Vés al contingut

Dona emprenedora: molt més que un percentatge creixent

Imagen

Foto de Darina Belonogova: https://www.pexels.com/ca-es/foto/assegut-sofa-bonic-posada-en-marxa-8373928/
20/11/2023

L'entorn empresarial contemporani ha experimentat una metamorfosi notable amb l'ascens progressiu de la figura de la dona emprenedora, qui, amb una perspectiva singular, ha aportat nous matisos a la manera de crear i dirigir negocis. D’aquesta manera, la figura dinàmica d'aquesta nova generació d'empresàries exhibeix diferències palpables respecte dels seus homòlegs masculins.  

Resiliència, empatia i responsabilitat social

Una característica distintiva que ressalta en la dona emprenedora és la seva resiliència davant dels obstacles i les adversitats. Estudis empírics, com els realitzats pel Global Entrepreneurship Monitor (GEM), han documentat que les dones emprenedores posseeixen una capacitat superior per afrontar els reptes i adaptar-se amb eficàcia a situacions adverses, consolidant-se com a líders amb millors prestacions sota pressió.  

Les habilitats comunicatives i l'empatia s'evidencien com a pilars fonamentals en el perfil de la dona emprenedora. Dotades de més capacitat que la mitjana per establir relacions significatives amb clients, treballadors i altres stakeholders empresarials, les dones empresàries sobresurten en la creació de xarxes i en l'establiment de col·laboracions a llarg termini, contribuint així al valor relacional que és intrínsec al seu èxit, ho diu així un recent estudi de BNP Paribas Global Entrepreneur, que també indica que una proporció significativa de dones empresàries manifesta la seva determinació de contribuir positivament a la societat mitjançant les seves empreses, integrant la responsabilitat social com a component intrínsec de la seva visió empresarial 

Contribució a entorns empresarials orientats al benestar

Malgrat els avenços envers la igualtat de gènere, l'accés al finançament continua sent un desafiament persistent per a les dones emprenedores. Les estadístiques del Banc Mundial revelen disparitats quant a la disponibilitat de finançament bancari entre dones i homes, impactant directament la capacitat d'obtenir finançament i recursos essencials per al desenvolupament dels seus negocis  

Addicionalment, l'equilibri entre treball i vida personal emergeix com una prioritat clau per a moltes dones emprenedores. Amb una consciència destacada de la importància d’harmonitzar les demandes professionals i personals, aquest grup d'empresàries forja entorns empresarials més flexibles i orientats al benestar, influenciant, d'aquesta manera, la cultura empresarial en general. Aquest punt tindrà un efecte a llarg termini que tot fa pensar que serà més que positiu en el sentit de tenir organitzacions més amables, flexibles i conscients de l’entorn que les abraça.  

En síntesi, la dona emprenedora emergeix com una força impulsora única dins del marc empresarial actual, amb característiques distintives que se situen com a agents de canvi i innovació. La seva resiliència, habilitats comunicatives, compromís amb la sostenibilitat, lluita per l'accés al finançament i prioritat en l'equilibri entre treball i vida personal constitueixen elements crucials que delineen la seva contribució singular al teixit empresarial contemporani. 

Marc Bernadich Màrquez, degà de la Facultat de Ciències Socials de Manresa i director dels estudis d'Empresa

 

Afegeix un nou comentari

Comparteix a les xarxes:

Contacta'ns

Si tens alguna qüestió, nosaltres tenim la resposta

Contacte