Vés al contingut

Notícies

Imagen

pla igualtat umanresa

UManresa presenta el Pla d’Igualtat 2022-2025 de la UVic-UCC, el primer elaborat entre les quatre entitats federades

La Unitat d’Igualtat del campus Manresa de la UVic-UCC ha presentat internament i ha fet públic a la pàgina web el III Pla d’Igualtat de la UVic-UCC, el primer de la federació universitària que s’ha elaborat amb la participació de representants de les quatre entitats federades: la Fundació Universitària Balmes, la Fundació Universitària del Bages, la Fundació d’Estudis Superiors en Ciències de la Salut i la Fundació Privada Elisava. El document, aprovat el passat mes de desembre, contempla 29 objectius que es materialitzen en 79 accions per desenvolupar entre aquest any 2022 i l’any 2025. Per part d’UManresa, en l’elaboració del document, hi ha participat una representació diversa de persones dels deganats, el departament de Gestió de Persones, el departament de Recerca i Innovació, el departament de Comunicació i Màrqueting i de la Unitat d’Igualtat. 


De les dades recollides en el Pla pel que fa a la Fundació Universitària del Bages es constata una presència superior de dones en el seu conjunt tret d’algunes àrees en què la tendència es troba invertida. Als Òrgans de Govern, destaca la presència de dones a la Facultat de Ciències Socials, que representen el 67% del total, mentre que al Patronat de la Fundació representen només el 33%. Pel que fa al Personal Docent Investigador, predominen les dones, amb un 59%, tot i que en l’àmbit de la recerca, les seves publicacions representen només el 21%. L’àmbit on hi ha més presència femenina a la universitat és entre el Personal d’Administració i Serveis, amb un 73% del total. Per contra, només un 33% de les direccions d’àrea són dones, només un 17% treballen a l’àrea d’infraestructures i només un 20% ho fan a l’àrea TIC. Pel que fa a l’alumnat, més de la meitat són dones: un 69% a la Facultat de Ciències Socials, un 68% en la formació continuada i un 66% en estudis de Ciències de la Salut.

El Pla d’Igualtat defineix set àmbits d’actuació: Igualtat d’oportunitats i responsabilitat social; Activitat acadèmica: recerca i docència; Comunicació, imatge i llenguatge; Representació i participació institucional de les dones; Accés, promoció i desenvolupament professional; Corresponsabilitat en la vida laboral, personal i familiar; i Política de prevenció i erradicació de la violència de gènere.

En el primer dels àmbits, els objectius que es proposen són potenciar la política d’igualtat i la perspectiva de gènere en l’estratègia i la cultura de l’organització universitària, procurar la implicació de tota la comunitat universitària en la igualtat real d’oportunitats a tots els nivells i procurar la participació de la UVic-UCC en aquelles iniciatives públiques o privades que tinguin com a objectiu la promoció de la igualtat en la societat.

En l’àmbit d’activitat acadèmica, els objectius recollits en el Pla són: Vetllar perquè la participació en la recerca sigui equilibrada des de la perspectiva de gènere analitzant totes les dades en relació al nombre de PDI (home/dona) a partir d’una ponderació pel nombre total de dones/homes PDI, conèixer i promoure la participació de dones en projectes de Transferència de Coneixement protegits, fer una anàlisi desagregada i ponderada per gèneres de la producció d’articles en revistes científiques, establir criteris en el càlcul de mèrits acadèmics que no penalitzin trajectòries interrompudes per conciliació, garantir la presència equilibrada entre dones i homes en la normativa relativa als criteris de composició de les comissions de selecció, avaluació i promoció, fomentar la recerca amb perspectiva de gènere, fomentar la perspectiva de gènere en els projectes de recerca i en la docència i crear mecanismes per equilibrar en termes de gènere l’accés de l’alumnat dels graus amb major biaix.

Pel que que fa a l’àmbit de la comunicació, la imatge i el llenguatge, el document proposa adoptar i vetllar per l’existència d’una perspectiva de gènere en la comunicació interna i externa de la UVic-UCC, promoure en el sí de la UVic-UCC la utilització d’una imatge corporativa amb perspectiva de gènere i la utilització del llenguatge inclusiu i no sexista en totes les comunicacions internes i externes de la UVic-UCC, siguin escrites, en imatge o en format audiovisual i difondre les actuacions previstes i les realitzades al III Pla d’Igualtat així com totes les accions que en matèria d’igualtat i de perspectiva de gènere es duguin a terme a la UVic-UCC.

Els objectius de l’àmbit de la representació i participació institucional de les dones són fomentar la representativitat de les dones en tots els àmbits, les categories i els nivells d’organització universitària, facilitar que les dones s’incorporin als òrgans de govern i desenvolupar accions que afavoreixin la presència igualitària d’ambdós sexes a les diferents titulacions (oficials i pròpies) de la UVic-UCC.

En l’àmbit de l’accés, promoció i desenvolupament professional, el Pla proposa garantir que es compleixi el principi d’igualtat d’oportunitats en totes les fases dels processos d’accés, selecció i promoció del personal; garantir que no es produeixin actituds sexistes o tracte discriminatori en les condicions laborals; comprovar que no hi ha discriminació per raó de gènere en l’organització del treball; i introduir la perspectiva de gènere en la valoració de la salut i dels riscos psíquics i socials.

Pel que fa a l’àmbit de corresponsabilitat en la vida laboral, personal i familiar, el Pla d’Igualtat estableix com a objectiu facilitar que totes les persones de la comunitat universitària puguin conciliar la feina o l’estudi amb la vida personal i familiar.

Finalment, les propostes per a l’àmbit de la política de prevenció i erradicació de la violència de gènere que planteja el document són fer prevenció i detecció precoç de situacions de discriminació i violència de gènere. 
 

Comparteix a les xarxes:

Contacta'ns

Si tens alguna qüestió, nosaltres tenim la resposta

Contacte