Vés al contingut

Què és l'ortopodologia?

Imagen

suport plantar
20/12/2021

L'Ortopodologia és una part essencial com a element terapèutic en la pràctica podològica, formant part del tractament. 
 
Després de realitzar l'anamnesi i l'exploració clínica, utilitzant si calen proves complementàries, podem arribar a un diagnòstic i dissenyar un pla de tractament en el qual una de les alternatives conservadores serà l'Ortopodologia. 
 
Amb l'Ortopodologia podem compensar alteracions estructurals o funcionals dels peus i l'extremitat inferior amb objectius a curt i llarg termini. A curt termini buscarem un efecte sobre la simptomatologia i a llarg termini farem prevenció de les alteracions secundàries que es deriven d'aquestes alteracions en l'estructura o funció dels peus i l'extremitat inferior.

Disposem de diferents opcions de tractament ortopodològic: 

  • Ortesis digitals
  • Suports plantars 
  • Fèrules 
  • Actuacions sobre el calçat

 
Les ortesis digitals son peces confeccionades amb una base de silicona que utilitzarem per a la protecció i alineació dels dits en conflictes digito-metatarsals. Existeixen tractaments prefabricats que poden generar problemes amb l'ajustament, motiu pel qual es recomana la confecció de tractaments a mida. 

Imagen

ortesis digital

Imatge d'una ortesi digital

 

Els suports plantars són l'element estrella de l'Ortopodologia. Es tracta de les tradicionals plantilles amb les quals podem descarregar punts de conflicte o compensar alteracions estructurals o funcionals del peu i l'extremitat inferior que poden tenir repercussions també a nivell del raquis. Aquests tractaments poden confeccionar-se de diferents formes: existeixen tractaments estandarditzats que poden ser menys efectius per la manca d'ajust; existeixen tractaments confeccionats a mida sobre motlles o directament sobre el peu, tant en càrrega com en descàrrega. Actualment també podem confeccionar suports plantars mecanitzant-los o imprimint-los a partir de la digitalització dels peus.

 

Imagen

soporte plantar con talonera

Imatge d'un suport plantar amb talonera

 

Imagen

soporte plantar sostén arco

Imatge d'un suport plantar de confecció d'arc

 

Les fèrules podran ser posturals o per a la marxa. Les posturals buscaran mantenir el peu o part d'aquest amb una alineació adequada, permetent la descàrrega de punts de conflicte o evitant postures que puguin generar conflictes a llarg termini. Les fèrules per a la marxa seran aquelles que mantenen o ajuden el peu posant-lo en una posició més funcional. 

Imagen

ferula nocturna juanete

Imatge d'una fèrula nocturna per a galindó

 

El calçat és un element bàsic en el tractament ortopodològic, formant part d'aquest. És necessari que el calçat tingui unes característiques adequades per a cada pacient i per a cada tractament, fins i tot en algunes ocasions incorporem elements terapèutics del calçat.

Imagen

calzado deportivo

Imatge d'un calçat esportiu

 

Imagen

calzado

Imatge d'un calçat

 

Òscar Hernández, professor del Grau en Podologia de la Facultat de Ciències de la Salut de Manresa de la UVic-UCC

Afegeix un nou comentari

Comparteix a les xarxes:

Contacta'ns

Si tens alguna qüestió, nosaltres tenim la resposta

Contacte