Vés al contingut

Notícies

Imagen

Imatge del projecte Bages Ciència Ciutadana

UManresa i Sant Andreu Salut abordaran els reptes de l’envelliment rural en el marc del projecte “Bages Ciència Ciutadana”

UManresa i Sant Andreu Salut implicaran la ciutadania en una recerca a través del projecte Bages Ciència Ciutadana. El tema que s’abordarà en aquest procés científic participatiu seran els reptes de l’envelliment en l’entorn rural.  La Universitat i la fundació sociosanitària compten amb la col·laboració de la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología (FECYT) del Ministeri de Ciència i Innovació per desenvolupar aquest projecte, que s’iniciarà amb la projecció del film “Derzu Uzala” el proper 16 d’octubre, en el marc del CLAM, Festival Internacional de Cinema Social de Catalunya. 

La ciència ciutadana és aquella que implica persones que no són professionals de la recerca. Persegueix generar coneixement a partir de la participació activa de la ciutadania en totes les etapes del procediment de recerca, des de la captació i processament de dades, fins a la seva interpretació posterior, passant per la definició de reptes i objectius de recerca i pel disseny de la investigació. En totes aquestes etapes, compten amb l’acompanyament de persones que es dediquen a la recerca. 

La implicació de la ciutadania en aquests processos  fomenta la participació activa dels ciutadans en la recerca, de manera que s’incentiva l’interès públic per la ciència. Alhora, aquesta participació permet arribar a una major diversitat de perspectives i a millorar la qualitat de les dades recollides. D’altra banda, la ciència ciutadana també educa i involucra les persones en la recerca de problemàtiques que els interpel·len, al mateix temps que aprenen metodologia científica i incorporen habilitats de recerca. 

Abordatge de problemàtiques socials

Aquesta serà la segona vegada que el CLAM i UManresa col·laboren en un projecte de ciència ciutadana. Fa un any es va dur a terme una prova pilot en el marc del Festival, en aquella ocasió centrada en el sensellarisme. 

La col·laboració amb el CLAM permet arribar a persones sensibilitzades amb diferents problemàtiques socials i convidar-les a participar en iniciatives de ciència ciutadana. En aquesta ocasió, el proper 16 d’octubre, a les 11 h, als cinemes Bages Centre, es farà la projecció de la pel·lícula “Derzu Uzala”, que servirà per introduir el tema de recerca: els reptes de l’envelliment en entorns rurals, que s’abordaran durant una jornada de participació ciutadana que es farà aquest mateix dia. La projecció forma part del cicle “Les Altres Alcarràs”, que abordarà els reptes vinculats a la ruralitat. Per assistir a la jornada cal inscriure’s en aquest formulari

Les persones que assisteixin a la jornada seran convidades a participar en el projecte de ciència ciutadana per fer recerca sobre els reptes de l’envelliment en entorns rurals. Les que hi estiguin interessades s’incorporaran al procés, que es desenvoluparà en tres fases. 

La primera, anomenada d’escolta, té com a objectiu sensibilitzar i visualitzar els problemes associats a l’envelliment en entorns rurals. En una segona fase, s’experimenta. És en aquesta part del procés quan es defineixen les preguntes a les quals es vol donar resposta i es duu a terme la recerca per resoldre els interrogants. La darrera de les fases és la de l’empoderament i correspon a la difusió i transferència del coneixement obtingut durant les fases anteriors. 

Suport d’investigadors de Sant Andreu Salut i UManresa 

Tot el procés comptarà amb l’acompanyament de persones vinculades a la Universitat i a Sant Andreu Salut que fan recerca en l’àmbit de l’envelliment. En el cas de Sant Andreu Salut, s’hi implicaran Maria Bosch Gall i Míriam Fuertes Garrido. Per part d’UManresa, hi intervindran Jullieth Suárez Guevara, Marc Selgas Cors, Marc Bernadich Màrquez, Elena Medarde Barragan i Maria Lluïsa Sort Garcia.

La participació d’UManresa en aquest projecte s’emmarca dins de les accions del Grup de Recerca en Innovació Transformativa i Simulació.

Bages Ciència Ciutadana

Aquesta serà la primera experiència de ciència ciutadana impulsada sota el paraigua del projecte “Bages Ciència Ciutadana”, una iniciativa a la qual UManresa vol donar continuïtat amb un projecte de recerca anual que impliqui la ciutadania. De fet, de cara al proper curs ja s’està treballant en un nou projecte sobre envelliment i cures que implicaria les dues mateixes institucions: UManresa i Sant Andreu Salut. En aquest moment s’està fent la definició del projecte per presentar-la a la convocatòria d’ajuts del FECYT. 
 

Comparteix a les xarxes:

Contacta'ns

Si tens alguna qüestió, nosaltres tenim la resposta

Contacte