El curs Com podem equilibrar les nostres hormones? Abordatge integral proporciona una comprensió profunda i pràctica dels desequilibris hormonals en les dones, incloent temes com la candidiasi i altres trastorns ginecològics freqüents. Amb un enfocament integral, aprendràs estratègies per a la detecció, diagnòstic i maneig efectiu d'aquestes condicions, permetent una atenció completa i personalitzada a les pacients.
El cicle hormonal és un indicador de salut en l'edat fèrtil. Els cicles normals duren entre 28 a 35 dies, però hi ha dones que tenen els cicles més curts o més llargs i la durada normal del sagnat és de 3 a 5 dies.
A més la menstruació NO ha de fer mal!
Entre el 40 i el 75% de les dones no experimenten cap molèstia menstrual. Però quan el dolor es repeteix cada mes i pot ser intens, sense una causa mèdica que ho expliqui, pot deure's a una inflamació crònica subjacent i que està associada a hàbits poc saludables, estrès o deficiències nutricionals.
L'alimentació és un factor clau per a mantenir equilibrada les hormones durant el cicle, a més mantenir uns bons hàbits saludables (l’exercici, la son, la gestió emocional...) també ajuda a la salut hormonal.
Un altre aspecte a tenir en compte, és la microbiota intestinal i l'eix intestí-fetge (eix entero- hepàtic) en el qual el estroboloma, el conjunt de bacteris capaç de modular la circulació enterohepàtica dels estrògens són factors que afecten sobretot la salut hormonal de la dona, provocant desequilibris hormonals que hem de tenir en compte en les consultes d'atenció primària i de ginecologia per a realitzar un correcte abordatge.
La menopausa és una etapa de la salut de la dona que també comporta alteracions en la microbiota intestinal i vaginal, a més sofreixen canvis hormonals que tenen efecte tant en l'àmbit fisiològic com físic i/o psicològic que poden afectar el seu dia a dia i/o el seu estat de salut. A nivell dietètic es poden tenir en consideració alguns aspectes que ajudin a millorar la seva salut i benestar a partir de la menopausa.
D’altra banda, els trastorns hormonals: dismenorrea, síndrome premenstrual, síndrome d’ovari poliquístic ocupen un alt percentatge en les consultes de ginecologia sent un motiu d'hiperfreqüentació en el sistema sanitari.
Tots aquests desordenis hormonals tenen un denominador comú INFLAMACIÓ.
És important gestionar aquesta inflamació tenint en compte els diferents factors que poden influir en el desequilibri hormonal (alimentació, microbiota, detoxificació hepàtica, disruptors endocrins)
A més el 75% de les dones pateix candidiasi en algun moment de la seva vida. Aquesta malaltia és molt freqüent en la nostra societat i en molts casos està infradiagnosticada. És un mal actual a causa de diferents factors: l'estrès, els mals hàbits alimentaris, el consum elevat d'antibiòtics, les hormones sexuals sintètiques, els corticosteroides...
La candidiasi pot tenir el seu origen en un desequilibri en la microbiota intestinal (disbiosi), ja que en l'última part del sistema digestiu es troba la màxima concentració de microbiota del cos, i és un lloc que té una relació realment estreta amb el sistema nerviós, immunitari i hormonal.
Per això com a professionals hem de contemplar les bases per a la prevenció i/o tractament de les alteracions hormonals en totes les etapes de la dona (des de la menarquia a la menopausa) com en les diferents patologies que estan exposades: l'alimentació, els disruptors endocrins, la gestió emocional, la microbiota de la dona, entre altres hàbits.
Objectius del curs
- Conèixer la relació que té l'intestí "segon cervell" amb el sistema hormonal.
- Conèixer la relació que té eix intestí-fetge (eix enterohepàtic) amb el sistema hormonal.
- Comprendre el funcionament del sistema hormonal i els seus desajustaments.
- Realitzar les recomanacions dietètiques en la menopausa.
- Conèixer que mecanismes d'acció subjacent a la Síndrome premenstrual (SPM), SOP i com intervenir en ells.
- Saber quins factors influeixen en l'aparició de la candidiasi.
- Realitzar les recomanacions dietètiques segons la fase de la candidiasi.
- Ser capaç de plantejar intervencions terapèutiques des de l'alimentació, estil de vida i la suplementació específica.
- Elaborar un pla d'abordatge i d'alimentació segons un cas clínic.