Vés al contingut

Recomanacions bàsiques per comprar calçat per córrer

Imagen

13/02/2023

Quan algú comença a córrer i s'adona que li agrada, un dels primers aspectes que li genera dubtes és quin calçat ha de fer servir per practicar aquest tipus d'esport. En aquest article intentem donar unes idees molt bàsiques del que s’ha de tenir en compte quan comprem calçat per córrer.

Per a què volem el calçat?

El primer aspecte que cal tenir clar és quin ús donarem a les sabatilles de córrer:

  • Córrer de manera ocasional
  • Entrenament
  • Competició
  • Tipus de terreny

Les característiques que tenen els calçats que es fan servir segons els objectius i el terreny sobre el que es practica l’activitat varien i és important que siguin les adequades tant per les seves prestacions com, sobretot, per prevenir possibles futures lesions.

Imagen

Calçat de carrera per asfalt

Un calçat per a cada corredor

També és important tenir present les característiques del corredor pel que fa a:

  • Dimensions corporals
  • Morfologia i funció de l’extremitat inferior i del peu


Pot ser molt adient deixar-se orientar per un podòleg fent un estudi podològic complert. Quan es fa aquest estudi és interessant valorar el calçat que s’ha fet servir fins a aquest moment. S’ha de tenir clar que la sabatilla que va bé a un corredor pot no ser convenient per un altre per les seves característiques morfo-funcionals.

El dia de la compra del calçat és bàsic portar uns mitjons com els que després es faran servir per córrer per comprovar correctament l’ajustament. Si el corredor fa ús de suports plantars, és imprescindible portar-los per poder provar el nou calçat amb el tractament. Cal garantir que s'ajustin bé, perquè un mal ajustament pot provocar lesions (frecs i conflictes unguials) i un dèficit en el rendiment.

Altres aspectes que hem de revisar quan comprem calçat per córrer

A partir del número de peu podem fer una primera prova, però moltes vegades segons el fabricant o el model hi ha variacions. Per afinar l’ajustament podem:

  • Si es fa ús de suports plantars que van ajustats a les dimensions dels peus s’haurà de triar la mida on els suports plantars s’adaptin de manera correcta.
  • Es pot treure la plantilla que porta de sèrie el calçat i comprovar com queda el peu si es posa a sobre estant dret (en càrrega). Hauria de sobrar aproximadament un centímetre per davant.
  • És convenient provar les sabatilles als dos peus ben lligades, amb els mitjons correctes (amb els suports plantars si se’n fa ús) i caminar una mica abans de prendre la decisió de compra. 
  • S’ha de tenir en compte que a la tarda els peus poden estar una mica més inflats, sobretot a l’estiu.
  • A l’hora de triar el calçat per a una activitat esportiva s’han de deixar de banda aspectes estètics o comercials i buscar allò que s’ajusta a l’activitat i a les característiques de qui la realitza. Hi ha elements o tecnologies que es fan servir al calçat esportiu que no són aptes per tots els usuaris i el seu ús pot ser motiu de lesió.

Òscar Hernández Gervilla, docent del grau en Podologia de la Facultat de Ciències de la Salut de Manresa

Afegeix un nou comentari

Comparteix a les xarxes:

Contacta'ns

Si tens alguna qüestió, nosaltres tenim la resposta

Contacte