Vés al contingut

Notícies

Imagen

Acte de presentació de l'informe de l'Observatori de la Recerca de la Catalunya Central

Les dades de 2020 de l’Observatori de la Recerca de la Catalunya Central constaten el creixement de la investigació al territori

La recerca i la investigació a les comarques de l’Anoia, el Bages, el Berguedà, el Moianès, Osona i el Solsonès van fer un salt qualitatiu durant l’any 2020. Així es desprèn de l’informe de l’Observatori de la Recerca de la Catalunya Central, una iniciativa impulsada per la Biblioteca del Campus Universitari de Manresa i l’Escola Universitària Superior Politècnica de Manresa (UPC) que es va presentar ahir al campus Manresa de la UVic-UCC. L’informe recull, entre altres dades, que en aquest territori es concentren fins a 225 agents que fan recerca i que l’import destinat a aquesta suma 18,4 milions d’euros. També comptabilitza fins a 720 investigadors, el 57,9% dels quals són dones, l’existència de 29 doctorats industrials, de 403 contractes de transferència i 487 projectes de R+D+I.

Com a resultats de l’activitat investigadora, l’Observatori recull que durant el 2020 es van crear 5 empreses, es van fer 729 publicacions, es van defensar 36 tesis doctorals, es van sol·licitar 117 patents internacionals i s’han posat en marxa 75 assajos clínics.

La presentació d’aquestes dades es va fer en el decurs d’un acte a les instal·lacions d’UManresa que va comptar amb la presència de la vicerectora del campus Manresa de la UVic-UCC, Sílvia Mas, la directora de la Biblioteca del Campus Universitari, Montserrat Méndez, el consultor en informació científica, Llorenç Arquimbau, el director de l’Escola Universitària Politècnica de Manresa, Pere Palà, i l’enginyer industrial i especialista en investigació, Pere Condom-Vila, que va impartir una breu xerrada sobre ciència, tecnologia i startups.

La vicerectora del campus Manresa de la UVic-UCC, Sílvia Mas, va qualificar l’observatori com “un bon termòmetre de l’activitat investigadora del territori”, una activitat que va dir ha de servir per donar resposta als reptes de la societat perquè la investigació ha de servir “per fer un món més just, més ètic i més sostenible”. 

Llorenç Arquimbau va ser l’encarregat de presentar les dades de l’Observatori corresponents a l’any 2020. Arquimbau va constatar el salt qualitatiu que s’observa des que fa deu anys es va iniciar aquesta tasca de recopilació de dades sobre la investigació al territori. Va destacar la transversalitat de les dades recollides, ja que incorpora informació de les empreses innovadores i emergents. Segons Arquimbau, la pandèmia “ha posat de manifest la importància de les activitats científiques i tecnològiques per a la societat” i tot i que els indicadors mantenen una tendència de creixement “caldria mantenir-la de forma sostinguda en el temps”.

Un altre aspecte destacat de l’informe és la capacitat de cooperació de la recerca a la Catalunya Central, ja que un 79% de les publicacions es fan en col·laboració amb autors d’altres institucions espanyoles i un 46% amb institucions internacional. Aquesta col·laboració institucional és més acusada als centres universitaris i als centres de recerca tecnològics. 
 

Comparteix a les xarxes:

Contacta'ns

Si tens alguna qüestió, nosaltres tenim la resposta

Contacte