Vés al contingut

Deu consells per triar universitat

Imagen

selfie a la biblioteca

Triar universitat és una decisió transcendental. De fet, tan important com escollir un grau universitari és encertar en l'elecció del centre on cursar-lo. La clau d'una bona decisió es troba sempre en disposar d'informació suficient, de qualitat i contrastada amb les pròpies expectatives i necessitats. Però, quina informació és rellevant? On es pot trobar? Aquí teniu 10 consells que us poden ser útils a l'hora de triar universitat.

1.- Tria universitats que imparteixin el grau que t'interessa. Compara els plans d'estudis: una mateixa titulació pot ser molt diferent en funció del centre.

Un grau amb una mateixa denominació pot ser molt diferent en funció de la universitat on l'estudiïs. Per això, a més de buscar quines universitats imparteixen la titulació que t'interessa, és important que contrastis els plans d'estudis: quines assignatures inclouen, quin tipus de mencions o especialitzacions ofereixen. Informa't, també, de la modalitat en què s'imparteixen: presencial, semipresencial o online i valora pros i contres de cada una per escollir la que s'adapta millor als teus interessos. Explora, també, la possibilitat de cursar dobles titulacions o de simultanejar estudis.

D'altra banda, comprova quines altres titulacions imparteix la universitat. Això et donarà una idea dels seus àmbits d'expertesa. Formar-te en un entorn d'especialització té molts avantatges. Per exemple, totes les titulacions d'UManresa s'agrupen en tres àmbits: Educació, Ciències de la Salut i Empresa.

2.- Tria una universitat amb una nota de tall que s'ajusti a la teva.

La nota de tall és la nota de la darrera persona que accedeix a un determinat grau. Cada curs és diferent i no es coneix fins que finalitza el procés d'admissió a la universitat. Amb tot, la nota de l'anterior serveix d'orientació als estudiants que volen matricular-se a uns estudis ja que les variacions d'un any a un altre no solen ser molt substancials. La nota de tall només afecta l'accés els centres inclosos dins del procés de preinscripció universitària, entre els quals hi ha UManresa.

Quan hagis de triar universitat, mira d'ajustar la teva tria a les teves possibilitats reals d'accedir a un determinat grau. Si sol·licites plaça per a estudis amb una nota de tall del curs anterior molt per sobre de la teva nota d'accés, pots quedar-te sense plaça.

A UManresa, el curs 2023-204, el grau en Infermeria  va tenir una nota de tall de 8 i el grau en Fisioteràpia, de 6,86.

Campus UManresa

3.- Tria una universitat que tingui un cost econòmic que puguis assumir. No et fixis només en el preu. Busca informació sobre beques i ajuts.

Estudiar a la universitat té un cost en forma de matrícules i taxes acadèmiques. Trobaràs informació del preu de cada grau a les web de totes les universitats.  Tingues en compte, també, altres costos no directes però que també poden fer encarir la teva experiència universitària: els desplaçaments des de casa fins al centre o l'allotjament, si és que has de fer un canvi de residència durant el curs.

Informa't bé de les possibilitats d'accedir a beques d'estudi, tant les públiques, que atorga el Ministeri d'Educació, com les que ofereixen els mateixos centres universitaris. UManresa compta amb beques pròpies compatibles amb les públiques.

4.- Tria universitat pensant en com hi aniràs.

Pensa en com t'organitzaràs per anar a la universitat. Et desplaçaràs diàriament des de casa? Com hi aniràs amb transport públic? Tens bones combinacions? Si optes per un mitjà privat, voldràs compartir-lo?

En el cas que decideixis canviar el teu lloc de residència durant el curs, pensa en el tipus d'allotjament que s'adapta més a les teves possibilitats i necessitats: una residència d'estudiants, un pis compartit, un pis d'ús individual...

A UManresa, facilitem la feina de planificar tot el que té a veure amb l'allotjament i el transport amb un espai específic a la web.

Allotjament i transport a UManresa

5.- Tria una universitat amb instal·lacions que et garanteixin una experiència acadèmica i personal memorable.

L'experiència universitària és molt més que classes convencionals. Uns bons equipaments per a la formació pràctica, per a l'estudi, per al treball en grup són essencials perquè el teu pas per la universitat sigui al màxim de profitós i memorable.

Aprofita les jornades de portes obertes per conèixer de primera mà els diferents espais i instal·lacions de la universitat. En alguns casos, també pots demanar hora de visita personalitzada.

Demana hora per visitar individualment UManresa

6.- Tria una universitat que ensenyi com a tu t'agrada.

Dues classes d'una mateixa matèria poden ser ben diferents en dos centres universitaris diferents. Mentre en alguns s'utilitza principalment la lliçó magistral de caire teòric, en altres, es posa l'accent en el component pràctic. Has de tenir clar quin tipus d'ensenyament s'adapta millor a la teva manera d'aprendre per gaudir i aprofitar al màxim la teva experiència universitària. Sovint, les webs de les universitats inclouen informació sobre la seva metodologia. Contrasta-la parlant amb estudiants que estiguin cursant els estudis.

Informa't també del nombre d'alumnes per classe. Et donarà una idea del nivell de personalització de l'ensenyament que pots rebre en cada universitat.

Dos dels trets diferencials del model pedagògic d'UManresa són, d'una banda, la connexió entre teoria i pràctica, amb un ús intensiu de la simulació per entrenar habilitats professionals; i, d'altra banda, la personalització de l'ensenyament, amb grups-classe reduïts d'entre 20 i 60 alumnes i la figura d'un tutor que acompanya i assessora l'estudiant al llarg de tota la seva estada a la Universitat.

Classe de fisioteràpia

7.- Tria una universitat amb prestigi.

La bona feina de les universitats en matèria de docència, recerca o internacionalització, entre altres, es reflecteix en diferents rànquings. Són una manera objectiva de mesurar la qualitat de la formació que ofereixen. També el prestigi i trajectòria del seu professorat et pot ajudar en la tria del centre universitari.

UManresa és un campus de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya que se situa en el THE World University Ranking com a 4a universitat catalana i la 6a espanyola. En aquest mateix rànquing, és la 3a universitat jove catalana i la 131ena jove mundial.

Més informació del THE World University Ranking

8.- Tria universitat pensant en la teva futura inserció laboral.

El tipus d'activitats que realitzes durant el teu pas per la universitat va construint mica en mica la teva futura ocupabilitat. Comprova si el pla d'estudis inclou pràctiques o estades a l'empresa i si la universitat manté relacions de col·laboració amb l'entorn professional que facilitin la connexió entre el que s'estudia a l'aula i la realitat laboral.

UManresa treballa de manera especial la cooperació amb els entorns professionals de referència de cada titulació (teixit empresarial, centres educatius i hospitals i centres de salut). Per això, la inserció laboral dels seus titulats se situa per sobre del 98%, al cap de dos anys de graduar-se. Programes com el Prèmium dels graus en ADE i en Gestió de la Societat Digital d'UManresa són claus per fer-ho possible.

9.- Tria una universitat que et permeti gaudir d'una experiència internacional.

Les experiències internacionals també són un plus de la formació universitària. Informa't sobre els convenis de col·laboració amb universitats internacionals que té cada centre. Explora també quines altres experiències internacionals sense mobilitat t'ofereix la universitat (grups de treball online o assignatures compartides amb estudiants d'altres centres estrangers, per exemple).

Programes de mobilitat internacional d'UManresa

10.- Tria una universitat que t'ofereixi un plus en forma de serveis i d'experiències.

Algunes universitats t'ofereixen altres serveis complementaris que també enriqueixen l'experiència universitària: Servei d'Idiomes, activitat esportiva, activitat cultural (coral, colla castellera, etc.). És un element més a tenir en compte a l'hora de prendre la decisió.

Més informació de l'Escola d'Idiomes d'UManresa

Més informació sobre activitats i vida universitària a UManresa

llegint al campus

... i si t'equivoques, no passa res, sempre pots reconduir la teva decisió.

A vegades, passa. No l'encertes a la primera. Si, un cop a la universitat, t'adones que no és el que t'esperaves, pots canviar de centre, el curs següent. En alguns casos, pots demanar un trasllat d'expedient (si tens un mínim de 30 crèdits que es puguin reconèixer en el nou pla d'estudis). En altres, caldrà que tornis a fer la preinscripció universitària i triar un nou centre.

A UManresa, tenim alumnes que, després de provar altres universitats, han decidit que la nostra proposta els ofereix una millor experiència tant acadèmica com personal. Són alumnes com la Clara Marquilles, estudiant d'ADE, que està encantada d'haver canviat.

Afegeix un nou comentari

Comparteix a les xarxes:

Contacta'ns

Si tens alguna qüestió, nosaltres tenim la resposta

Contacte