Vés al contingut

Notícies

Imagen

El director general de la Fundació Universitària del Bages, Valentí Martínez, i la vídua de Josep Maria Aloy, Fina Tàpias, signant el conveni de cessió del llegat a la Universitat

UManresa es farà càrrec dels 8.000 llibres de literatura infantil i juvenil del fons de Josep Maria Aloy

El fons de literatura infantil i juvenil que va reunir Josep Maria Aloy (Manresa, 1948 -2020) al llarg de la seva vida formarà part de la biblioteca especialitzada que s’ubicarà a l’edifici FUB 4 – Educació, actualment en construcció. La família ha decidit fer donació d’aquest fons, integrat per 8.000 llibres, a la Fundació Universitària del Bages. Així consta en el conveni que han signat avui la vídua d’aquest expert en literatura infantil i juvenil, Fina Tàpias Caus, i el director general de la Fundació Universitària del Bages, Valentí Martínez Espinosa, just abans de l’acte “Recordant Josep Maria Aloy, l’home que regava els llibres”, que s’ha fet a la sala d’actes de la Fundació Universitària del Bages.

En el conveni, la institució universitària es compromet a catalogar el fons, a conservar-lo i a posar-lo a disposició de mestres i educadors amb la finalitat de promoure la lectura entre infants i joves. L’espai on s’ubicarà el fons durà el nom de l’escriptor i expert. 

Està previst que aquests prop de 8.000 volums de literatura infantil i juvenil, la majoria dels quals són en català, formi part del centre de documentació en educació que hi haurà al nou edifici. Aloy va començar el fons a finals dels anys 80, quan els editors van començar a fer-li arribar publicacions de literatura infantil i juvenil. Algun any havia arribat a rebre'n prop de 300 títols.

En aquests moments se n’ha signat el conveni de cessió, però no serà fins que s’hagin completat les obres del nou edifici que s’hi farà el trasllat dels llibres. El fons conviurà amb tots els serveis de la universitat dedicats a l’educació que confluiran en el nou edifici: els estudis de Grau i de CFGS en Educació Infantil; el centre per a la promoció, divulgació i recerca de l’educació científica a les primeres edats, el Lab 0-6; el Centre d’Innovació i Formació en Educació (CIFE) i com a novetat, una llar d’infants vinculada als estudis. 

Una cessió fidel al sentir de Josep Maria Aloy

“Si el Josep Maria fos viu, consideraria la proposta com una alternativa vàlida per al seu llegat?” és la pregunta que es va fer Fina Tàpias quan es va plantejar la donació del fons a la Fundació Universitària del Bages. Tàpias ha dit que “segurament li faria rau-rau a la  panxa, però sé del cert que estaria orgullós de cedir-lo al servei de mestres, estudiosos, alumnes i públic en general”. Segons la vídua d’Aloy, “no podia ser més adient que el gruix més ampli del seu llegat quedi dipositat en l’espai de formació de futurs mestres d’educació infantil i primària i concretament, a Manresa”. La cessió, ha afegit, “és honesta i fidel al sentir del Josep Maria”.

En nom de la comissió Josep M. Aloy, Jordi Estrada ha explicat que el criteri que s’ha seguit en la cessió de tot el seu llegat literari ha estat sempre molt clar: contribuir a l’estudi, la promoció i la divulgació de la literatura infantil i juvenil i fer-ho vetllant perquè el material sigui accessible a persones que el puguin fer servir. Estrada ha dit que “una biblioteca no és un temple, sinó un taller i que els llibres han de ser llegits” i ha agraït la generositat de la universitat de fer-se càrrec d’aquest fons. 

De la seva banda, Montserrat Pedreira, directora del grau en Mestre en Educació Infantil ha agraït a la família aquesta donació. Una donació que coincideix en el temps amb la construcció del nou edifici FUB 4 – Educació, que centralitzarà tota l’activitat i els serveis relacionats amb l’educació de la Universitat. Pedreira ha explicat que ja es preveia que el nou edifici disposés d’un Centre de Documentació que s’aniria enriquint amb publicacions, però que gràcies a la donació començarà a funcionar amb un fons de primer nivell. La directora del grau ha posat de relleu que la ubicació del fons en aquest centre farà que futures mestres, que han de promoure que els infants siguin lectors i que tinguin contacte amb la lectura, tindran un ampli fons de llibres a l’abast. A més, segons Pedreira, disposar d’aquests títols permetrà que la Universitat pugui fer una de les tasques que li és encomanada: la transferència de coneixement. 

Un acte de record per a "l’home que regava els llibres"

La signatura del conveni s’ha fet el mateix dia que la universitat ha acollit l’acte organitzat per la Comissió Josep M. Aloy per recordar la figura d’aquest expert en literatura infantil i juvenil. Un acte durant el qual s’ha anunciat la publicació, abans de Sant Jordi de 2022,  d’un recull de relats, poemes i il·lustracions en el seu record que es titularà “L’home que regava els llibres”. En l’acte han intervingut la directora del grau en Educació Infantil, Montserrat Pedreira, el bibliotecari i membre de la comissió Josep M. Aloy, Pep Molist, que n’ha glossat la figura a més de posar en valor la quantitat i qualitat del fons bibliogràfic del llegat d’Aloy, una part del qual, el Fons Vallverdú, serà cedit a la Càtedra Màrius Torres de la Universitat de Lleida; Fina Tàpias, que ha explicat els motius pels quals la família ha decidit fer aquestes cessions; i la pedagoga, escriptora i il·lustradora Teresa Duran que ha parlat de la importància d’encomanar el gust per la literatura des de l’educació infantil i el llegat d’Aloy en aquest sentit. L’acte l’ha tancat la mestra, escriptora i pedagoga Marta Luna que ha parlat de les possibilitats de dinamització de la lectura que ofereix el llegat d’Aloy.

Divulgador i crític especialitzat

Josep Maria Aloy (Manresa 1948-2020) és conegut per la seva vessant de divulgador i crític literari en el camp de la literatura infantil i juvenil. Una part d’aquesta tasca la va fer a través del seu blog “Mascaró de Proa”, en el qual va escriure setmanalment entre els anys 2012 i 2019 i que va ser reconegut amb el Premi Aurora Diaz-Plaja l’any 2012.

Professionalment va exercir de mestre a l’escola Badia-Solé de Manresa. Durant més de trenta anys va treballar com a tècnic de Justícia Juvenil al Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya. És autor de diversos títols de narrativa infantil i juvenil, com “Renoi, quin conte!” (1996) i “Una picoreta estranya” (2000); de poesia infantil, com “La lluna, la Bruna”; com a especialista en l’obra de Josep Vallverdú, va fer de curador del recull “Contes en òrbita” (1991) i va escriure “Camins i paraules: Josep Vallverdú, l’escriptor i l’home” (1998) i “Retrats” (2013); en el camp dels estudis literaris és l’autor de “Et diran que llegeixis, Bernat. Mig segle de Literatura Catalana per a joves (1960-2010)”; i curador de les obres de Joana Raspall “Bestiolari de Joana Raspall” (2014), “Olor de maduixa” (2016) i “Amb sabates de molsa” (2018).
 

Comparteix a les xarxes:

Contacta'ns

Si tens alguna qüestió, nosaltres tenim la resposta

Contacte