Vés al contingut

Notícies

Imagen

Una nena jugant amb una de les propostes que es poden trobar a l'Explora 0-3

UManresa obre Explora 0-3, un espai perquè infants des dels sis mesos fins als 3 anys juguin amb propostes de ciència i experimentació

Experimentar amb materials naturals o amb una taula amb forats de diferents formes i mides, estirar gomes de diferents forces, manipular saquets amb diverses textures o jugar amb rampes i amb balances. Aquestes són les primeres propostes de ciència i experimentació que es trobaran les famílies amb infants d’entre sis mesos i tres anys que passin per l’espai Explora 0-3, l‘espai per impulsar l’educació científica a les primeres edats que posa en marxa UManresa. Explora 0-3 forma part de les instal·lacions de l’escola bressol Upetita i complementa les propostes d’experimentació i ciència per a infants fins als 8 anys que funcionen al Lab 3-6 i al Lab 6-8. El nou espai Explora 0-3, que va estrenar-se amb una prova pilot durant la passada Festa Major, obrirà portes de manera regular a partir de demà dimarts, 8 de novembre. Per assistir-hi caldrà inscriure’s prèviament. 

Propostes dissenyades des del coneixement de docents i dels futurs mestres

Totes les propostes de les quals podran gaudir els infants són resultat del treball de l’equip educatiu de l’escola bressol Upetita, dels docents del grau en Mestre d’Educació Infantil i del CFGS d’Educació Infantil i de les alumnes que fan les pràctiques en tots els espais de ciència de la Universitat. En tots els casos, són propostes que persegueixen que els infants més petits s’iniciïn de manera natural en la ciència a partir del contacte amb material apte per a aquestes edats i amb reptes de diverses dificultats que poden assolir infants fins als 3 anys. De fet, el conjunt de propostes que hi ha ara poden anar variant a partir de noves idees i aportacions de totes les persones vinculades als diferents Lab d’UManresa.

Què hi haurà a l’Espai Explora 0-3?

Un dels elements a disposició dels infants que hi ha actualment a l’espai és una taula d’experimentació amb material natural. Es tracta d’un espai per fer transvasaments, per cobrir la necessitat d’omplir i buidar recipients o de filtrar materials. En aquesta taula hi ha estris de diferents mides i textures, recipients i objectes per agafar material, tot absolutament innocu, sense que comporti cap risc per a les criatures.

En una segona taula, els infants trobaran forats de diferents mides per posar-hi objectes a dins. Objectes semblants però deformables i no deformables, pesats o lleugers, de diverses formes i mides que permeten que l’infant experimenti si caben o no caben al forat i com es poden recuperar un cop són dins.

Altres propostes que ofereix l’espai Explora són un conjunt de gomes de diverses formes perquè els infants comprovin què passa si les estiren, quines costen més d’estirar i què passa si les manipulen amb el cos. També hi trobaran saquets sensorials perquè parin atenció al contingut que hi ha dins, la textura que tenen, el seu pes o si fan algun soroll quan es manipulen. 

L’Explora 0-3 es completa amb un circuit de rampes per fer-hi baixar objectes diversos i experimentar com llisquen y amb un joc de balances per carregar-hi peces sense que caiguin a terra. 

Una proposta pensada perquè infants i adults gaudeixin experimentant

L’Explora 0-3 obrirà els dimarts i dimecres en dos torns: de 16 h a 16.45 h i de 17 h a 17.45 h. Per anar-hi caldrà fer una inscripció prèvia, que té un cost de 5 euros per infant acompanyat d’un adult. Està pensat com un espai on els infants i els acompanyants gaudeixin d’una estona d’exploració i descoberta, que puguin moure’s lliurament per totes les propostes en funció del seu interès i actuar-hi lliurement, amb l’únic requisit de respectar els materials per no fer-los malbé. Per aconseguir una experiència agradable de contacte amb la ciència, es limitarà l’accés a un màxim de 8 infants per torn. 

Quan les famílies arribin a l’espai, les responsables de l’Explora 0-6 oferiran una breu introducció sobre el funcionament i les intencions educatives de les propostes abans que els infants comencin a jugar. Abans de finalitzar l’activitat es farà un tancament conjunt per reflexionar i comentar aspectes interessants sobre com han actuat els infants mentre eren a l’espai. 
 

Comparteix a les xarxes:

Contacta'ns

Si tens alguna qüestió, nosaltres tenim la resposta

Contacte