Vés al contingut

Notícies

Imagen

La població adolescent va consumir menys alcohol, cànnabis i tabac durant el confinament

La població adolescent va reduir el consum d’alcohol, cànnabis i tabac durant el confinament. Aquesta és una de les conclusions d’un estudi elaborat en el marc del projecte DESKcohort, en el qual van participar 303 persones d’entre 14 i 18 anys, estudiants de batxillerat, de cicles formatius de grau mitjà i de quart d’ESO de la Catalunya Central. A banda de constatar aquesta reducció general del consum d’aquestes substàncies, el treball, que s’ha publicat a la revista International Journal of Environmental Research and Public Health, conclou que hi ha diferències en funció dels estudis que es realitzen, de manera que l’alumnat de formació professional de grau mitjà era més procliu al consum de risc d’alcohol i cànnabis i a fumar diàriament en comparació amb l’alumnat de quart curs d’ESO o de segon de Batxillerat. 

La reducció del consum de risc de substàncies ha estat generalitzada, especialment entre l’alumnat de quart curs d’ESO. Per contra, les persones que estudiaven cicles formatius de grau mitjà, les que tenen pares amb estudis primaris i les que viuen a la comarca de l’Anoia van augmentar el consum diari de tabac durant el confinament. 

L’objectiu del treball era analitzar com havia canviat el consum d’alcohol, cànnabis i tabac entre aquesta població jove durant el confinament comparant les dades recollides prèviament en el marc del projecte DESKcohort. Al mateix temps es volien analitzar els factors individuals i socials que incideixen en les pautes de consum. 
La investigadora del projecte DESKcohort, Judit Rogés Olivares, explica que aquesta situació s’ha produït per “la modificació dels patrons a causa del confinament que va afectar i canviar la vida social del col·lectiu adolescent, que va passar més temps a casa, sota el control parental, i va tenir menys oportunitats d’adquisició de substàncies”. 

El treball l’han liderat les investigadores Judit Rogés, Tivy Barón-Garcia, Helena Gonzàlez Casals i Albert Espelt del Departament d’Epidemiologia i Metodologia de les Ciències Socials i de la Salut de la Facultat de Ciències de la Salut de Manresa de la UVic-UCC; Marina Bosque-Prous de la UOC; Joan Colom, de la Subdirecció General de Drogodependències de l’Agència de Salut Pública de Catalunya; Cinta Folch, del Centre d’Estudis Epidemiològics sobre les Infeccions de Transmissió Sexual i Sida de Catalunya i del Centro de Investigación Biomédica en Red de Epidemiología y Salud Pública; i Esteve Fernández, de l’Institut Català d’Oncologia (ICO)- Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL); Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de la Universitat de Barcelona i CIBER de Malalties Respiratòries (CIBERES).


El projecte DESKcohort és una iniciativa liderada per la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya i el grup de recerca interuniversitari UVIC-UCC/UOC d’Epidemiologia i Salut Pública, amb el suport de la Subdirecció General de Drogodependències de l’Agència de Salut Pública de Catalunya i del Departament d’Ensenyament.
 
 

  • salut pública
  • DESKcohort
  • publicacions
  • articles científics
  • recerca

Comparteix a les xarxes:

Contacta'ns

Si tens alguna qüestió, nosaltres tenim la resposta

Contacte