Vés al contingut

Projectes

Projectes de recerca

ImpactLAB

La recerca s'enfoca a avaluar l'efecte d'iniciatives pedagògiques adreçades a l'educació científica inclusiva de centres escolars als espais de ciències amb laboratoris de lliure elecció per a la primera infància. L'objectiu és analitzar com aquestes iniciatives impacten l'aprenentatge de nens de 3 a 6 anys, així com les estratègies d'ensenyament dels mestres. A més, es vol mesurar la seva influència en la inclusió i l'equitat de gènere, basant-se en coneixements previs de projectes similars. El propòsit final és millorar la qualitat educativa de les institucions participants i promoure canvis institucionals per a més inclusió i equitat de gènere en l'educació científica en l'àmbit nacional.

Bages Ciència Ciutadana

El projecte té com a objectiu involucrar a la ciutadania en un procés científic d’observació, identificació i anàlisi dels reptes socials que envolten al nostre territori, amb la intenció de generar solucions viables als reptes plantejats. La captació i sensibilització de la ciutadania es fa mitjançant una col·laboració amb CLAM, Festival Internacional de Cinema Social de Catalunya, dins del cicle “Les Altres Alcarràs”, que aborda els reptes vinculats a la ruralitat i, en el cas específic del projecte, l’envelliment en entorns rurals. A partir d’aquesta primera aproximació el projecte compta amb dos fases més per seguir treballant amb els plantejaments iniciats.

PECT BAGESS

PECT BAGESS té un doble objectiu: Per una banda millorar la qualitat de vida i afavorir la inclusió social del col·lectiu de persones amb dependència i malalties cròniques, fent-les agents actius de la seva pròpia salut. Per altra banda, vol impulsar una transformació econòmica de la comarca centrada en la transició digital del sector salut i social tant públic com privat, que el faci més competitiu, sostenible, resilient i amb una ocupació de qualitat.

La finalitat és la creació d’un ecosistema dinàmic en salut digital al Bages que, amb la col·laboració de diverses entitats del territori, i a través de la recerca i implementació de solucions digitals integrals i innovadores, generi un nou model d'atenció en salut i social més eficient i de qualitat a la comarca, i que sigui exportable a altres territoris en forma d’agenda compartida.

Communities for Sciences

C4S és un projecte europeu participat per institucions de 8 països i liderat per UManresa que estudia i avalua estratègies per promoure un enfocament inclusiu de l’educació científica. Treballa amb infants i joves d’entre 0 i 16 anys de comunitats en situació de risc de vulnerabilitat i les seves famílies.

Hi participen espais educatius i escoles, museus i associacions de la ciutat. Incrementa la consciència institucional i social sobre les pràctiques científiques educatives no-inclusives o discriminatòries i ofereix eines per corregir-les. També promou el compromís per l’educació científica inclusiva amb la participació activa i la visibilització de persones científiques de comunitats en situació de risc de vulnerabilitat.

 

Influència del confinament degut a la COVID-19 en el consum de substàncies i addiccions comportamentals en una cohort d'estudiants de secundària

L'objectiu principal del projecte és estimar el consum de substàncies psicoactives i de comportaments addictius en una cohort de joves escolaritzats de 12 a 18 anys de la Catalunya Central i analitzar els canvis en el consum i els comportaments addictius durant la pandèmia per COVID-19 així com els determinants socials de la salut associats a aquests canvis i tenint en compte la perspectiva de gènere.

eHealthinking

Plataforma d'emprenedoria centrada en el desenvolupament i acceleració de projectes tecnològics d'alt impacte en salut i social. Acompanyem a emprenedors en la seva aventura de desenvolupar un producte o servei de profit per a les persones que viuen amb dependència o cronicitat.

 

MAP+ Medicina i Atenció Personalitzada

MAP+ és una iniciativa que suma l’expertesa de diferents institucions per impulsar un hub d’innovació i tecnologia al servei de la medicina i l’atenció personalitzades. Les entitats promotores, Fundació Althaia, Avinent i Fundació Universitària del Bages – UManresa, treballen conjuntament per configurar un ecosistema que integri empreses, universitats, administracions i teixit social al voltant de l’aprofitament de les noves tecnologies en el sector de la salut i social.

 

DESKcohort

La DESKcohort és un projecte que consisteix en fer un seguiment al llarg del temps de les persones de 12 a 18 anys escolaritzades en centres educatius de la Catalunya Central per tal d’analitzar-ne el comportament o aspectes rellevants que poden afectar diferents aspectes socials de la seva vida, la seva educació o la seva salut. Les persones joves, en termes generals tenen uns comportaments en relació a la salut diferents al de les persones adultes, i hi ha poques dades per conèixer quines són les seves necessitats de salut amb el pas dels anys. Per això, la DESKcohort de la Catalunya Central té l’objectiu de permetre conèixer quins són els comportaments i necessitats relacionats amb la salut, així com els factors que determinen la salut, en les persones joves del nostre territori al llarg del temps.

Lumbàlgia i abordatge en Fisioteràpia

L’objectiu d’aquest estudi és determinar la influència dels factors biopsicosocials (demogràfics, socials, psicològics i físics)i l’aliança terapèutica en l’efectivitat d’una teràpia que combina educació en neurociència del dolor i entrenament de control motor des d’una perspectiva neurocognitiva en les dolences lumbars cròniques d'una població de cuidadors professionals del Bages, a partir d’analitzar la reducció del dolor lumbar, la millora de la funcionalitat, la reducció de la por i evitació al moviment i la millora de la coordinació muscular.

 

Transformació econòmica i social del territori a través del lideratge col·laboratiu de projectes tecnològics i innovadors

Amb aquest projecte la UVic-UCC, com a universitat, treballarà per optimitzar el sistema de generació i transferència del coneixement intern, tant al Campus Vic com al Campus Manresa, de manera que pugui actuar de referent tecnològic a l’hora de liderar projectes que fomentin la innovació, la internacionalització i l’emprenedoria en les entitats del territori de la Catalunya Central, tot potenciant les col·laboracions intersectorials per a l’execució de projectes conjunts. Com a objectiu final es busca contribuir a l’assoliment dels reptes socials tot buscant un impacte significatiu en les persones, en les entitats i empreses i en el territori en general.

CAREGIVERS-PRO

El projecte CAREGIVERSPRO-MMD té com a objectiu construir una plataforma digital adaptada a les persones que viuen amb demència i als seus cuidadors, considerant aquesta "diada" com la unitat de cura. La plataforma oferirà una varietat de serveis avançats i personalitzats que milloraran la qualitat de la seva vida i els permetran viure bé dins de la comunitat el major temps possible.

 

Dialcat

Objectiu: Prevenció de l’Alzheimer en pacients diabètics.

El projecte té com a objectiu identificar els factors de risc associats als pacients diabètics amb deteriorament cognitiu, per poder plantejar a posteriori estratègies encaminades a minimitzar els seus efectes. En aquest sentit, els pacients diabètics amb DCL són un col·lectiu amb especial predisposició a desenvolupar MA. Identificar, caracteritzar i ponderar els factors de risc associats al deteriorament cognitiu i vinculats a la presència de DM2, ajudarà a entendre l'associació entre la neurodegeneració i les conseqüències de la patologia diabètica, ajudant als afectats de DM2 a reduir la probabilitat de desenvolupar una malaltia que afecti a la seva cognició.

 

Ciència sobre rodes

El «Lab sobre rodes» és un dels projectes del Lab 0_6, el centre de descoberta, recerca i documentació per a l'educació científica a les primeres edats de l’UManresa i té per objectiu generar, transferir i difondre coneixement vinculat a la didàctica de la ciència en infants de 0 a 6 anys.

Es tracta d’una furgoneta que ha portat propostes d’experimentació i ciència a escoles bressol d’arreu de Catalunya, especialment a centres que tenen més dificultats de mobilitat, per incentivar la curiositat i l'experimentació dels infants de 0-6 anys.

 

Contacta'ns

Si tens alguna qüestió, nosaltres tenim la resposta

Contacte