Vés al contingut

Notícies

Imagen

Una de les dues taules de la xerrada de Manresa per la Marató 2022

UManresa i Althaia se sumen a La Marató de TV3 amb una xerrada per conscienciar sobre les malalties cardiovasculars

UManresa ha acollit aquest dimarts, 13 de desembre, una xerrada emmarcada en els actes de Manresa per La Marató amb l’objectiu de conscienciar sobre les malalties cardiovasculars, que enguany són el tema central de La Marató de TV3, que se celebra el proper 18 de desembre. La xerrada la van organitzar conjuntament Althaia i UManresa. Amb el títol “Avenços en la prevenció, tractament i pronòstic de les malalties cardiovasculars”, va comptar amb la participació de professionals d’Althaia i de l’Institut Català de la Salut i també va recollir l’experiència de testimonis que han patit la malaltia.  

Un dels objectius de la xerrada era conscienciar sobre les diferents malalties que tenen incidència en la salut cardiovascular, com la hipertensió arterial, l’angina de pit, l’infart de miocardi, la insuficiència cardíaca o l’accident cerebrovascular o ictus. També pretenia difondre els últims avenços en el tractament d’aquestes malalties. En aquesta primera part de la taula rodona hi van participar el Dr. Gabriel Vázquez, cap del Servei de Cardiologia d’Althaia, la Dra. Núria Matos, neuròloga de la institució, i la Dra. Núria Córcova, cirurgiana vascular també d’Althaia.
La segona part de la xerrada es va dedicar a parlar de la prevenció i la implicació dels pacients i la ciutadania i hi van intervenir Bárbara González, infermera de Rehabilitació Cardíaca i prevenció secundària  i gestora de casos d’Althaia i professora col·laboradora de la UManresa, i Gemma Arnau, infermera de l’ICS que fa seguiment del malalt crònic i prevenció de risc vascular a l’EAP Artés. Aquesta part de la xerrada va comptar amb el testimoni de dues persones que han patit una malaltia cardiovascular.

Les malalties cardiovasculars

Les malalties cardiovasculars, que inclouen les que afecten el cor i el sistema vascular  -artèries i venes- són la principal causa de mort als països desenvolupats.

Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), les malalties cardiovasculars provoquen la mort de 17,9 milions de persones l’any i són responsables del 32% de les defuncions d’arreu del món. Al nostre territori, d’acord amb dades del Departament de Salut, l’any 2018 les malalties de l’aparell circulatori van esdevenir la primera causa de mort en el cas de les dones i la segona en els homes, i els resultats de l'Enquesta de Salut de Catalunya (ESCA) 2020 revelen que la pressió alta i el colesterol elevat són els principals problemes de salut de la població de 15 anys o més.

Les xifres de mortalitat se sumen al seu caràcter crònic, fet que impacta directament sobre la qualitat de vida dels pacients i genera dependència, risc de complicacions i uns costos sanitaris i socioeconòmics molt elevats. Tot això les converteix en un important problema de salut pública.

La majoria de les malalties cardiovasculars es poden prevenir amb l’adopció d’un estil de vida saludable que redueixi els factors que augmenten el risc de patir-les. Això inclou mantenir una alimentació sana i equilibrada, fer activitat física regularment i evitar el consum de tabac, entre d’altres.
 

Comparteix a les xarxes:

Contacta'ns

Si tens alguna qüestió, nosaltres tenim la resposta

Contacte