Vés al contingut

Grau en logopèdia, uns estudis amb projecció de futur

Imagen

grau en logopèdia
13/01/2022

L’oferta formativa de les universitats inclou múltiples possibilitats, el que sovint dificulta la presa de decisions sobre els estudis a escollir. Donada la importància que tindrà aquesta decisió en el futur de la persona, serà important disposar d’informació rellevant al respecte de l’àmbit que suscita més interès. Si estàs pensant estudiar el grau en logopèdia, et destaquem les informacions clau que necessites conèixer per ajudar-te a decidir.

1. Què és la logopèdia?

És una disciplina dinàmica i en contínua evolució que s’encarrega de prevenir, avaluar, diagnosticar, tractar i investigar patologies, trastorns i dificultats de la comunicació, el llenguatge, la parla, la veu, l’audició, la lectoescriptura i altres funcions orals, com la deglució o la masticació. 

2. Quines són les sortides professionals de la logopèdia?

Les i els logopedes són professionals sanitaris que poden desenvolupar la seva activitat en diferents àmbits: social, sanitari i educatiu. Alguns dels contextos on s’ubiquen són:

  • Unitats hospitalàries (otorrinolaringologia, foniatria, rehabilitació, cirurgia maxil·lofacial, neurologia, neuropediatria, psiquiatria, psicologia, etc.)
  • Centres d'atenció primària
  • Serveis sociosanitaris (centres geriàtrics, centres d'atenció precoç, centres de dia, atenció domiciliària, etc.)
  • Escoles d'educació especial
  • Centres de formació i docència de professionals de la logopèdia
  • Consultes privades
  • Mitjans de comunicació
  • Centres d'educació vocal i cant...


Per dur a terme la seva feina necessiten treballar de forma multidisciplinar amb altres professionals. Aquesta col·laboració té lloc tant amb altres professionals de l’àmbit de la salut (neuròlegs, otorrinolaringòlegs, odontòlegs, pediatres, geriatres, fisioterapeutes, etc.), com de l’àmbit educatiu (mestres, psicopedagogs, psicòlegs, etc.). 

3. Quines alteracions pot tractar un/a logopeda?

Les i els logopedes intervenen en totes les etapes de la vida (infància, adolescència, adultesa i senectut) i són especialistes en el tractament d’alteracions molt diverses com, per exemple, l’afàsia, la disàrtria, la disfàgia, la disfèmia, els trastorns de la veu, els trastorns del llenguatge escrit (lectura i escriptura), els trastorns del desenvolupament del llenguatge, els trastorns de la parla, els trastorns de l’aprenentatge, els trastorns miofuncionals (deglució atípica, ...), etc. 

A més a més, és una disciplina en contínua evolució que incorpora nous àmbits d’intervenció com ara el treball logopèdic amb població transgènere o la logopèdia estètica, entre d’altres. 

4. Projecció de futur

Existeixen diferents indicadors que demostren que la logopèdia és un àmbit professional a l’alça. Destaquem, a continuació, alguns d’ells. 

En primer lloc, els resultats del rànquing internacional Best Jobs que publica anualment la US News & World Report on posicionen la logopèdia en el sisè lloc de les professions sanitàries i en el vuitè a la categoria de “millors feines", sent la puntuació mitjana de 7,5 sobre 10 en els diferents indicadors contemplats (salari, mercat laboral, perspectives de creixement futur, estrès en el treball i conciliació familiar i laboral). 

En segon lloc, l’informe de l’AQU sobre la inserció laboral dels graduats i graduades de les universitats catalanes, que posa de manifest que el 93% dels logopedes estan treballant als tres anys de finalitzar els seus estudis; dada que s’ha mantingut per sobre del 90% en els darrers anys. 

I, finalment, el temps que triguen a trobar feina els i les logopedes acabats de titular, el qual no supera els tres mesos en el 63% dels casos. 

5. Satisfacció dels i les logopedes

Segons el mateix informe de l’AQU els i les logopedes, tres anys després de graduar-se, es mostren “molt satisfets” amb la seva feina, amb una puntuació de 8,5 sobre 10 pel que fa a la satisfacció general; i un 89% tornaria a triar els mateixos estudis. 

Sandra Espino, directora del Grau en Logopèdia de la Facultat de Ciències de la Salut del campus Manresa de la UVic-UCC.
 

Afegeix un nou comentari

Comparteix a les xarxes:

Contacta'ns

Si tens alguna qüestió, nosaltres tenim la resposta

Contacte