Modalitat Semipresencial |
Edició |
Calendari 10/23 - 06/24 |
Lloc |
Horaris Sessions presencials: Divendres i dissabtes |
Durada 30 ECTS |
Idioma Castellà |
Preu 2.640 € |
L'atenció a la salut mental s'ha transformat considerablement en les últimes dècades, existint, en l'actualitat, múltiples aproximacions basades la majoria d'elles en el desenvolupament d'intervencions comunitàries. Això ha comportat un canvi tant en els models d'atenció com en els sistemes de prestació de serveis, des de la promoció, la prevenció fins al tractament.
Aquest tipus d'enfocament en l'atenció a la salut mental comporta un canvi significatiu en les competències, tant a nivell de coneixements, com de procediments i actituds, de les persones que treballen en aquest àmbit, pel fet que es tracta d'un treball en xarxa transdisciplinar amb objectius compartits en un territori concret. Per això, és particularment necessari establir formacions que permetin l'adquisició d'aquests coneixements i el desenvolupament d'habilitats a fi que es pugui participar en la construcció d'intervencions comunitàries en salut mental en el context de la Salut Pública.
El Postgrau en Nous Models d’Atenció en Salut Mental Comunitària ofereix formació sobre aquestes noves aproximacions d'atenció a la salut mental, basada en l'evidència científica dels conceptes, models, planificació de serveis i tècniques d'avaluació i intervenció. Així mateix, ofereix els coneixements i eines necessàries per a comprendre els aspectes globals i comunitaris sobre la salut mental i, així desenvolupar noves estratègies de disseny, recerca i intervenció en aquest àmbit.
Objectius del postgrau
- Conèixer els principals referents teòrics de la transformació comunitària de l'atenció als problemes de salut mental i de la salut mental pública.
- Adquirir les habilitats necessàries per al disseny i l'aplicació d'un model comunitari d'atenció a la salut mental.
- Obtenir les eines necessàries per a dissenyar i implementar un sistema integrat i integral d'atenció a la salut mental.
- Aconseguir els coneixements necessaris per al disseny i aplicació d'un sistema d'avaluació tant dels models com dels sistemes comunitaris d'atenció a la salut mental.
- Desenvolupar les capacitats necessàries per al treball en equips comunitaris d'atenció a la salut mental, transdisciplinars, col·laboratius i d'apoderament.
- Comprendre i poder abordar els determinants socials de la salut mental des de praxis comunitàries.
- Conèixer i poder desenvolupar enfocaments mixtos de recerca per a generar una praxi basada en l'evidència científica.
- Fomentar la participació activa de les persones amb malaltia mental i les seves famílies en el seu propi procés de recuperació i en el seu exercici de la ciutadania.
- Comprendre com incideixen els factors culturals en la salut mental de les persones i les comunitats.
- Empoderar a les persones, famílies i comunitats en la gestió del seu propi benestar mental.