Vés al contingut

10 consells per aconseguir una plaça d'Infermer Intern Resident (IIR)

Imagen

Temps d'estudi
30/01/2023

IIR son les sigles d'Infermer/a Intern/a Resident (IIR). Quan es completen els estudis de Grau en Infermeria, les persones titulades són infermeres generalistes. Si es volen especialitzar, han de superar un examen de caràcter estatal. En aquesta entrada analitzarem les especialitats a les quals dona accés l'examen, com accedir-hi i us donarem 10 consells per aconseguir una plaça de resident per assolir l'especialització.

L’examen IIR és de caràcter estatal i es realitza anualment a les diferents comunitats autònomes. Aquest mes de gener s'ha realitzat l'examen d'aquest any per a cobrir 1.961 places en diferents especialitzats. Una vegada superada aquesta prova, s'inicia la residència, que té una durada de dos anys, mitjançant un contracte remunerat en algun dels hospitals acreditats per a la formació de residents. 

Quines són les especialitats de l'IIR?

Actualment existeixen sis especialitats d’infermeria: 

  • Infermeria Familiar i Comunitària
  • Infermeria Obstètrico-ginecològica (Llevadora)
  • Infermeria de Salut Mental
  • Infermeria Pediàtrica
  • Infermeria Geriàtrica
  • Infermeria del Treball
  • Infermeria en Cures Medicoquirúrgiques: aquesta especialitat està aprovada des del 2005, malgrat això, encara no està definit el programa formatiu, per aquest motiu, de moment, no es pot cursar aquesta especialitat


Com accedir a l’IIR?

Per accedir a l’IIR, i per tant, poder accedir a una plaça en la formació sanitària especialitzada d’infermeria, és important preparar-se bé. La planificació de l’estudi és fonamental. Hi ha persones que decideixen preparar-se pel seu compte, i d’altres, la gran majoria, que veu més factible preparar-se amb cursos oferts per diferents acadèmies especialitzades. No es disposa d’un temari oficial per a l’examen, però aquest es basa en el contingut de les assignatures del grau d’Infermeria. Les acadèmies resumeixen aquest temari i estudien els continguts més importants i freqüents al llarg de la historia de l’examen IIR, facilitant així les possibilitat d’obtenir plaça.  

L’exercici consisteix en 200 preguntes de resposta múltiple, amb 10 preguntes de reserva; les preguntes correctes sumen 3 punts, les incorrectes resten 1 punt i les preguntes en blanc no puntuen. L’examen té una durada de quatre hores i mitja, i el número d’ordre s’obté de l’examen IIR, un 90%, i el 10% restant prové de l’expedient acadèmic del estudis universitaris de grau o del doctorat.

Una vegada es fa la correcció de l’examen, hi ha un període de revisió i al·legacions. Les places s’adjudicaran per número d’ordre de les notes definitives fins a completar el nombre de places ofertes de cada especialitat. 



10 consells per aconseguir la plaça IIR segons la meva experiència

 

  1. Motivació. El temari d’estudi és molt extens i a mesura que va arribant el moment es fa més difícil mantenir la concentració, per això és important recordar quin és el motiu d’aquest viatge, especialment en aquells dies que estem més avall d’aquesta muntanya russa emocional anomenada: IIR. 
  2. Constància i dedicació. Desprès d’haver passat per una preparació a l’IIR, per un IIR, per un post-EIR, per una elecció de plaça i per una residència, crec que el més important és la constància. No s’hi val a estudiar molt un dia i estar-ne dos sense mirar-se cap llibre ni apunt. L’IIR és una carrera de fons i al final acabes trobant el sentit d’aquest estudi constant i diari. Es pot estudiar i treballar alhora, sí. Conec gent molt implicada i valenta que ho ha fet, però es necessari trobar temps per estudiar i per desconnectar. Jo treballava un dia a la setmana, aproximadament, així que podia dedicar-me molt a l’estudi. També crec que és molt important, no imprescindible, haver treballat d’infermera abans de realitzar la residència, aporta una experiència i “mans” per poder gaudir encara més de l’IIR. Es recomana estudiar entre 8-10 hores diàries, fent descansos, i desconnectant un dia sencer a la setmana. Pensareu que... si no he pogut estudiar un dia, aprofito aquest dia lliure i estudio... no! Així com és important respectar les hores o els dies d’estudi, és, inclús més important, respectar les hores o el dia de descans i desconnexió. 
  3. Estudi. Es pot estudiar el temari pel teu compte o amb l’ajuda d’una acadèmia. Aquestes ofereixen cursos online o cursos semipresencials, també pots iniciar el curs a l’abril, o començar en la segona volta, al setembre. La primera volta és per familiaritzar-se amb el temari i llegir el contingut, la segona volta per fer-se esquemes i resums i estudiar de manera exhaustiva, i la tercera volta per repassar els ítems més importants i memoritzar aspectes puntuals, com les regles mnemotècniques. L’acadèmia on jo estudiava ens facilitava un calendari per estudiar cada dia una de les assignatures, intentava seguir-ho, però finalment vas trobant la teva manera i ho vas individualitzant a les teves necessitats. 
  4. Lloc d’estudi. Seran moltes les hores que passaràs assegut/da entre llibres, papers, post-it, simulacres... Ja sigui a la biblioteca o a una habitació de casa teva, que tingui llum natural i que sigui només per a l’estudi, per així, desconnectar les estones de “no-estudi”. Deixa el telèfon mòbil o altres distraccions a casa o a habitacions allunyades, fes saber a les persones que convisquin amb tu que és “moment d’estudi” i que no es permeten distraccions, i per últim, només utilitza cada dia el que estigui planejat estudiar aquell dia. Si afortunadament acabes abans de l’hora prevista, aprofita el temps amb familiars, amics, o temps per tu. 
  5. Esquemes, resums i regles mnemotècniques. Per a mi és molt més fàcil estudiar d’esquemes o resums, per això, durant les dues primeres voltes, i sense seguir el calendari establert de l’acadèmia - no us amoïneu -, vaig fer-me els meus propis apunts recopilant la informació de les classes, dels manuals i dels vídeos explicatius online (penjats a la plataforma de l’acadèmia). Aquests apunts classificats per assignatura, amb les seves regles mnemotècniques pertinents, i el resum de les escales de valoracions, van ser els que vaig estudiar a fons a la tercera volta.
  6. Técnica test i simulacres. Imprescindible, i això, sí que és l’especialitat dels professors de les acadèmies IIR, conèixer les tècniques “test”, i realitzar mensualment un simulacre. Les acadèmies creen simulacres amb preguntes IIR d’anys anterior, i s’aprèn, no només el contingut de l’examen, sinó també la concentració, els estímuls que et poden distreure, controlar les ganes d’anar al lavabo, les ganes d’aixecar-se de la cadira, els nervis... després de 3-4 hores d’examen, i també, practicar a saber organitzar-se les preguntes amb el temps real de l’examen. Els simulacres són un entrenament, no només de contingut, sinó vivencial a nivell psicològic i emocional, potser una de les parts més importants de la preparació de l’IIR. Posteriorment a aquesta simulació, per molta mandra que faci, és gairebé més important corregir l’examen, i així, aprendre dels errors tant conceptuals com vivencials.
  7. Exercici físic. Imprescindible per desconnectar la ment i mantenir-se actiu físicament. Hi ha estudis que demostren millors resultats acadèmics, sobretot perquè ajuda a una bona salut mental i a la concentració, tan necessària per a l’IIR.
  8. Desconnexió i descans. Durant el dia d’estudi, intenta fer descansos d'almenys 15 minuts. Jo habitualment estudiava de 9 h a 13:30 h, fent un descans de 30 minuts, i a la tarda de 15 h a 19 h, també fent un descans de 15-20 minuts. Finalment, el que és important és organitzar-se les hores del dia, siguin les que siguin, i dedicar-les a un estudi de “qualitat”. Per a mi, el més important va ser sentir-me satisfeta amb les hores d’estudi al 100%, per així poder gaudir d’aquests moments de “no estudi” i sobretot del post-IIR, fos quin fos el resultat. El dia d’abans i el dia de l’examen, no miris ni un sol apunt o post-it, el que no saps ja no ho sabràs, i el que veritablement és essencial és anar descansat, satisfet de la feina ben feta  i amb una ment "súper" positiva!
  9. Suport emocional. Imprescindible. És un moment molt sacrificat, durant el qual deixes arraconada la teva vida personal, inclús laboral, per tenir més hores d’estudi, per això, esprem el temps lliure amb persones “vitamina”. Per a mi va ser el més emocionant, veure com tota la meva família i amics s’implicaven en aquesta etapa, el meu èxit va ser gràcies a ells! Respectaven les meves hores d’estudi, m’escoltaven relatant els apunt, em feien preguntes per repassar el temari, m’omplien la nevera de carmanyoles, la roba estava neta i a l’armari, fèiem plans els diumenges, o inclús, un simple cafè en acabar la jornada d’estudi, m’escoltaven si necessitava parlar, i si no, no es parlava del tema, desconnexió total. Recordo els dibuixos i els post-its de les meves cosines petites enganxats per les parets: “Sandra, tu pots campiona!”, “per mi sempre seràs la millor”... Aquesta és la millor motivació possible!

    Imagen

    Cartell de suport per a l'examen IIR
  10. Confiança i actitud positiva. Creure en tu, tu pots, has arribat fins aquí, t’has preparat, has lluitat, has fet un esforç enorme deixant de fer moltes coses per l’estudi i la preparació... La teva ment, potser et juga males passades, sobretot amb els nervis i les hores d’examen, però CONFIA EN TU, ETS MOLT VALENT/A només per intentar-ho!

Sandra Almendro, graduada en Infermeria a la Facultat de Ciències de la Salut de Manresa i llevadora

 

Webs d’interès


-    Real Decreto 450/2005, de 22 de abril, sobre especialidades de Enfermería (6 de Mayo de 2005). Disponible en: https://www.boe.es/buscar/act.php?id=BOE-A-2005-7354&tn=1&p=20170331#top

-    Orden SND/840/2022, de 26 de agosto, por la que se aprueba la oferta de plazas y la convocatoria de pruebas selectivas 2022 para el acceso en el año 2023, a plazas de formación sanitaria especializada para las titulaciones universitarias de grado/licenciatura/diplomatura de Medicina, Farmacia, Enfermería y del ámbito de la Psicología, la Química, la Biología y la Física. (2 de septiembre de 2022). Disponible en: https://www.boe.es/diario_boe/txt.php?id=BOE-A-2022-14414

Afegeix un nou comentari

Comparteix a les xarxes:

Contacta'ns

Si tens alguna qüestió, nosaltres tenim la resposta

Contacte