Vés al contingut

Notícies

Imagen

Lliurament de diplomes del programa UniversiMÉS 2022-2023

UManresa tanca la sisena edició del programa UniversiMÉS, la primera que ha participat en activitats internacionals

El programa UniversiMÉS, una iniciativa formativa per acostar persones amb altres capacitats a la universitat, ha graduat la sisena promoció. UManresa va celebrar ahir l’acte de lliurament de diplomes als 33 participants en el programa, un acte que s’aprofita per acomiadar l’estudiantat de la promoció que finalitza el procés formatiu. La promoció que ha acabat el programa està formada per 13 persones de les comarques del Bages, el Berguedà i Osona. L’alumnat que ha completat el primer curs i que l’any que ve farà el segon l’integren 20 persones d’aquestes mateixes comarques i, per primera vegada, per persones de l’Anoia i del Vallès. L’acte va comptar amb la participació de representants de totes les entitats i institucions que fan possible UniversiMÉS: UManresa – FUB, la Fundació AMPANS, BBVA i la Fundació Antigues Caixes Catalanes.

Un camí amb continuïtat

La padrina de la promoció 2023 ha estat la doctora en pedagogia, professora, investigadora i docent del programa, Núria Serrat Antolí que, en la lliçó de comiat titulada “Seguir aprenent, sempre”, va parlar de l’aprenentatge i de la curiositat com una part essencial de la vida de les persones, com un procés que quan comença “no se sap com acabar-lo”. Serrat va explicar que les persones que han participat en el programa tenen tots els elements necessaris per continuar aprenent:  motivació,  curiositat, buscar la millor manera de fer les coses per aconseguir un objectiu,  parar atenció, perseverança i capacitat de conservar i compartir el coneixement. Segons la padrina de la promoció, “com més coneixem, més ganes tenim  de saber” i, per tant, acabar la participació en el programa “no és un final, sinó una fita més en un camí que ha de portar cap a nous aprenentatges”.

Entre els moments més destacats de l’acte hi va haver la projecció d’un vídeo musical elaborat per l’alumnat d’aquesta promoció i la intervenció de dues persones que han participat en el programa: Juanjo Doña Jiménez i Anna Noguera Perarnau. Tots dos van agrair l’oportunitat que els ha ofert UniversiMés “d’aprendre, conèixer nova gent i fer realitat el somni de ser alumnes de la Universitat”. 
En representació de la Fundació Antigues Caixes Catalanes, el seu president, Jaume Ribera, va destacar que integrar-se en la vida universitària és una manera de fomentar l’interès per l’aprenentatge. Ribera va refermar el compromís de la institució que presideix per apostar per l’educació inclusiva a través d’aquest programa. El director director de la Zona Catalunya Central de BBVA, Robert Figuera Cristòfol,, va animar l'alumnat de primer a continuar aprenent i als que acabaven el programa els va instar a aprofitar el coneixement adquirit. El president de la Fundació AMPANS, Sebastià Catllà, va destacar l’emotivitat, l’alegria i la satisfacció que es van viure durant l’acte i va posar de relleu que la suma de complicitats entre AMPANS, BBVA, la Fundació Antigues Caixes Catalanes i UManresa – FUB, hagin permès impulsar una iniciativa pionera i tan necessària com aquesta que contribueix a la inclusió de persones amb altres capacitats.  

El darrer dels parlaments va ser el del director general de la FUB – UManresa, Valentí Martínez, que va animar tot l’alumnat d’UniversiMÉs a ser “ambaixadors” de la Universitat, felicitant-los per l’esforç que fan per aconseguir els seus objectius i agraint-los que comptin amb la Universitat per fer-los realitat, una institució que, per a Martínez, “ha de ser inclusiva i accessible per donar resposta a les demandes de la societat”. 

UniversiMÉS més enllà del Bages

La sisena edició del programa ha constatat un any més l’interès per una iniciativa com aquesta. Mostra d’aquest interès és que s’ha ampliat el nombre de comarques d’on procedeixen els alumnes. Si fins ara hi participaven estudiants del Bages, Osona i el Berguedà, la que serà la setena promoció ha tingut també alumnat del Vallès i de l’Anoia. Aquesta tendència continua en el procés de selecció que s’ha iniciat aquest mes de juliol per incorporar  una nova promoció de vint alumnes a la nova edició del programa que s’iniciarà la propera tardor. 
UniversiMés permet a persones amb diversitat intel·lectual formar part i viure el món universitari en primera persona. A més, les posa en contacte amb altres que no són del seu cercle habitual, en un context nou, i els permet fer noves coneixences. 

La formació està adaptada i inclou continguts relacionats amb l’actualitat del món i de l’entorn, amb l’economia, la cultura, la creació artística, la salut i la psicologia. La formació es fa en sessions quinzenals de 3 hores de durada que es duen a terme a la Universitat i que es complementen amb sortides relacionades amb els temes que s’han treballat prèviament a l’aula.

Compartir l’experiència

De les fites del curs 2022-2023, en destaca la primera de les activitats internacionals que s’han fet en el marc del programa. Una delegació d’una vintena de persones de la Institución Universitaria Salazar y Herrera (IUSH) de Colòmbia formada per alumnes universitaris colombians amb diversitat intel·lectual i per quatre persones en representació de la IUSH i del programa U INCLUYE de la Universidad de Antioquia va visitar UManresa el mes de novembre passat. A més de fer un recorregut per les instal·lacions i de conèixer el projecte universitari d’UManresa, l’estudiantat procedent de Colòmbia va participar en una activitat conjunta amb les persones del programa UniversiMÉS. 

Pel que fa a la propera edició, un dels objectius que es marca l’equip coordinador és compartir l’experiència amb altres universitats i institucions que estan treballant en programes similars. També es vol aprofundir en la inclusió de l’alumnat en la vida universitària a través del contacte amb l’estudiantat de graus universitaris. Un altre dels objectius és mesurar l’impacte del programa en la societat i en el col·lectiu de persones amb altres capacitats. 

Un exemple de col·laboració i suma

UniversiMÉS és un programa resultat de la implicació de la fundació AMPANS, BBVA, la Fundació Antigues Caixes Catalanes i UManresa-FUB. 


 

Comparteix a les xarxes:

Contacta'ns

Si tens alguna qüestió, nosaltres tenim la resposta

Contacte