Vés al contingut

Notícies

Imagen

Acte de col·locació de la primera pedra de l'edifici FUB4 - Educació d'UManresa

UManresa posa la primera pedra del nou edifici que concentrarà les activitats i serveis d’educació

UManresa – Fundació Universitària del Bages ha fet aquest divendres l’acte simbòlic de col·locació de la primera pedra de l’edifici FUB4 – Educació, la nova construcció que, a partir del curs 2022-2023, centralitzarà totes les activitats i els serveis relacionats amb l’àmbit educatiu de la institució i que vol convertir-se en punt de trobada, intercanvi i desenvolupament de la comunitat educativa de la Catalunya Central. L’acte ha comptat amb l’assistència de l’alcalde de Manresa i president del patronat de la Fundació Universitària del Bages, Marc Aloy i Guàrdia, del rector de la UVic-UCC, Josep Eladi Baños Díez, del director general de la Fundació Universitària del Bages, Valentí Martínez Espinosa, i de l’arquitecte del nou edifici, Manel Parés Toll. A banda de concentrar tota l’activitat educativa, el nou edifici acollirà una llar d’infants vinculada als estudis de CFGS d’Educació Infantil i del grau de Mestre d’Educació Infantil. 

En els parlaments, el director general d'UManresa-FUB, Valentí Martínez,  explica que aquest serà el cinquè edifici de la universitat, un edifici "que serà singular tant per la proposta arquitectònica com perquè donarà visibilitat a tota l'activitat que fa la universitat en l'àmbit de l'educació". Martínez ha afegit que aquest serà un servei que es posa a disposició de tota la comunitat educativa. De la seva banda, l'arquitecte de l'obra, Manel Parès, ha explicat que l'edifici "completarà la façana del campus a l'Avinguda Universitària, que ara està integrada per l'edifici principal, la Clínica Universitària i la residència universitària". El rector de la UVic-UCC, Josep-Eladi Baños, ha emmarcat l'acte d'avui en una "cadena de bones notícies per a la universitat" (bones dades de matrícula i la inclusió al The World University Ranking 2022). Baños ha dit que aquest nou projecte contribuirà a fer de la UVic-UCC "un referent en el camp de la recerca educativa". Finalment, l'alcalde i president del Patronat de la Fundació Universitària del Bages, Marc Aloy, ha destacat que el projecte universitari és un projecte que ha crescut gràcies a totes les persones que han cregut en el potencial de la ciutat com a municipi universitari i ha volgut posar en valor l'aposta per una educació innovadora que es fa des del campus Manresa.

Cinquè edifici de la Universitat

L’edifici FUB4 – Educació serà el cinquè de la universitat i se suma a les construccions existents fins ara: la FUB1, la FUB2, la FUB3 i la Clínica Universitària. El nou edifici pretén donar resposta a les previsions de creixement de la institució universitària en els propers anys. En els darrers cinc, el nombre d’estudiants de grau ha crescut un 24% i en el cas de l’activitat de formació contínua ha augmentat un 180%. En aquest període, també s’ha consolidat el Lab 0-6 com a servei educatiu al servei per a la divulgació científica a les primeres edats, amb una mitjana anual de 13.000 infants participants en les seves activitats. Així mateix, aquest setembre s’inicia el tercer curs de funcionament del Centre d’Innovació i Formació (CIFE) a UManresa, a les activitats del qual han participat més de 900  docents de les diverses etapes del sistema educatiu durant els dos primers cursos d’existència. La nova construcció s’ubica entre els edificis de la Clínica Universitària i la residència d’estudiants.

Un edifici singular per a l’educació

L’edifici acollirà els usos vinculats a la docència, tant la relacionada amb el Grau en Mestre d’Educació Infantil com la del Cicle Formatiu de Grau Superior en Educació Infantil, la de màsters i postgraus de l’àmbit pedagògic i la vinculada a la recerca i la innovació educatives. També serà l’edifici on s’ubicaran tots els serveis educatius adreçats als centres i professionals docents i al conjunt de la ciutadania. En aquest sentit s’hi traslladaran les instal·lacions del Lab 0-6, el centre per a la promoció de l’educació científica a les primeres edats, actualment ubicades a la FUB2, i el Centre d’Innovació i Formació Educativa (CIFE), dedicat a la formació permanent de docents de totes les etapes educatives. La principal novetat del nou edifici serà la creació d’una escola bressol vinculada als estudis tant de tècnic superior en Educació Infantil com  de Mestre en Educació Infantil que estarà oberta a la ciutat i que acollirà infants fins als 3 anys. Totes aquestes especificitats s’han tingut en compte per part de l’arquitecte, Manel Parés, en el disseny de l’edifici i dels espais i serveis que haurà d’acollir la construcció. 

El nou edifici tindrà planta baixa més dos pisos i s’està elaborant amb el sistema constructiu modular, que s’ha encarregat a l’empresa bagenca Compact Habit. La construcció, de 2.300 metres quadrats, s’ubica a l’espai que actualment ocupa el pàrquing de la Clínica Universitària. La construcció suposa una inversió de 3,95 M€, que la universitat afronta amb un préstec bancari i una aportació de fons propis. Està previst que el nou edifici entri en funcionament el mes de setembre de l’any 2022. 

Especialització dels edificis FUB

La construcció forma part de l’estratègia de la universitat per fer créixer i concentrar les activitats dels àmbits d’Empresa i Educació perquè tinguin visibilitat i una personalitat diferenciada dins del campus universitari, tal com ja succeeix amb els estudis de l’àmbit de les Ciències de la Salut. L’objectiu és incrementar l’alumnat de l’àmbit de les ciències socials tant en els estudis existents com amb nova oferta formativa i crear nous serveis que permetin fer més permeable el coneixement de la universitat a la ciutat i al conjunt de la societat. Així mateix, a més de la construcció de l’edifici FUB 4 Educació, les activitats relacionades amb el món de l’empresa es concentraran a l’actual edifici FUB2, que actualment acull el Campus Professional, el Lab 0-6 i el Departament de Comunicació i Màrqueting de la institució. 

Un campus integrat de 25.500 metres quadrats

Amb la construcció del nou edifici, UManresa – Fundació Universitària del Bages referma l’aposta per fer un creixement compacte i integrat a la zona universitària del nord de la ciutat de Manresa. En aquests moments, el campus universitari dels cinc edificis d’UManresa ocupa una superfície de 25.552 metres quadrats, ubicat a l’entorn de l’avinguda Universitària. UManresa té les seves instal·lacions en aquesta zona des de l’any 2002, quan s’hi va ubicar el primer edifici, la FUB1. 

La constructora

La construcció de l’edifici va a càrrec de l’empresa bagenca Constructora d’Aro, una empresa amb una llarga trajectòria en el sector. La construcció es fa a través de la seva divisió Compact Habit, que ha desenvolupat un innovador sistema constructiu basat en la construcció industrialitzada d’edificis a través de mòduls tridimensionals apilables. En aquests moments, a les instal·lacions de Compact Habit a Cardona s’estan construint els mòduls que conformaran el nou edifici. 

Comparteix a les xarxes:

Contacta'ns

Si tens alguna qüestió, nosaltres tenim la resposta

Contacte