Vés al contingut

Saló Futura 2022: 5 claus per triar el teu màster o postgrau ideal

Imagen

saló futura
10/03/2022

Coneixes el Saló Futura? Si estàs pensant en especialitzar-te i en fer un upgrade en la teva formació et recomanem visitar el Saló Futura 2022, el saló de referència per als estudis de màster i postgrau. Apropa't els dies 18 i 19 de març a l’estand d’UManresa i t'orientarem de forma individual per ajudar-te a prendre la millor decisió sobre quin és el màster o postgrau més adient per a tu.

Escollir amb criteri

Triar un màster o un postgrau per completar o especialitzar la teva trajectòria acadèmica és una decisió molt important. Per això, has de tenir molt clar què n'esperes, especialment pensant en clau de futur: noves perspectives laborals, creixement personal, desenvolupament o carrera professional, reforçar o consolidar el teu currículum, augmentar la teva competitivitat i ocupabilitat, obrir-te a noves oportunitats, etc. Tenint en compte l'esforç que representa participar en un programa d'aquestes característiques i l'impacte que tindrà en el teu futur professional, és bo que valoris bé totes les alternatives. Al Saló Futura pots trobar moltes respostes, però cal que planifiquis bé la teva visita per treure'n tot el suc. Compartim amb tu 5 claus per triar un màster o postgrau que s'adeqüi a les teves necessitats:

1. Màster i/o postgrau oficial o propi?

Un màster i/o postgrau oficial -també denominat universitari-, està pensat i adreçat especialment a aquelles persones que volen orientar la seva trajectòria cap a la docència i la recerca. Les titulacions oficials estan enfocades com una continuació dels estudis universitaris i permeten accedir, posteriorment, als doctorats. Així mateix, tenen reconeixement automàtic en tots els països de l’Espai Europeu d’Ensenyament Superior (EEES). 
De la seva banda, els màsters i/o postgraus propis -així com també les titulacions d’expert-, tenen un enfocament exclusivament professionalitzador i acostumen a ser estudis amb un nivell molt alt d’especialització i un caràcter multidisciplinari. Estan emparats per la Llei Orgànica d’Universitats i el seu reconeixement fora d’Espanya depèn de cada país i/o organisme.
Tant el títol oficial com el títol propi tenen la mateixa validesa en el món de l’empresa privada. I en els dos casos, estem parlant d’una càrrega lectiva d’entre 60 i 120 crèdits ECTS i d'una durada mínima d’un any acadèmic, tal com estableix l’Acord del Ple del Consell d’Universitats.

2. Màster i/o postgrau especialitzat o generalista?

Un MBA pot oferir-te una visió global, integral i integradora del conjunt d’àmbits que configuren la direcció i la gestió d’empreses, interrelacionant aspectes com l’estratègia empresarial, el màrqueting, les finances, la gestió de persones, la producció, la qualitat, etc.
Un programa especialitzat, com per exemple un postgrau en Direcció de persones a les organitzacions, et permet aprofundir en el coneixement i el domini d’aquell àmbit tècnic concret. O un programa sectorial, per exemple, un postgrau en Executive & Business Coaching et permet especialitzar-te en un determinat sector empresarial o professional. En funció de cap a on vulguis encaminar el teu futur, hauràs de decantar-te per a una opció o per a una altra.
En tot cas, no són dues perspectives excloents. Sovint, és normal que un alt càrrec o personal directiu de l’àrea de gestió de persones vulguin cursar un MBA per entendre millor la gestió empresarial i, així, poder aportar més valor des del departament de Gestió de persones cap a la resta de l’organització.
També a la inversa. De vegades, pot donar-se el cas que un comandament o directiu amb un MBA precisi especialitzar-se en alguna àrea concreta, per exemple en l’àmbit financer, a fi de dirigir aplicant aquests coneixements, eines i habiliatats.
Amb seguretat, aquest mix d’enfocament generalista-especialitzat dels dos exemples, la hibridació de coneixements i d’habilitats serà extraordinàriament ben valorada en processos de selecció o de promoció interna per l'enriquiment que pot representar per a l’organització.

3. Màster i/o postgrau presencial, online o híbrid?

A l’actualitat, existeix una oferta molt àmplia de les diferents modalitats. Per la seva flexibilitat, l’opció online està especialment pensada per a persones que no tenen gaire disponibilitat de temps. Amb tot, l’esforç i la força de voluntat que es requereix per realitzar aquest tipus d’estudis és molt important (la taxa d’abandonament en aquesta modalitat és significativa, per la dedicació que implica i pels pocs estímuls metodològics que s’hi incorporen).
Els màsters i postgraus presencials ens poden permetre, de manera més intensa, treure profit del networking que es genera i de la possibilitat de participar en activitats d’aprenentatge més vivencial i experiencial, i complementar el propi procés formatiu amb altres activitats: pràctiques reals, visites o estades en empreses i organitzacions, realització d’activitats de simulació, etc.
El format semipresencial o híbrid recull el millor de les dues opcions, combinant els avantatges de la formació online amb la part més valuosa i pràctica de la presencialitat.

4. Enfocament pràctic i professionalitzador del màster i/o postgrau

A l’hora de triar un màster o postgrau és important revisar amb un cert deteniment alguns elements acadèmics del programa:

> Professorat. La composició del quadre docent hauria de combinar un mix adequat d’acadèmics (experts en aquells coneixements i àmbits a desenvolupar), amb formadors referents en el terreny professional, que haurien de participar-hi per apropar-te la realitat del món professional i social.

> Alumnat. Quin serà el perfil dels companys que tindré a classe? Joves o més aviat sèniors? Amb més o menys experiència que jo mateix? Has de tenir present que un dels actius que t’enduràs un cop finalitzi el màster o postgrau serà la xarxa de contactes que hauràs establert.

> Metodologia. L’enfocament ha de ser eminentment pràctic. Això molts programes ho diuen, però després inclouen infinitat de classes teòriques i magistrals. Has de valorar si el programa incorpora veritables metodologies pràctiques: processos de simulació; programes d’entrenament; eines d’avaluació competencial; realització de pràctiques reals; activitats i dinàmiques experiencials; la realització de plans de millora; activitats de transferència d’aprenentatges, etc. Aquesta combinació metodològica potenciarà el veritable desenvolupament de les competències preteses.

> Instal·lacions, equipaments i mitjans tècnics innovadors. És important conèixer on es desenvoluparan les sessions presencials: auditoris; aules; laboratoris (d’experimentació, de treball, d’innovació...); espais tipus taller; entorns de simulació com ara el Centre d’Innovació en Simulació (CISARC); organitzacions o empreses externes; espais outdoor o residencials, etc.

5. El valor de la institució i del màster o postgrau

Existeixen rànquings de programes i d’organitzacions acadèmiques que són una bona orientació global per determinar quin màster o postgrau compleix les teves expectatives. Sense anar més lluny, l'edició de 2022 del rànquing mundial THE World University Ranking (WUR) de Times Higher Education situa la UVic-UCC com a quarta universitat catalana i sisena de l’Estat espanyol. El rànquing THE WUR és un dels més prestigiosos a escala mundial i es basa en l’anàlisi de tretze indicadors a través de les àrees de docència, recerca, transferència de coneixement i internacionalització. 

A banda del grau de confiança que et transmet la institució, un altre aspecte clau que has de tenir present a l'hora de triar un màster o postgrau són els valors que n'orienten l'activitat i el seu compromís amb el progrés i el benestar de la seva població. En aquest sentit, UManresa disposa d’un ecosistema basat en la suma per desenvolupar tot el potencial. Una actitud que permet a la Universitat portar persones d’arreu a estudiar a Manresa, col·laborar amb investigadors d’altres universitats i compartir reptes amb institucions d’arreu. I paral·lelament, promoure iniciatives i projectes de cooperació en matèria d’innovació i expertesa tecnològica; en la inclusió i el servei a les persones; en l'educació científica; en la cura de les persones; en la formació com a eina de desenvolupament; en la compartició de coneixement i talent per innovar en salut i formar professionals, i en la promoció de la creativitat.

No t'oblidis de considerar altres serveis complementaris, que faran de la teva formació una experiència vital memorable. Els imprescindibles d'UManresa són els següents:

Centre Internacional de Formació Contínua. Imparteix diferents programes propis: màsters, postgraus, cursos d’especialització, etc., en les àrees d’especialització del campus Manresa.

> Servei d'Idiomes propi. Ofereix idiomes estrangers des de nivell inicial fins a l'avançat; castellà per a estudiants internacionals i català per a estudiants de fora de Catalunya, entre molts d'altres.

CIFE. El Centre d’Innovació i Formació en Educació organitza cursos de formació continuada per a personal educador i docent de totes les etapes del sistema educatiu.

Grups de recerca. UManresa incentiva la recerca entre l’alumnat, amb la possibilitat de participar en les línies de treball dels seus grups d’investigació: Innovació docent, Simulació i Seguretat del Pacient; Educació, Neurociència, Experimentació i Aprenentatge; Innovació en Podologia, Biomecànica, Fisioteràpia i Exercici Terapèutic, i Epidemiologia i Salut Pública.

> Borsa de treball. Posa a disposició dels estudiants més de 500 ofertes de feina i de pràctiques en empreses. Està connectada amb una gran xarxa d’universitats i empreses de tot el món, la qual cosa et permet accedir tant a ofertes de l’entorn més proper com a d’altres que operen en el context internacional.

Orientació professional. L'alumnat disposa de serveis per facilitar la seva incorporació al mercat laboral: formació en ocupabilitat i tècniques de recerca de feina, sessions d’orientació professional individualitzades, visites de col·legis i associacions professionals, trobades amb ocupadors i alumni. Així mateix, la Universitat compta amb el suport de l’equip de desenvolupament local de l’Ajuntament de Manresa.

> Oficina de suport a l’emprenedoria. Fa suport a les persones de la comunitat universitària per convertir les seves idees de negoci en projectes empresarials viables. Professionals de la gestió empresarial amb coneixements, experiència i contactes acoompanyen els estudiants en el procés de definició i creació de la pròpia empresa.

Aquest és un bon resum d’aspectes que et poden ajudar a decidir-te per un màster o un postgrau. El proper pas és conèixer totes les opcions que UManresa posa al teu abast, assistint al Saló Futura 2022, els dies 18 i 19 de març. T'hi esperem!

Oscar Dalmau Ibáñez, coordinador de projectes amb Sud-amèrica de la Fundació Universitària del Bages.

Formació contínua a UManresa

Formació Continua

Afegeix un nou comentari

Comparteix a les xarxes:

Contacta'ns

Si tens alguna qüestió, nosaltres tenim la resposta

Contacte