Cursos de l'Escola d'Estiu 2025
Del 3 a l'11 de juliol de 2025
Durada: 5h (4h presencials + 1h de treball personal)
Horari: Dijous, 3 de juliol, de 10 a 14h
Descripció
La literatura infantil a les primeres edats (Infantil i Primària) és una formació sobre llibres per als més petits. És un curs de 5 hores per descobrir els llibres més adients, així com determinar la importància dels llibres, els àlbums, els contes, les cançons i les cantarelles a les primeres etapes d’Infantil i Primària. El curs també permetrà identificar els criteris de selecció i les tipologies de llibres més adients. També es presentaran les millors novetats editorials.
1. Introducció
2. Per què llegir als més petits? Determinar el rol essencial de les històries i els llibres en el desenvolupament dels infants.
3. De la tradició oral al llibre.
4. Descobrir les tipologies de llibres més esteses (contes, àlbums, imaginaris...).
5. Desenvolupar criteris de selecció.
6. Construir una biblioteca ideal per als 0-8 anys.
Adreçat a: Estudiants, educadores, mestres, bibliotecaris, logopedes i tots aquells dinamitzadors culturals interessats en els llibres per a les primeres etapes.
Dra. Cristina Correro Iglesias
Cristina Correro és doctora en educació, crítica literària i professora de literatura infantil a la FUB de Manresa i en altres universitats europees. És especialista en la literatura per a les primeres edats i ha publicat diversos llibres sobre aquest tema.
*Formació reconeguda com a formació permanent pel Departament d’Educació.
Durada: 5h (4h presencials + 1h de treball personal)
Horari: Dijous 3 de juliol 2025 de 10h a 14h
Descripció
L’art sempre ha esdevingut una forma d’explorar la nostra interioritat. I treure les llums i les ombres per veure en ambdues la seva bellesa singular. Ser mestre, docent, educador és una tasca que demana una doble mirada continua. Una posada en el nostre interior, l’altre en la dels infants i joves amb qui compartim l’aula. Sovint, la demanda curricular dona poc espai per l’exploració de la interioritat transformant-se això en conflictes que dificulten el propi procés d’aprenentatge. Amb aquesta formació trobaràs i experimentaràs eines a través de l’expressió plàstica, del joc, de l’art i de l’educació de la mirada, per posar el focus en aquells punts que et facilitin concrear, amb els i les alumnes, un clima de benestar a l’aula, sigui quina sigui la matèria curricular que has de desenvolupar. El propòsit és crear un espai on gaudir i aprendre plegats i construir una motxilla, amb recursos senzills en materials i fins i tot en temps d’aplicació, des de la creativitat i l’art per aplicar a l’aula, amb la finalitat de facilitar la connexió dels i les alumnes amb si mateixos i amb els altres.
1. Què és l’artteràpia?
2. Les emocions i l’educació.
3. El procés creatiu. El teu cervell creatiu.
Adreçat a: Docents de primària i secundària (1r i 2n ESO). .
Núria Molina Amate
Llicenciada en Filosofia, Dea en Filosofia Moral, Màster en Artteràpia, Postgrau en Educació Emocional i Postgrau en Bioètica y qualitat de vida. Tot a la Universitat de Barcelona. Expert en Educació en el sentir (Universitat de Girona). Màster en Ecologia Emocional a la Fundació Àmbit. Coach en Tècniques de Respiració. Curs Universitari en Agent d’Igualtat d’Oportunitats per a la dona (Universitat Miguel de Cervantes). Coach en valors (Zinquo, Centre internacional de Desenvolupament en Valors). Màster en Geniotipo (Fundació Geniotipo).
*Formació reconeguda com a formació permanent pel Departament d’Educació.
Durada: 5h (4h presencials + 1h de treball personal)
Horari: Dijous 3 juliol de 15h a 19h
Descripció
La formació té com a objectiu proporcionar un espai per tornar als inicis i centrar-se en les necessitats autèntiques dels infants durant els primers anys de vida, en relació amb el seu procés maduratiu. Parlarem de les etapes de desenvolupament per comprendre millor el que està vivint l’infant i acompanyar-lo de manera coherent segons les seves necessitats reals. Coneixent les etapes de desenvolupament, podrem afinar la nostra observació per identificar en quin moment es troba l’infant i quines zones del cervell estan més actives en cada moment, per acompanyar-lo amb més coneixement i consciència.
Adreçat a: Mestres d’escola bressol
Marta Martínez Planas
L’any 2008 es va graduar com a mestra d’Educació Infantil. Des d’aleshores ha exercit d’educadora en diverses escoles bressol, dels quals destaca els sis anys treballats a les escoles bressol municipals de Vic. També ha assistit a nombrosos cursos de formació i jornades pedagògiques. Ha col·laborat amb l’Associació de Mestres Rosa Sensat, en els consells de formació i redacció de la revista infància. A més a més, des del 2015 exerceix de formadora pedagògica d’equips de mestres d’educació infantil.
*Formació reconeguda com a formació permanent pel Departament d’Educació.
Durada: 5h (4h presencials + 1h de treball personal)
Horari: Divendres 4 de juliol 2025, de 10 a 14h
Descripció
Com es pot vincular qualitat i inclusivitat en els processos d’aprenentatge de les aules? Com haurien de ser les experiències matemàtiques de l’alumnat perquè l’escola asseguri a tots els infants l’accés a un currículum coherent i de qualitat? En quin tipus de pràctiques haurien de participar si pensem en l’aprenentatge des d’una perspectiva cultural i comunicativa basada en la comprensió del món i del propi saber matemàtic? Farem una petita reflexió sobre aquestes qüestions i la seva relació amb alguns dels temes transversals bàsics del currículum: el desenvolupament del sentit dels números, la comprensió de les propietats i dels sistemes de mesura, l’espai, la forma, la resolució de problemes, la comunicació matemàtica, la representació i la modelització...i ens preguntarem sobre el seu sentit.
Els continguts bàsics per l’aprenentatge d’una matemàtica de qualitat es despleguen en processos personals de construcció de significats dels infants que es relacionen amb les preguntes importants que es fan sobre el món on viuen i amb la seves maneres de participar en les pràctiques socials i culturals de la comunitat.
Adreçat a: Mestres educació infantil i primària
Antònia Fernández Mateo
Mestra d’Ed. Infantil i Primària a l’escola Bellaterra, Cerdanyola del Vallès compartint jornada de treball a la UManresa amb una llicència de formació al Lab 0_6.
Professora col·laboradora Umanresa de Didàctica de la Matemàtica a 4t del Grau d’Educació Infantil.
Membre i formadora del Seminari “La Cultura Matemàtica de les persones” de la UAB (ICE UAB / FPCEEB de la URL).
Formadora de formadors en el programa de pràctica reflexiva del Departament d’Ensenyament (del curs 2005-2006 al curs 2007-2008).
Coordinadora del Seminari “La cultura matemàtica i la intervenció a l’aula” de la UAB.
*Formació reconeguda com a formació permanent pel Departament d’Educació.
Durada: 5h (4h presencials + 1h de treball personal)
Horari: Divendres 4 de juliol 2025, de 10 a 14h
Descripció
La poesia ens acompanya des del bressol i en les moixaines, en els jocs de falda, en les cançons per decidir qui para… però, on va després? La poesia és present en la nostra vida –també d’adults– en molts més llocs dels que ens imaginem. En aquest taller coneixerem un petit ventall de la riquíssima poesia infantil que hi ha en català i treballarem algunes tècniques per acostar aquest gènere a la mainada
Que els docents i futurs docents facin un tast de la poesia adreçada als infants i coneguin -i posin en pràctica- algunes tècniques per a treballar-la i gaudir-la a l’aula.
Seguint la imatge de l’escala poètica de Joana Raspall anirem enfilant graons, des de les cançons de bressol, cantarelles infantils, dites i refranys, endevinalles… fins arribar a la poesia que els autors han adreçat al públic infantil i adolescent.
Mentre pugem aquesta escala:
Adreçat a: Estudiants de magisteri i docents en actiu, de totes les etapes educatives.
August Garcia i Orri
Mestre, llicenciat en filologia i músic.
*Formació reconeguda com a formació permanent pel Departament d’Educació.
Durada: 10h (8h presencials + 2h de treball personal)
Horari: Dilluns 7 de juliol i dimarts 8 de juliol 2025 de 10 a 14h
Descripció
La tasca docent implica una forta càrrega emocional i relacional. Sovint, els equips educatius posen molt el focus en el benestar de l’alumnat, però descuiden el seu propi. Aquesta formació convida a fer una aturada per mirar cap endins, reconèixer com estem, posar nom al que sentim i recuperar eines de regulació i sostenibilitat emocional. A través d’una metodologia vivencial, pràctica i compartida, els participants exploraran recursos d’educació emocional adaptats a la realitat docent i desenvoluparan estratègies per cultivar el seu benestar personal i col·lectiu. El curs posa l’accent en el vincle entre benestar emocional, pràctica educativa i qualitat pedagògica.
Les emocions com a brúixola docent
Reconeixement emocional
El diàleg intern del docent
Estratègies de regulació emocional
Autocura i sostenibilitat emocional
Adreçat a: Docents de totes les etapes educatives
Aloma Cuiné Comas
Diplomada en Magisteri i especialitzada en innovació educativa. 15 anys d’experiència en el món educatiu, on ha combinat la docència directa amb la direcció de centres escolars. Al llarg de la seva trajectòria, ha acompanyat infants, famílies i equips docents des d’una mirada integral centrada en el benestar emocional. És experta en intel·ligència emocional i educació del vincle, ha desenvolupat propostes formatives per a docents que promouen l’autoconeixement, la consciència emocional i l’autocura com a pilars per sostenir una pràctica educativa coherent, humana i saludable.
*Formació reconeguda com a formació permanent pel Departament d’Educació.
Durada: 10h (8h presencials + 2h de treball personal)
Horari: Dilluns 7 de juliol i dimarts 8 de juliol 2025 de 15 a 19h.
Descripció
La ciència forma part de la vida quotidiana dels infants i es manifesta des de ben petits en la seva curiositat, capacitat d’observació i ganes d’experimentar. Aquest curs vol aprofundir en el valor de la ciència a l’etapa d’educació infantil, oferint una mirada respectuosa cap als processos d’exploració dels infants i reflexionant sobre el paper de l’adult, l’organització dels espais i les propostes que poden afavorir el pensament científic. El curs inclou també experiències vivencials a través de dos tallers pràctics.
Adreçat a: Mestres educació infantil
Marta Llebaria Ferrer
Coordinadora pedagògica del Lab 0_6. Mestra en educació infantil al Lab 0_06 des del 2017. Formadora i assessora sobre espais de ciència en lliure elecció a l’etapa d’educació infantil.
*Formació reconeguda com a formació permanent pel Departament d’Educació.
Durada: 10h (8h presencials + 2h de treball personal)
Horari: Dimecres 9 de juliol i dijous 10 de juliol 2025 de 15 a 19h.
Descripció
Aquesta formació permet reflexionar sobre l’acompanyament del/la mestre/a en el desenvolupament, benestar, creixement i aprenentatge de l’infant. Dialogarem sobre la presència adulta, el significat d’acompanyar per a cada persona educadora, l’escolta cap a l’infant i els seus ritmes, i l’establiment de vincles de qualitat i confiança. A més, afinarem la mirada i parlarem sobre com són les paraules, les mans i els gestos dels adults que acompanyen l’infant per aprofundir en l’acompanyament respectuós. També farem èmfasi en els espais i materials adequats a les demandes i necessitats de cada infant i el grup.
Fonaments de l’acompanyament respectuós
La comunicació i la coherència en l’acompanyament
Violències subtils i vincles de qualitat
Espais, materials i aplicació pràctica
Adreçat a: Mestres de primer i segon cicle d’educació infantil.
Marta Martínez Planas
L’any 2008 em vaig graduar com a mestra d’Educació Infantil. Des d’aleshores he exercit d’educadora en diverses escoles bressol, dels quals destaco els sis anys treballats a les escoles bressol municipals de Vic. També he assistit a nombrosos cursos de formació i jornades pedagògiques. He col·laborat amb l’Associació de Mestres Rosa Sensat, en els consells de formació i redacció de la revista infància. A més a més, des del 2015 exerceixo de formadora pedagògica d’equips de mestres d’educació infantil.
*Formació reconeguda com a formació permanent pel Departament d’Educació.
Durada: 10h (8h presencials + 2h de treball personal)
Horari: Dimecres 9 de juliol i dijous 10 de juliol 2025 de 10 a 14h.
Descripció
Tothom qui ha entrat en una aula actualment, es pot adonar de la multicausalitat de realitats que presenten els nostres alumnes. Ja no se fins a quin punt podem «classificar» els estudiants com a «normals» o «NESE» o .... Vist la meva experiència en el treball d’una SIEI de secundària, crec que les necessitats a cobrir dels grups classe ordinària, han multiplicat el nostre treball com a docents, per intentar donar resposta, al que ja forma part de la nostra normalitat en el dia a dia. En aquest seminari intentarem enriquir la vostra bossa de recursos de intervenció, aprofundir en la dinàmica de grups i en la realitat diferenciada dins de la vida grupal. Generarem alguns recursos a partir de les 4 àrees de l’Ecologia Emocional (Soler&Conangla) que serviria com a guia per a desenvolupar unes accions determinades en la gestió grupal. Valorarem la capacitat de transformar la situació problema en un repte d’aprenentatge i font d’enriquiment i de innovació. Aplicarem de forma pràctica, algunes metàfores pròpies del model d’Ecologia com el Camí del mig per citar un exemple concret.
En la primera sessió des d’un enfoc més global al grup. Clarificar el concepte de dinàmica i facilitació de grup a partir de:
Des d’una mirada més particular al rol de l’educador:
Adreçat a: Docents i educadors d’educació primària i secundària.
Albert Bover i Garzón
Psicòleg i Educador Social amb centre propi a Santpedor. Psicòleg docent de la SIEI Salle Manresa. Formador del Màster d’Ecologia Emocional i coordinador de la formació Certificació en Facilitació de grups de la Fundació Àmbit de Barcelona. Assessor i formador de claustres de mestres i professors. Conductor d’Escoles de Pares. Facilitador en Creixement personal i conferenciant en despertar consciències.
*Formació reconeguda com a formació permanent pel Departament d’Educació.
Durada: 5h
Horari: Divendres 11 de juliol de 9h a 14h.
Descripció
Tots els centres educatius, tard o d’hora, afronten la necessitat de canviar, renovar-se o adaptar-se. Però el repte no és només tècnic o organitzatiu: el veritable canvi comença en les persones. No cal tenir un càrrec formal per tenir impacte; qualsevol docent pot exercir lideratge si sap escoltar, construir consensos i actuar amb propòsit. Aquest curs ofereix un espai per desenvolupar aquesta capacitat de lideratge compartit, proporcionant eines pràctiques per afrontar situacions de resistència o desconnexió dins l’equip docent. A través de vídeos amb exemples reals, petites classes teòriques i simulacions, aprendrem a generar diàleg, compromís i confiança, tant si som qui impulsa un canvi com si en som receptors
L‘objectiu principal del programa és acompanyar als professionals clínics per la gestió dels seus equips i, a més, treballar la col·laboració interna. Els objectius específics son:
El curs es basa en el model de la Càtedra de Valors de UManresa, que identifica tres eixos fonamentals per construir organitzacions educatives sòlides i saludables:
Adreçat a: Docents i educadors de totes les etapes educatives.
Aida Camps Gómez
Màster Universitari en Investigació en Psicologia Aplicada a les Ciències de la Salut. Llicenciada en Psicologia. Diplomada a Infermeria. Facilitadora de simulació a l'àmbit de gestió d'equips. Investigadora al Grup de Recerca en Innovació Transformativa i Simulació (GRITS). Responsable del CISARC-UManresa. Coordinadora del programa de fellowship de simulació i seguretat del pacient. Presidenta de la Societat Espanyola de Simulació Clínica i Seguretat del Pacient (SESSEP) del 2021 al 2024. Vocal científic de la Societat Europea de Simulació (SESAM).
![]() |
![]() |
*Formació reconeguda com a formació permanent pel Departament d’Educació.
El preu de les formacions depèn del nombre d'hores total
|
També et pot interessar 14a Escola d’Estiu de Literatura Infantil i JuvenilLa Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya, en col·laboració amb l’Abadia de Montserrat, obre la 14a Escola d’Estiu de Literatura Infantil i Juvenil adreçada a persones que, des de l’àmbit de l’ensenyament, la biblioteca, l’edició, la recerca o la motivació personal o professional, tinguin interès en l’aprofundiment d’aspectes concrets del llibre infantil i juvenil.
|