia, la cultura, la creació artística, la salut i la psicologia. La formació es fa en sessions quinzenals de 3 hores de durada que es duen a terme a la Universitat i que es complementen amb sortides relacionades amb els temes que s’han treballat prèviament a l’aula. 
 

Comparteix a les xarxes:

Contacta'ns

Si tens alguna qüestió, nosaltres tenim la resposta

Contacte