UManresa reconeix l’esforç a les 80 persones que s’han format en les activitats del programa Universi+ per a persones amb discapacitat intel·lectual
UManresa ha acollit aquest dimecres, 25 de juny, l’acte de cloenda d’una nova edició d’Universi+. Aquest curs, 80 persones han participat en les diferents activitats formatives que s’han fet entorn d’aquest programa adreçat a persones amb discapacitat intel·lectual. Aquest ha estat el curs de la consolidació del programa Universi+ Plus i l’estrena de les activitats de formació contínua adreçades a aquest col·lectiu. De cara a la novena edició d’Universi+, ja s’està treballant en nous continguts sobre lideratge, simulació i educació emocional. Aquest és un programa que és resultat de la col·laboració del BBVA, la Fundació Antigues Caixes Catalanes, la Fundació Ampans i UManresa per oferir una experiència universitària a persones amb discapacitat intel·lectual.
A l’acte de cloenda, hi han assistit la Dra. Sílvia Mas Sañé, vicerectora del Campus Manresa; Lluís Sánchez Seuba, president de la Fundació Ampans; Cristina González Barro, directora del Centre de Banca de Clients del BBVA a Manresa, i Maria Siuraneta Toldrà, patrona de la Fundació Antigues Caixes Catalanes. Durant l’acte, també hi ha intervingut Rosa Maria Ortega Juncosa, professora de música de l’Institut Guillem Catà de Manresa i directora de la Coral USènior i del Cor Jove de la UManresa, que ha fet la lliçó de comiat, i Carlos González, que ha intervingut en representació de l’alumnat del programa.
El poder de la música centra la lliçó de comiat
«La música, una bella amiga» va ser el títol de la lliçó de comiat que Rosa Maria Ortega va dedicar a la nova promoció del programa. Ortega va explicar que «sense música, la vida seria avorrida, estranya i inimaginable», que fa que ens sentim acompanyats i que «sense ser-ne conscients, ens influeix, ens commou i ens canvia l’estat d’ànim». Ortega va definir la música com un llenguatge «que expressa idees, emocions, descripcions, estats d’ànim» i com un art que ocupa temps, un regal de la vida, «com les vacances d’estiu».
Agraïment per l’oportunitat
Carlos González, en nom de l’estudiantat que ha participat a l’Universi+ d’aquest curs, va agrair el que considera «una oportunitat fantàstica i meravellosa», tant pels aprenentatges adquirits com per la qualitat d’uns docents «fantàstics» i per unes sessions formatives «divertides i entenedores». Segons González, el programa els ha permès «conèixer gent nova que ja són amics per sempre». Per això, va voler fer un agraïment a totes les entitats i institucions que l’han fet possible: Ampans, BBVA i la Fundació Antigues Caixes Catalanes, i a la universitat, per l’ampliació de les opcions formatives adreçades a aquest col·lectiu.
En l’acte, també hi va intervenir Maria Siuraneta Toldrà, patrona de la Fundació Antigues Caixes Catalanes, que va qualificar Universi+ com la «culminació d’un repte i la celebració de l’èxit protagonitzat per tot l’estudiantat del programa». Un èxit que, va dir, és compartit entre totes les institucions que impulsen el programa, els docents i l’alumnat i que és un exemple de com «nodrir la societat de valors, fer-la inclusiva i fomentar el talent juvenil».
En representació del BBVA, va intervenir Cristina González Barro, directora del Centre de Banca de Clients de l’entitat bancària a Manresa. Adreçant-se a l’alumnat, els va dir que era un dia «per felicitar-se, per sentir orgull de tot el que han experimentat a la universitat». González Barro va posar en valor tots els aprenentatges que s’emporten d’aquesta «aventura»: el valor de l’esforç i de la constància, aprendre a preguntar, demanar ajuda i ajudar els altres, l’humor, la importància del grup, la convivència i l’acceptació de la diferència.
També va intervenir Lluís Sánchez Seuba, president de la Fundació Ampans, que va posar de relleu l’esforç de tot l’alumnat que ha participat en el programa. «Sou honorables en tots els sentits», els va dir, i va destacar que «sou un exemple que a la societat encara hi ha persones amb actitud i ganes d’aprendre cada dia».
Va tancar l’acte la vicerectora del Campus Manresa de la UVic-UCC, Sílvia Mas Sañé, que va parlar de la importància del programa Universi+ dins de la institució. Universi+, va dir, és una iniciativa que s’emmarca en la voluntat de la universitat de ser inclusiva i útil, oberta a tothom i de donar servei a totes les persones i col·lectius. Per això, va explicar, UManresa aposta per oferir «programes singulars i únics perquè tothom s’hi senti a casa seva». Va aprofitar la seva intervenció per felicitar els protagonistes de l’acte pel seu «esforç, perseverança, ganes d’aprendre i de créixer i de superar reptes i límits». Adreçant-se a l’alumnat, els va assegurar que «ens ajudeu a ser una universitat millor, més rica, més diversa, més humana i també més feliç».
80 persones en les diferents activitats
Els canvis que s’han introduït en les darreres edicions del programa s’han traduït en un increment de les persones que han participat en les diferents accions formatives adreçades a aquest col·lectiu que, des d’aquest curs, han tingut moltes més opcions per acollir-s’hi gràcies a un nou programa de formació contínua. Així, a les 18 persones que segueixen el programa inicial de l’Universi+, s’hi han sumat les 58 que han participat en els cursos de formació contínua d’habilitats digitals, fotografia i història dels diners. A més, 5 persones han participat en l’Universi+ Plus, una activitat que integra l’alumnat d’Universi+ en un programa dels estudis del grau en Mestre d’Educació Infantil per treballar propostes educatives vinculades als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). Aquest ha estat el segon any que s’ha fet aquest treball conjunt, una experiència innovadora que es va presentar en un congrés internacional sobre programes universitaris per a persones amb discapacitat intel·lectual a Cork (Irlanda). Finalment, pel que fa a xifres de participació, la universitat va aconseguir aplegar 53 persones a la trobada anual, a la qual s’hi conviden tant els alumnes actuals com totes les persones que han passat pel programa al llarg de la seva història. Amb només dos anys, aquesta trobada ha esdevingut un important espai de vinculació dels exalumnes amb la universitat.
La satisfacció de l’alumnat amb totes aquestes activitats i propostes formatives és molt alta. En una escala de l’1 al 5, l’activitat més ben valorada, amb un 4,9, és la trobada; seguida dels cursos de formació continuada, que han rebut un 4,8 de mitjana; i un 4,6 pel que fa al curs inicial.
D’altra banda, el 93% de les persones que van participar en la trobada anual van afirmar que tenien interès a continuar la seva relació amb la universitat fent-hi cursos de formació contínua.
Altres aspectes que han estat molt ben valorats de les activitats dutes a terme aquest curs han estat la visita que es va fer a l’empresa Avinent, dins del mòdul d’Economia i Empresa, i l’assistència a la representació del ballet “El Trencanous” al Kursaal, dins del mòdul de Gaudir i Participar de la vida cultural.
Canvis de cara a la propera edició
La novena edició del programa Universi+ es posarà en marxa el proper mes d’octubre. De fet, en els propers dies es farà la selecció de l’alumnat que hi podrà participar. Aquesta novena edició incorporarà alguns canvis importants, com el fet que el curs inicial es redueixi a un sol curs amb classes setmanals i no quinzenals, com es feien fins ara. A més, pel que fa al contingut, s’hi incorporaran nous continguts vinculats al lideratge, que es desenvoluparan amb la col·laboració de la Càtedra de Lideratge en Valors. També s’hi treballarà l’educació emocional i, en algunes sessions, s’hi incorporarà la metodologia de la simulació, una de les eines d’aprenentatge transversal a totes les formacions que imparteix UManresa a través de la metodologia pròpia desenvolupada pel Centre d’Innovació en Simulació, el CISARC.