Vés al contingut

El fisioterapeuta en l'atenció primària, una oportunitat per ser agent de salut comunitària

Imagen

Formació de futurs fisioterapeutes a UManresa
08/02/2024

Fa poc més d'un any que 350 fisioterapeutes es van incorporar als Centres d'Atenció Primària (CAPs) de Catalunya. Aquesta incorporació és notable, ja que fins a la data, aquesta figura no era present a l'atenció primària. Aquesta incorporació fa que  aquests professionals puguin anar més enllà de l'aplicació de tractaments individuals o de la programació de sessions grupals. Es presenta com una oportunitat única per convertir-se en veritables agents de la salut comunitària.

En aquest context, la persona fisioterapeuta, juntament amb altres professionals d'atenció primària, ha d'assumir el paper de defensor de la prevenció i la promoció de la salut a la comunitat. Educar, proporcionar eines i coneixements, promoure pràctiques saludables, dissenyar programes de prevenció davant factors de risc individuals i comunitaris, col·laborar amb professionals de diverses disciplines (medicina, infermeria, treballa socials, educació, entre d'altres) per oferir un enfocament integral de l'atenció a la salut són tasques de les quals, des d'ara, també se’n encarreguen les persones fisioterapeutes.

La tasca no és fàcil, ja que aquest paper i les competències requerides no s'han atribuït fins ara als i les fisioterapeutes al nostre país. Potser aquesta sigui la raó per la qual sovint el sistema es conforma amb què els i les fisioterapeutes als CAPs realitzin tractaments grupals i no participin activament en els projectes de salut comunitària. Tot i que els tractaments grupal sigui una forma indicada i costo efectiva per a tractaments específics, la veritable oportunitat que s'ofereix a la societat amb la incorporació dels fisioterapeutes als CAPS és la seva participació en els projectes de salut comunitària. Qui, si no és el fisioterapeuta, hauria de proporcionar als grups motors dels projectes de salut comunitària una visió experta del moviment, de l'activitat física com a prevenció o tractament, de la pedagogia del dolor i la rehabilitació proporcionada pel moviment i l'activitat?

Per aquest motiu, des de la Facultat de Ciències de la Salut de Manresa, creiem en aquesta nova figura del fisioterapeuta a l'atenció primària i en el seu potencial més enllà de realitzar tractaments grupals. Així doncs, des dels estudis de Grau en Fisioteràpia d'UManresa, treballem conscientment per capacitar els estudiants també per a aquesta nova necessitat del nostre territori fent professionals competents pels nous reptes professionals.

Júlia Jubany Güell, fisioterapeuta i directora dels estudis de Grau en Fisioteràpia de la Facultat de Ciències de la Salut de Manresa

Afegeix un nou comentari

Comparteix a les xarxes:

Contacta'ns

Si tens alguna qüestió, nosaltres tenim la resposta

Contacte