Vés al contingut

La vida laboral després dels 50 anys: llums i ombres

Imagen

12/06/2023

Malgrat que moltes investigacions indiquen que les persones grans funcionen ara millor que les persones de la mateixa edat fa tres dècades, l'edatisme esdevé cada vegada més un tema popular. L'edatisme és un fenomen que consisteix en la discriminació de determinades persones per motius d'edat. Sovint també predomina l'estereotip dels individus de 50 anys o més com a persones que ja han passat els seus millors anys professionals. Però és realment així? Joe Biden tenia 78 anys quan va assumir la presidència dels Estats Units; Ray Kroc en tenia 52 quan va fundar la cadena de restaurants McDonald's; i el coronel Harland Sanders en tenia 62 quan va crear la cadena de restaurants KFC. Un altre exemple: Anthony Hopkins va guanyar el seu primer Òscar als 54 anys. Aquests i altres exemples demostren que l'edat no és un obstacle per a assolir les metes professionals i personals.

Prolongar l'activitat laboral dels treballadors després dels 50 anys és una de les accions prioritàries dels països de la Unió Europea. Segons els principis de l'Estratègia de Lisboa, adoptada pels països de la UE l'any 2000, un dels objectius és aconseguir una taxa d'ocupació de persones de entre 55 i 64 anys no inferior al 50 per cent. Tot indica que aquest objectiu ja s'ha assolit. Els resultats de l'Eurostat (l'Oficina Estadística de la Unió Europea) mostren que la taxa d'ocupació de persones d'aquesta generació en molts estats europeus supera el 60 per cent.

Els empleats madurs, en comparació amb els més joves, són un actiu valuós per a qualsevol organització. Les persones grans solen tenir una àmplia experiència laboral i coneixements acumulats al llarg de la seva carrera. Això pot ser especialment valuós en rols que requereixen experiència específica, presa de decisions sòlides i habilitats tècniques desenvolupades al llarg del temps. Amb l'edat, moltes persones desenvolupen una major estabilitat emocional i capacitat per fer front a l'estrès laboral. Això pot contribuir a un entorn de treball més equilibrat i productiu. Les persones grans sovint mostren una gran dedicació i compromís en la feina. Estan motivades per mantenir-se actives i sentir-se valorades professionalment. Amb els anys, les persones grans milloren les seves habilitats interpersonals que poden ser valuoses per a col·laborar amb altres membres de l'equip, resoldre conflictes i donar orientació als empleats més joves.

Molts països de la Unió Europea, conscients d'aquests i altres avantatges de contractar persones de 50 anys o més, han posat en marxa programes complets de suport per a aquest grup social per promoure la seva activitat a llarg termini. Per exemple, a Polònia existeix el programa "Solidaritat entre generacions", que és un paquet d'accions governamentals per augmentar l'ocupació de persones de més de 50 anys al país. Aquest programa implica, d'una banda, accions per augmentar els incentius per a la contractació de persones de 50 anys o més per part dels empresaris (els empleadors poden rebre subvencions de fins al 70% del salari mínim per cobrir part del salari brut dels treballadors de més de 50 anys), i de l'altra, accions per millorar la formació, les habilitats, l'eficàcia laboral d'aquestes persones, així com la seva integració amb els seus companys més joves (mentoratge i transferència de coneixement entre treballadors majors i joves on les persones majors tenen l'oportunitat de compartir la seva experiència i coneixement amb els seus companys més joves; iniciatives educatives i d'integració: cursos, formació, tallers). A Alemanya hi ha programes com "Initiative 50plus" i "Programa de Treball 50 Plus" que tenen com a objectiu suportar l'activitat professional a llarg termini i la integració dels treballadors més grans al mercat laboral. Suècia ha introduït el "Programa de Treball 60 Plus", que ofereix formació, assessorament professional i altres suports per a persones de 60 anys o més. França té programes com "Contrat de Génération", que promouen l'ocupació de treballadors majors fomentant la contractació de joves i majors simultàniament per part de les empreses.

Pel que fa a Espanya, segons l'informe de Servimedia, l'any 2022, el 41,95% de les persones amb edats compreses entre 55 i 69 anys treballen, molt per sota de la mitjana de la UE (57,7%). Per apropar Espanya al nivell europeu, el govern espanyol ha aprovat un reial decret pel qual es regulen programes comuns d'activació per a l'ocupació del Sistema Nacional d'Ocupació. Aquest decret implementa una sèrie de mesures per fomentar la participació prioritària de persones majors de 45 anys en diferents programes de polítiques actives d'ocupació, com ara la formació, l'orientació laboral, el foment de l'emprenedoria, l'adquisició de competències, el programa per evitar la discriminació per raó d'edat, entre d'altres.

Les realitzacions contemporànies de la medicina, la prevenció, un estil de vida saludable i l'equilibri entre el treball i la vida personal han contribuït al fet que les societats puguin gaudir d'una vida més llarga en aproximadament 10-15 anys. Aquest és un potencial enorme que val la pena apreciar i aprofitar. No obstant això, cal recordar que mantenir l'activitat laboral de les persones de 50 anys o més requereix també accions adequades en relació amb les persones més joves. Cuidar de la diversitat d'edats en el lloc de treball i garantir igualtat d'oportunitats per a tots els grups d'edat contribuirà a un mercat laboral més equilibrat i dinàmic.

Renata Marciniak, doctora en Economia i en Educació i professora col·laboradora dels estudis d’Administració i Direcció d’Empreses-ADE del Campus Manresa de la UVIC-UCC.
 

Afegeix un nou comentari

Comparteix a les xarxes:

Contacta'ns

Si tens alguna qüestió, nosaltres tenim la resposta

Contacte